Αυξημένα κρούσματα καρκίνου σε Λάρνακα και Αραδίππου;

Κινητοποίηση κατοίκων σε Λάρνακα και Αραδίππου μετά την υπόθεση Astrasol

Της Γιώτας Δημητρίου

Μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Astrasol, ομάδα πολιτών της Λάρνακας και τoυ Δήμου Αραδίπου είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί έτσι ώστε να μελετηθούν συγκεκριμένες περιοχές σε Λάρνακα και Αραδίπου και να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι επηρεασμένες από εργασίες εταιρειών και βιομηχανιών με αποτέλεσμα τα αυξημένα κρούσματα καρκίνων.

Αναλυτικότερα: εδώ και χρόνια γίνονται ανεπίσημες καταγγελίες ότι στην περιοχή Αραδίππου αλλά και στην περιοχή που βρίσκονται οι εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου.

Η «24» επικοινώνησε με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Λάρνακας για να ενημερωθεί περαιτέρω όσον αφορά αριθμούς και στατιστικές είτε στις συγκεκριμένες αυτές περιοχές είτε γενικότερα σε Λάρνακα και Επαρχία Λάρνακας, αλλά όπως μας ανέφεραν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και αριθμοί.

Η ομάδα πολιτών οι οποίοι είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν για τη διερεύνηση του θέματος αυτού δηλώνει πως στην περιοχή Αραδίππου όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν από ένα καρκινοπαθή, κάτι που δε μπορεί, όπως λένε, να θεωρηθεί τυχαίο.

Να υπενθυμίσουμε τις κινητοποιήσεις οργανωμένων συνόλων της Λάρνακας και της Αραδίππου τα τελευταία 3-4 χρόνια κατά των δραστηριοποιήσεων συγκεκριμένων εργοστασίων που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία (εργοστάσιο χρυσού, εργοστάσια υποστηρικτικών εργασιών εξόρυξης ΦΑ) κάτι που δεν επέφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι κάτοικοι, αφού ο Δήμαρχος Αραδίπου κ. Ευαγγελίδης και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τάσσονταν υπέρ.

Οι πολίτες Λάρνακας και Αραδίππου οι οποίοι ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να μελετηθεί κατά πόσο τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου σε Αραδίππου και περιοχή εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, όντως υφίστανται και κατά πόσο αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων εργοστασίων και εταιρειών, έχει ήδη επικοινωνήσει με μία βουλευτή Λάρνακας και ετοιμάζονται να παραδώσουν επιστολή μέσα στις επόμενες βδομάδες, με τις ανησυχίες αλλά και απαιτήσεις τους για διερεύνηση του θέματος, σε όλους τους βουλευτές Λάρνακας, όλων των κομμάτων.
«Δεν θέλουμε να πάρει κομματικό χρώμα η όλη διαδικασία και κινητοποίηση μας, θα αποταθούμε σε όλους τους Βουλευτές Λάρνακας και θα δούμε ποιοι πραγματικά θα στηρίξουν τον αγώνα μας αυτό για διερεύνηση του σημαντικού αυτού ζητήματος που αφορά την υγεία και τις ζωές μας» δήλωσε στην «24» η Έλενα Χρίστου μέλος της ομάδας πολιτών που είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί για το θέμα αυτό ενώ παράλληλα γίνονται συναντήσεις με δικηγόρους της πόλης για νομική στήριξη και συμβουλές.

