Τσίπρας για Κυπριακό: «Το θέμα παραμένει ανοιχτό γιατί.. » – Για ποιο «στραβοπάτημα» έκανε λόγο ο Ερντογάν (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σε ένα μάλλον ”ευγενικά τεταμένο” κλίμα, με τους δύο ηγέτες να κάνουν κοινές δηλώσεις και να απαντάνε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επί τάπητος έπεσε και το Κυπριακό ζήτημα όπως ήταν αναμενόμενο, με τον κ.Τσίπρα να ρίχνει με ευγενικό τρόπο το γάντι στον Τούρκο Πρόεδρο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το θέμα παραμένεις ανοιχτό για συγκεκριμένο λόγο.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε: «Άκουσα και την τοποθέτηση για τις γνωστές διαφορές, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ενά πράγμα. Είμαι 43 χρονών. 43 χρόνια αυτό το θέμα μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δε πρέπει, όμως αγαπητέ μου φίλε Προεδρε, να ξεχνάμε ότι το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό, γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Την απάντηση του πήρε από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος δε δίστασε να περάσει σε μια ”ευγενική αντεπίθεση”, ρίχνοντας το βάρος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Τα βήματα, που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό ζήτημα θα είναι προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Προφανώς ο κ.Τσίπρας, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για τη συνέχιση και διαιώνιση του προβλήματος, ενώ εγώ έχω συνηθίσει, αλλά αναζητώντας τη λύση βλέπω ότι η πείρα, που αποκόμισα από την ενασχόλησή μου με όλη αυτή τη διαφικασία είναι πολύτιμη και μπορώ με μεγάλη άνεση να παρέχω τις σχετικές πληροφορίες, τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να φτάσουμε ταχύτερα στη επίλυση αυτού του ζητήματος… Εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν, δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, εργαζόμενοι από κοινού, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του ζητήματος.»

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: (Απάντηση κ.Τσίπρα από το 3:58 και απάντηση κ.Ερντογάν από το 10:11)