Αφήνω τη στιγμή να με εμπνεύσει!

Έκθεση κοσμημάτων της Γιάννας Αργυρίδη 9 με 14 Δεκεμβρίου στο στούντιο της στη Λευκωσία

Του Μάριου Δημητρίου

Με υλικά της, πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό, ασήμι, λευκόχρυσο και πέτρες, όπως διαμάντι, σμαράγδι, ζαφείρι, ρουμπίνι, αμέθυστο, σιτρίν, κοράλλι και μαργαριτάρι και βέβαια με…οδηγό την αστείρευτη έμπνευσή της, η σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοσμημάτων Γιάννα Αργυρίδη, εργάστηκε και φέτος, εξόχως παραγωγικά, προσθέτοντας στη ζωή της, άλλο ένα χρόνο δημιουργικής παρουσίας στον χώρο της καλλιτεχνικής χρυσοχοϊας και διαθέτοντας στους πελάτες της, μικρά κομψοτεχνήματα που στολίζουν τα δάκτυλα ή τους καρπούς των χεριών, το λαιμό, τα αυτιά, τα μαλλιά ή τα ρούχα τους. Το απόθεμα αυτής της χρονιάς σε δακτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, καρφίτσες, μενταγιόν και άλλα δημιουργήματά της, θα το εκθέσει στο στούντιο της, στην οδό Τυρταίου 1 στη Λευκωσία, την ερχόμενη βδομάδα 9 – 14 Δεκεμβρίου 2017. Τίτλος της έκθεσης της, «difference». Όπως είπε στην «24», «πρόκειται για τη διαφορά που έκανα σαν άνθρωπος μέσα μου, για τη δική μου εξέλιξη, ακόμα και για τη διαφορά στα υλικά που χρησιμοποιώ, τη διαφορά του πριν και του μετά, τη θετικότητα μετά την άρνηση, σε κάποια θέματα. Τα θέματα μου, πηγάζουν από μέσα μου και συνεπώς τα δημιουργήματά μου, είναι έκφραση συναισθημάτων και βιωμάτων μου, καθώς παράλληλα νιώθω να ωριμάζει και η δουλειά μου, με το πέρασμα του χρόνου»…

Μια δουλειά με τη δική της ταυτότητα

Η αντίληψη της Γιάννας Αργυρίδη για τη δουλειά της, διατυπώνεται με ένα σύντομο, αλλά περιεκτικό σημείωμά της, στην ιστοσελίδα της: «Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων, είναι μια μορφή τέχνης που μου επιτρέπει να βυθίζομαι στον εσώτερο εαυτό μου. Αφήνω τη στιγμή να με εμπνεύσει. Κάποτε επιτρέπω στο υλικό που επιλέγω να ξεδιπλωθεί και να αποκαλυφθεί σε μένα κι αυτό με κινητοποιεί να δημιουργώ. Αυτό που πραγματικά δίνει ζωή στο κόσμημα, είναι η σχέση του προσώπου μαζί του, πράγμα που για μένα συμπληρώνει το σκοπό του». Το σημείωμα της Γιάννας, που είναι γραμμένο στα αγγλικά, συμπληρώνεται με τη δήλωση (σε ελεύθερη μετάφραση), ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή των κοσμημάτων της, φέρουν τη δική της ταυτότητα, («my work is uniquely designed and handcrafted»), αλλά και με την πληροφόρηση ότι κατέχει πτυχίο στον Σχεδιασμό Κοσμημάτων από το Πανεπιστήμιο της Γερμανίας Schwäbisch  Gmϋnd  (Hochschule fϋr Schmuck Gestaltung). Καταλήγει ενημερώνοντας τους αναγνώστες ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, συμμετείχε μαζί με άλλους Κύπριους και ξένους σχεδιαστές, σε εκθέσεις κοσμημάτων στο Μόναχο, στο Παρίσι και στη Λευκωσία. Διευκρίνισε στην «24» ότι από το 1990 που άνοιξε δικό της εργαστήριο στη Λευκωσία, παρουσιάζει κάθε χρόνο, νέες συλλογές κοσμημάτων και έχει κάνει περίπου 30 θεματικές παρουσιάσεις.

