Η Ευδοκία υπό τα πυρά του Πολυβίου

Συνεχίζεται η εκδίκαση της αστικής αγωγής της κατά του ΡΙΚ

Του Μάριου Δημητρίου

Με τον δικηγόρο του ΡΙΚ Πολύβιο Πολυβίου να υποβάλλει στη δημοσιογράφο Ευδοκία Λοϊζου, κάτοικο Κοκκινοτριμιθιάς, ότι «υπάρχει ένα στοιχείο θεατρινισμού στη συμπεριφορά της, ενώ η κατάσταση της υγείας της είναι αρκετά καλή» και με τη συνάδελφο, (που είναι  ασθενής με εγκεφαλίτιδα διαγνωσμένη τον Απρίλιο 2007, ενώ εργαζόταν στο ΡΙΚ), να τον αντικρούει λέγοντας ότι «θέλει να εργαστεί αλλά δεν μπορεί», ότι «είναι 44 χρόνων και θέλει να κάνει ένα μωρό, αλλά λόγω της κατάστασης της υγείας της, δεν μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία της αυτή», συνεχίστηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 η εκδίκαση της αστικής αγωγής της Ευδοκίας, εναντίον του ΡΙΚ, για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας από το Ίδρυμα, δηλαδή για την παράλειψη του ΡΙΚ, να της παρέχει ως εργοδότης, ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ο ισχυρισμός της Ευδοκίας, που εμφανίζεται ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Δικαστή Νικόλα Σάντη, με δικηγόρο της τον Δώρο Ιωαννίδη, είναι ότι η εγκεφαλίτιδά της, οφείλεται στις κακές συνθήκες εργασίας στο ΡΙΚ.

«Με πληγώνει που με παρουσιάζουν ψεύτρα»

Ο Π. Πολυβίου επικέντρωσε τη συνεχιζόμενη από την προηγούμενη δικάσιμο της 20ης Δεκεμβρίου 2017, αντεξέτασή του, στην αμφισβήτηση της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας της ενάγουσας και στην ανάδειξη του ισχυρισμού, ότι αυτή έλαβε από το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έξοδα θεραπείας της, ένα ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλο ασθενή και ότι τυγχάνει ανθρωπιστικής μεταχείρισης από το ΡΙΚ, μετά την ασθένειά της. Ισχυρίστηκε επιπρόσθετα, ότι η Ευδοκία «για πολλά χρόνια παρενοχλεί, φοβερίζει, τρομοκρατεί και καταγγέλλει γιατρούς, πολιτικούς και άλλους, σε μια εκστρατεία να παρουσιαστεί ως το θύμα μιας πλεκτάνης σε βάρος της». Η ενάγουσα διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, αναφέροντας ότι παλεύει για το ανθρώπινο δικαίωμά της στη ζωή και στην αποκατάσταση της υγείας της και στην αποζημίωση για μια αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένεια, όπως η δική της και ότι το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε άλλο άτομο που ασθενεί σε συνθήκες παρόμοιες με τις δικές της. Είπε χαρακτηριστικά – και σε έντονη συναισθηματική φόρτιση – ότι «την πληγώνει που την παρουσιάζουν σαν απατεώνισσα και ψεύτρα», ότι έχει πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι «αν μπορούσε να πατήσει ένα κουμπί, θα ήθελε να γίνει όπως ήταν πριν και ας πάρουν εκείνοι τα λεφτά, δεν τα θέλει».