Η υπόθεση ASTRASOL
Για την γνωστή πλέον υπόθεση Astrasol οι αγωγές έγιναν από κατοίκους της περιοχής στα Λατσιά όπου για χρόνια λειτουργούσε το εργοστάσιο της Astrasol. Το εργοστάσιο λειτουργούσε αρχικά για την κατασκευή καλαποδιών υποδημάτων. Μετά το 1976, κατασκεύαζε σόλες για υποδήματα μέχρι και το 2009 που το εργοστάσιο έκλεισε. Όπως έγινε γνωστό και μετά την εκδίκαση «η μετατροπή της χρήσης σε εργοστάσιο μαζικής κατασκευής σόλων, φάνηκε εκ των υστέρων ότι δεν έγινε με άδεια των αρμοδίων Αρχών». Για τις ανάγκες των εργασιών του εργοστασίου γινόταν χρήση «διχλωρομεθάνιου R40», το οποίο εξέπεμπε από το φουγάρο του υποστατικού και το οποίο χαρακτηρίζεται ως δυνητικά καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το εργοστάσιο λειτουργούσε από τις 6 το πρωί μέχρι τις μία τα μεσάνυχτα, προκαλώντας οχληρία και έντονη δυσοσμία.

Σε 14 αγωγές κρίθηκε ότι το εργοστάσιο και η ανοχή του κράτους ευθύνονταν για πρόκληση καρκίνου. Για τις υπόλοιπες 7 αγωγές κρίθηκε ότι οι εργασίες του εργοστασίου ήταν η αιτία για άλλα ιατρικά προβλήματα όπως καλοήθεις όγκοι, άσθμα, αλλεργίες, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους, ψυχολογικές διαταραχές και κατάθλιψη.
Η βάση όλων των αγωγών ήταν η οχληρία με τα συνεπακόλουθά της.

Ο δικαστής Αλέξανδρος Παναγιώτου μέσα από 171 σελίδες έκρινε πως οι ενάγοντες απέδειξαν επαρκώς ότι για τις διάφορες μορφές καρκίνου από τις οποίες προσβλήθηκαν οι ίδιοι ή οικεία τους πρόσωπα ευθύνεται το διχλωρομεθάνιο R-40, το οποίο χρησιμοποιούταν για χρόνια στο εργοστάσιο Astrasol το οποίο βρισκόταν στην περιοχή που βρίσκονται τα σπίτια των εναγόντων.

Και στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του καρκίνου σε κάποιες περιοχές όπου εταιρείες και εργοστάσια δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς.
Στο Νομό  Κοζάνης πχ είχαν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα καρκίνου για τα οποία  οι επιστήμονες είχαν αποδώσει ευθύνες κυρίως στα εργοστάσια της ΔΕΗ που λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, και εκπέμπαν στην ατμόσφαιρα, σχεδόν όλο το 24ωρο, ρυπογόνες ουσίες.
Είναι γνωστό πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) η ποιότητα του αέρα είναι ένας από τους λόγους δημιουργίας καρκίνου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, από τον οποίο αντλεί τις πληροφορίες ο ΠΟΥ εξέδωσε μια λίστα πριν δύο χρόνια με τα 116 πράγματα που προκαλούν καρκίνο.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα πιο κάτω:

Παραγωγή αλουμινίου

Αεριοποίηση άνθρακα

Απόσταξη πίσσας

Παραγωγή οπτάνθρακα (καύσιμα)

Κατασκευή επίπλων και ντουλαπιών

Χυτήριο σιδήρου και χάλυβα

Βιομηχανία ελαστικών

Εσωτερικές εκπομπές από οικιακή καύση άνθρακα

Σκόνη ξύλου

Αρσενικό και ενώσεις αρσενικού

Αζαθειοπρίνη

Βενζόλιο

Βενζιδίνη

Βενζοπυρένιο

Βαφή μεταβολισμένη σε βενζιδίνη

Οξείδιο αιθυλενίου

Αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η «24» θα επανέλθει με τις εξελίξεις γύρω από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Λάρνακας και Αραδίππου, που φαίνεται πως η υπόθεση Astrasol τους έχεις δώσει το πράσινο φως για να κινηθούν έτσι ώστε να εξακριβώσουν κατά πόσο τα αυξημένα, όπως λένε, κρούσματα καρκίνου στη περιοχή τους είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εργασιών από εταιρείες και εργοστάσια.