Χ. Γεωργιάδης: θα αναπληρωθεί η απώλεια των “κουρεμένων” Μελών Ταμείων Προνοίας κατά 75%

Το πράσινο φως «άναψε» για κάλυψη της απώλειας μέχρι και 75% των «πληγέντων» Μελών Ταμείων Προνοίας, από το κούρεμα καταθέσεων του 2013, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά από την σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις σε σχέση με το σχέδιο αναπλήρωσης των μελών των ταμείων προνοίας που έχουν υποστεί ζημιά από την απομείωση των καταθέσεων το 2013 σε συνέχεια της πρώτης απόφασης που λήφθηκε το 2013 με αναπλήρωση δαπάνη των 300 εκατομμυρίων, σε συνέχεια ακόμη της απόφασης που λάβαμε τον περασμένο Ιούλιο για επιπρόσθετη αναπλήρωση μέχρι το 75%. Αφού έχουμε εξετάσει ζητήματα που έχουν προκύψει ακαι αιτήματα που έχουν κατατεθεί, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε τρία πράγματα».

Τα τρία «πράγματα» που έχουν αποφασιστεί στην συνεδρία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών είναι τα εξής:

– Η διαφοροποίηση της ρύθμισης όσον αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λάβει τα επηρεαζόμενα μέλη ούτως ώστε αντί της μεταβίβασης τους στο κράτος ως προϋπόθεση για την αναπλήρωση της απώλειας να υπολογίζεται απλώς η αξία αυτών των μετοχών στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής του περασμένου Ιούλη, της ημερομηνίας δηλαδή που ανακοινώθηκε αυτό το σχέδιο. Με αυτή τη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κρατήσουν τις μετοχές τους και απλοποιείται αισθητά η διαδικασία.

– Η τιμαριθμοποίηση αυτής της απλοποίησης. Δηλαδή αν κάποιος είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία και θα αφυπηρετήσει μετά από 20 χρόνια η αναπλήρωση που θα λάβει τώρα δεν θα είναι με βάση τις σημερινές αξίες.

-Η τρίτη απόφαση αφορά τον καθορισμό του ποσού των 75 χιλιάδων ως επιπρόσθετη αναπλήρωση για αυτούς που έχουν αποχωρήσει από 2013 μέχρι το 2017.

Πρόσθεσε επίσης ότι «διαφοροποιείται η απόφαση για αυτή τη μερίδα των επηρεαζόμενων και ταυτόχρονα και με καθορισμένο ως ανώτατο όριο 250 χιλιάδες. Αυτοί που έχουν αποχωρήσει κατά κύριο λόγο τραπεζικοί υπάλληλοι που υπερβαίνουν το όριο των 100 χιλιάδων θα ικανοποιηθούν. Από την απόφαση, είπε, εξαιρούνται η εν ενεργεία, «υπάλληλοι»της τράπεζας Κύπρου.

Επιπλέον τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αναπλήρωση με δημόσιο χρήμα της σύνταξης που δικαιούται και θα δικαιούται εν ενεργεία υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου από τη στιγμή που η απομείωση των καταθέσεων τους έγινε για να στηριχθεί η ίδια η Τράπεζα Κύπρου. Όμως, αυτό το ζήτημα το έχουμε συζητήσει με την τράπεζα εκτενώς και έχω επισήμως ενημερωθεί ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει και να εφαρμόσει ένα πανομοιότυπο σχέδιο αναπλήρωσης της απώλειας για τους δικούς της υπαλλήλους στο πλαίσιο ενός διαλόγου που αφορά ευρύτερα εργασιακά ζητήματα και που είναι σε εξέλιξη».

Ο Υπουργός Οικομομικών σημείωσε ότι, “σχεδόν όλοι οι 60 χιλιάδες επηρεαζόμενοι θα αποζημιωθούν και θα αναπληρωθεί η απώλεια τους κατά 75%. Με εξαίρεση ένα πολύ περιορισμένο αριθμό των 200-300 ανωτάτων στελεχών της Τράπεζας οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει ταμείο πρόνοιας μεγαλύτερο από 250 χιλιάδες. Αλλά επαναλαμβάνω, όλοι οι υπόλοιποι και τραπεζικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο με εξαίρεση αυτό το πολύ περιορισμένο αριθμό αποζημειώνονται όπως είχαμε δεσμευτεί σε ποσοστό 75%”.

Τέλος όσο αφορά το κόστος της συγκεκριμένης απόφασης ο κ. Γεωργιάδης είπε «υπάρχει αυξημένη δαπάνη 45 εκ. για να καλύψει όσους έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους, όμως από την άλλη υπάρχει εξοικονόμηση λόγω της αφαίρεσης της αξίας της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Συνυπολογίζοντας τα δυο, το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 20 εκ. σε σχέση με το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί και εφαρμοστεί τον περασμένο Ιούλιο».