Υπογράφηκε η 1η Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στους Δήμους

Υπογράφηκε χθες στο Δημαρχείο Στροβόλου η 1η Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση για τους όρους απασχόλησης του προσωπικού (υπαλληλικού και εργατοτεχνικού) των 30 ελεύθερων Δήμων της Κύπρου, που αριθμεί γύρω στις 3000.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, στη συμφωνία γίνεται η καταγραφή και η αποτύπωση των όρων απασχόλησης που ισχύουν σήμερα σε κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Όπως αναφέρεται, η Σύμβαση αποτελεί μόνο την αρχή στην κοινή προσπάθεια που κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με την Ένωση Δήμων για εφαρμογή ενιαίων όρων απασχόλησης παγκύπρια για όλους τους εργαζομένους στους δήμους.

«Η υπογραφή της κλαδικής αυτής σύμβασης ενισχύει τις εργασιακές σχέσεις και έρχεται κόντρα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τάση για ξήλωμα και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την πορεία προς τα προσωπικά συμβόλαια. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και τη δύναμη που αντλούν από το ψηλό βαθμό οργανωτικότητας τους, έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, εδραιώνοντας κι άλλο το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων αφού θεωρούν δεδομένο ότι τα Δημοτικά Συμβούλια και οι διευθύνσεις των δήμων θα τιμήσουν την υπογραφή τους και θα εφαρμόσουν στο ακέραιο το περιεχόμενο της παγκύπριας σύμβασης», σημειώνει η ΣΗΔΗΚΕΚ.

Θεωρεί, τέλος, ότι πρόκειται για ακόμα ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια που κάνει ευρύτερα η ΠΕΟ και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για επαναφορά όσων ωφελημάτων έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και επέκταση του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων ευρύτερα.

Πηγή:ΚΥΠΕ