Κίτρινο χρυσό, το αγαπημένο

«Το αγαπημένο μου μέταλλο είναι το κίτρινο χρυσό, γιατί είναι το χρώμα του ήλιου και του φωτός και έχει μια ενέργεια που με εμπνέει», είπε η Γιάννα στην «24». Πρόσθεσε ότι «είναι και πιο μαλακό μέταλλο, εύπλαστο, όπως και το ασήμι. Πιο σκληρό, είναι ο λευκόχρυσος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, μας είπε ότι οι πελάτες της είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, κάθε ηλικίας. «Κάθε γυναίκα, είναι υποψήφια για ένα κόσμημα», σχολίασε χαμογελώντας. «Και οι άντρες ενδιαφέρονται», πρόσθεσε «και μάλιστα είναι πιο εύκολοι πελάτες, πιο σίγουροι για το τι θέλουν – συνήθως αγοράζουν κάποιο κόσμημα για τη γυναίκα τους ή τη σύντροφό τους. Έτυχε βέβαια να φτιάξω και για τους ίδιους, μικρά pins, (μεταλλικές καρφίτσες) για το πέτο, clips για γραβάτες και money clips. Μετά από παραγγελία, έκανα ακόμα και χαρτοκόπτη, για ένα άντρα πελάτη μου. Έχω κοσμήματα που ετοιμάζω ολόχρονα, για να μπουν στις βιτρίνες, αλλά κάνω και ειδικές παραγγελίες. Σχεδιάζω δηλαδή το κόσμημα, το βλέπει ο πελάτης και μετά το κατασκευάζω. Τι αφορούν οι παραγγελίες; Μπορεί ο πελάτης να φέρει πέτρα από το εξωτερικό, για να δεθεί σε δακτυλίδι, ή να γίνει μενταγιόν. Μπορεί να φέρει διαμάντι, ή να αγοράσει από μένα, για να δεθεί και να γίνει μονόπετρο. Οπότε το σχεδιάζω, προτείνω στον πελάτη κάποιες ιδέες και αποφασίζουμε μαζί, πού να καταλήξουμε. Κάποιοι βέβαια, γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν, από την αρχή».

Το χρώμα, το… τίποτε και το…κενό

Το στούντιο της Γιάννας, βρίσκεται στο ισόγειο μικρής «οικογενειακής» πολυκατοικίας. Εδώ είναι και η κατοικία της, μαζί με τον σύζυγο και τη 12χρονη κόρη τους και εδώ επίσης διαμένει η μητέρα της – έχασε τον πατέρα της πριν μερικά χρόνια. «Δεν διανύω αποστάσεις για τη δουλειά μου», μας είπε, «απλώς κατεβαίνω από το σπίτι στο εργαστήρι μου, αλλά κρατώ ξεχωριστά το σπίτι, από την εργασία. Φεύγω από σπίτι για δουλειά, όπως ο καθένας και δουλεύω πολλές ώρες καθημερινά, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 7.30 το βράδυ. Είναι μοναχικό το επάγγελμά μου, είμαι μόνη τις περισσότερες ώρες, αλλά παρόλο που θέλω την ησυχία μου για να δουλέψω, χρειάζομαι συχνά, μια αλληλεπίδραση, αφού είμαι κοινωνική και μου αρέσει η παρέα – μπορώ να σας πω ότι  συγκεντρώνομαι καλύτερα στη δουλειά, όταν έχω φασαρία και κόσμο στο κατάστημα! (Επίσης, μου αρέσει να βρέχει, όταν δουλεύω. Με ταξιδεύει και λίγο στη… Γερμανία όπου σπούδασα!). Η δουλειά με κουράζει σωματικά, οπότε σαν δημιουργός, θέλω να είμαι κοντά στη φύση, όσο το δυνατό πιο συχνά. Προσπαθώ λοιπόν να κάνω περιπάτους στη φύση, ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα, για να παίρνω ενέργεια. Για το χρώμα και για το… τίποτε που βλέπεις…Επειδή είμαι πολύ της λεπτομέρειας, το μάτι μου συνέχεια καταγράφει και αυτό συχνά, με κουράζει. Οπότε χρειάζομαι το κενό, για εξισορρόπηση. Με βοηθά πνευματικά!».

Με τον Μάριο Δημητρίου στο εργαστήρι της.

Με τη μητέρα της Χαρούλα, στο στούντιο της.

Μερικά από τα δημιουργήματα της Γιάννας Αργυρίδη.

Φωτό: Η Γιάννα σε ώρα δουλειάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Βάσια Χαραλαμπίδη