Νέα έκκληση για ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γκούτα κάνει ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Να καταστήσουν την προστασία των πολιτών ύψιστη προτεραιότητά τους, και να αφήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει ανεμπόδιστη στους δικαιούχους, καλεί όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε σημερινή του γραπτή δήλωση, ο Επίτροπος αναφέρει πως “τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση στο πολιορκημένο συριακό θύλακα της Ανατολικής Γκούτα κοντά στη Δαμασκό έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Οι 400.000 κάτοικοι του αντιμετωπίζουν μεγάλες ανθρωπιστικές προκλήσεις, καθώς υπάρχει έλλειψη βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων, της ιατρικής βοήθειας. Αυτό οδηγεί σε σοβαρό υποσιτισμό, ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο τύφος και η ηπατίτιδα. Περίπου 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 137 παιδιών, χρειάζονται επείγουσα ιατρική εκκένωση”, σημειώνει ο Επίτροπος.

“Προκειμένου να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη, ζητώ έντονα την άμεση χορήγηση σταθερής και ανεμπόδιστης πρόσβασης για παραδόσεις βοήθειας και ιατρικές εκκενώσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους πολίτες να γίνουν όμηροι της σύγκρουσης στη Συρία”, τονίζει ο Επίτροπος.

“Καλώ όλα τα αντετιθέμενα μέρη να καταστήσουν την προστασία των πολιτών την ύψιστη προτεραιότητά τους. Αυτό δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και σαφής υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, αναφέρει.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια όποτε χρειαστεί στη Συρία. Αλλά μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να δώσει τέλος σε αυτόν το πόνο”, ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος.

“Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση υπό διαπραγμάτευση, ως βάση για μια πολιτική μεταρρύθμιση υπό την ηγεσία της Συρίας, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία της Συρίας, για να τερματιστεί η σύγκρουση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