Αστυνομία – Μέτρα προστασίας κατά των κινδύνων στο διαδίκτυο και της παιδικής πορνογραφίας  

Αρκετά διαδικτυακά αδικήματα τελούνται με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν ηλεκτρονικές απάτες, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας.

Πολλοί από εμάς δημοσιεύουμε φωτογραφίες των παιδιών μας με ελαφρά ενδυμασία, με αναρτήσεις μας στο διαδίκτυο (πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης), για να τις δουν οι φίλοι και οι συγγενείς μας.

Ωστόσο οι διαδικτυακοί διαφθορείς (παιδόφιλοι) καραδοκούν.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών παιδιών από εμάς τους ίδιους τους γονείς ή και άλλα μέλη της οικογένειας μας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί οποιοσδήποτε να αντιγράψει, φυλάξει ή και αλλοιώσει τις φωτογραφίες αυτές και να κοινοποιήσει ή δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των παιδιών μας για αλλότριους σκοπούς.

Ως γονείς πρέπει επίσης να επιτηρούμε και να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε προηγμένα λογισμικά προγράμματα διαδικτύου, τα οποία συμβάλλουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των παιδιών μας, φιλτράροντας επικίνδυνο περιεχόμενο και καταγράφοντας το ιστορικό αναζητήσεων των παιδιών μας σε διάφορους ιστότοπους.

Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, παραμένει δημοσιευμένη σχεδόν για πάντα και ενέχει κινδύνους γενικότερα.

Ως εκ τούτου, γίνεται παράκληση όπως ο καθένας μας είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ ως Αστυνομία προτρέπουμε για άλλη μια φορά τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Προτού κοινοποιήσουμε οτιδήποτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πρέπει να το σκεφτόμαστε διπλά! Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις!!

Το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας – το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ), στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας της Αστυνομίας, στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm