Μια εφημερίδα σε κατάσταση πολιορκίας

Του Μάριου Δημητρίου

Να πω από την αρχή ότι θεωρώ κακόγουστο, το διαβόητο σκίτσο με το ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου Προέδρου, όμως η δημοσίευση ή αναδημοσίευση μιας κακογουστιάς, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογήσει βάρβαρες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία. Και προφανώς, η κατεχόμενη Κύπρος, που εξελίσσεται ραγδαία σε μια μίζερη αποικία της θεοκρατικής Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, όπως για χρόνια επισημαίνει και καταγγέλλει ο Τουρκοκύπριος συνάδελφος Σενέρ Λεβέντ, Διευθυντής της εφημερίδας «Αφρίκα», μόνο σύγχρονη και δημοκρατική, δεν είναι. Αυτό το αναγνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα, γιατί το ζουν κάθε στιγμή, οι δημοσιογράφοι σαν τον Σενέρ Λεβέντ και την ομάδα του στην «Αφρίκα», που γράφουν στην εφημερίδα τα ρεπορτάζ και τις προσωπικές τους απόψεις, κυριολεκτικά σε κατάσταση πολιορκίας, με τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα να κινδυνεύουν καθημερινά, σε ένα ολοκληρωτικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα όπου η διαφορετική και η αντίθετη άποψη, θεωρείται εγκληματική παρεκτροπή. Είχε λοιπόν τη σημασία της, η διαβεβαίωση που ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης (Χρίστος Χριστοφίδης, Αριστείδης Βικέτος και Μάριος Δημητρίου), δώσαμε την περασμένη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, όταν επισκεφθήκαμε την  «Αφρίκα» και τον Σενέρ Λεβέντ, ότι «όλα τα μέλη της συντεχνίας, εκλαμβάνουν την επίθεση σε βάρος του και της εφημερίδας του, ως επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας». Και ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι διπλά σας, στηρίζουμε τον αγώνα σας και υπερασπιζόμαστε μαζί σας το δικαίωμά σας να εκφράζεστε και να γράφετε ελεύθερα, γιατί σε οποίο μέρος της γης κι αν διώκεται η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι, η ΕΣΚ διατρανώνει την αντίθεσή της και εκφράζει την αλληλεγγύη της, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στην ίδια μας την πατρίδα».

Με πραγματικό πόνο ψυχής, είδα και άκουσα τον Σενέρ Λεβέντ, να μας λέει ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, εναντίον του ιδίου προσωπικά, «του δημιουργεί πρόβλημα, ακόμα και να βγει στο δρόμο να περπατήσει», ενώ τον περιμένει δικαστική δίωξη, μετά τη μήνυση κατά της «Αφρίκα», για «προσβολή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας», από την Τουρκική «Πρεσβεία» στα κατεχόμενα.

Να υπενθυμίσω ότι η «Αφρίκα», που σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, γιορτάζει μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, την 20η επέτειο της κυκλοφορίας της, δημοσίευσε το επίμαχο σκίτσο στην ένατη σελίδα της, την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, υπό τον τίτλο «Με τα μάτια των Ελλήνων» και χωρίς κανένα σχόλιο. Ο Σενέρ, μας εξήγησε ότι αναδημοσίευσε το σκίτσο από ανάρτηση άγνωστου Έλληνα χρήστη στο facebook. Μας είπε ότι τις μέρες που ακολούθησαν, δηλαδή το Σάββατο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στη διάρκεια της μέρας, αλλά και της νύχτας, φανατικοί Τούρκοι έποικοι, οπαδοί του κόμματος AKP του Ταγίπ Ερντογάν, του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας, του κόμματος των Γκρίζων Λύκων και μέλη της οργάνωσης Χατάϊ-Αλεξανδρέτας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της «Αφρίκα» και εξαγριωμένοι έβριζαν την εφημερίδα και τον Διευθυντή της. Μας ανέφερε ο Σενέρ Λεβέντ ότι «σήμερα Τρίτη, για πρώτη φορά έριξαν αυγά στα παράθυρα του κτιρίου. Μέχρι χθες, έβγαινα στο μπαλκόνι την ώρα που φώναζαν, με έβλεπαν και σκύλιαζαν, όμως σήμερα δεν βγήκα… Αν ήμουν κάτω στο δρόμο, θα με λίντσαραν, όπως έκαναν στον Τάσο Ισαάκ».

Ρώτησα τον Σενέρ Λεβέντ τι περιμένει ότι θα γίνει και μου απάντησε ότι «νιώθει πως αυτή τη φορά, είναι αποφασισμένοι να κλείσουν την εφημερίδα». Πρόσθεσε ότι η «Αστυνομία», ετοίμασε φάκελο εναντίον του ιδίου και δύο άλλων συναδέλφων, αλλά για πρώτη φορά, θα προσάψει κατηγορίες και κατά του ιδιοκτήτη του τυπογραφείου που εκδίδει την «Αφρίκα».

Μέσα σε αυτή την πολιτική σκοτεινιά, υπήρξε μια φωτεινή στιγμή, όταν ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων, KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ, εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωση, όπου μιλά για «νέα επίθεση για φίμωση της φωνής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της εφημερίδας «Αφρίκα». Προσθέτει ότι «τέτοια επίθεση και τέτοιες απειλές, δεν μπορούν να είναι μόνο για μια καρικατούρα/γελοιογραφία, αλλά πρόκειται για προγραμματισμένες επιθέσεις προερχόμενες από την Άγκυρα, με στόχο να σιωπήσει και να τρομοκρατήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και όλες τις διαφορετικές φωνές των Τουρκοκυπρίων στο «βορρά».

Από αριστερά Γιώργος Φράγκος, Μάριος Δημητρίου, Σενέρ Λεβέντ, Χρίστος Χριστοφίδης και Ιμπραχίμ Αζίζ, στα γραφεία της «Αφρίκα». Πίσω από τον Γ. Φράγκο, ο Αριστείδης Βικέτος.

Φωτό: Ο Σενέρ Λεβέντ με το επίμαχο σκίτσο στο γραφείο του, την περασμένη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.