«Κούραση» ακόμα και ο καφές με φίλους

Ο Π. Πολυβίου, από την αρχή κιόλας της αντεξέτασης, στη δικάσιμο της 24ης τρέχοντος, μπήκε στο «ψητό», αναφέροντας ότι «τον δυσκολεύουν λίγο οι ιδιάζουσες συνθήκες της δικαστικής αίθουσας», δηλαδή τα κλειστά παράθυρα και φώτα, μετά από εντολή του Δικαστή, αφού η Ευδοκία ανέφερε ότι λόγω της ασθένειάς της, έχει ευαισθησία στα μάτια (θολή όραση) και προσθέτοντας ότι «σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου», χωρίς αυτό να σημαίνει «ότι δέχεται ότι η κυρία Λοϊζου, πάσχει από αυτά που ισχυρίζεται ότι πάσχει». Στη συνέχεια ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε σε «διάφορα δημοσιεύματα για το θέμα, για τα οποία δεν θα κάνει αναφορά προς το παρόν». Σημειώνουμε την ερώτησή του που αφορούσε τα συμπτώματα της ασθένειας της Ευδοκίας Λοϊζου και την υποβολή του, ότι αυτά «άλλαξαν από το 2007, μέχρι σήμερα» και την απάντηση της ενάγουσας ότι «το 2007, είχε πυρετούς, πόνους στον αυχένα, αστάθειες, ενώ αργότερα το 2010 όταν διαγνώστηκε η εγκεφαλίτιδα, είχε αστάθειες που διαρκούν χρόνια, ζαλάδες, μυϊκούς σπασμούς και αναπνευστικά προβλήματα». Πρόσθεσε ότι «το 2012 επιδεινώθηκαν τα αναπνευστικά της προβλήματα, έτσι που άρχισε να ταξιδεύει με οξυγόνο» και ότι «σήμερα επιδεινώνει την κατάστασή της, η κούραση». Είπε χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και καφέ να πάει να πιει με φίλους, είναι κούραση και όχι ξεκούραση, γι’ αυτήν».

Προς το τέλος της δικασίμου, ο δικηγόρος του ΡΙΚ, επιμένοντας στη θέση του, της υπέβαλε ότι «τα συμπτώματά σας άλλαξαν, τώρα μου φαίνεστε καλά, μπορείτε να εργαστείτε και το ΡΙΚ κράτησε τη θέση σας». Η Ευδοκία απάντησε ότι τη θέση της την έχει, με τη βοήθεια του δικηγόρου της Δώρου Ιωαννίδη. Πρόσθεσε ότι «τον Χρίστο Φουρλά τον έδιωξαν όταν ήταν άρρωστος και ήθελαν να με διώξουν κι εμένα».

Υπερβολική ταχύτητα και 15 εξώδικα

Ο Π. Πολυβίου, υπέβαλε επίσης στην ενάγουσα, ότι «στη διάρκεια της επίδικης περιόδου, από το 2007 μέχρι σήμερα, οδηγεί μόνη το αυτοκίνητό της και μάλιστα μεταξύ 2008 και 2012, καταγγέλθηκε 15 φορές από την Αστυνομία σε εξώδικα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα σε διάφορους δρόμους της Κύπρου, κυρίως στον αυτοκινητόδρομο Ανθούπολης – Κοκκινοτριμιθιάς, όπου διαμένει». Η Ευδοκία αντέδρασε λέγοντας ότι «θα παλεύει μέχρι να πεθάνει, για να μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί μόνη της, γιατί της κοστίζει το ότι δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη». Πρόσθεσε ότι «κάποιες φορές, μπορεί να πάει στο περίπτερο και κάποιες δεν μπορεί» και ότι «όνειρό της, είναι να μπορεί να οδηγήσει μόνη της». Είπε χαρακτηριστικά, «θα τα καταφέρω, αν με αφήσετε ήσυχη όλοι και δεν με ταλαιπωρείτε, προσπαθώντας να αποδείξετε ότι δεν έχω (ιατρικό) πρόβλημα, γιατί έχω και παλεύω να γίνω καλά». Ανέφερε ότι «στην αρχή είχε επεισόδια στη μέση του δρόμου και έρχονταν να την κουβαλήσουν ο πατέρας, ο αδελφός, ή οι φίλοι της και σχολίασε ότι «αν δεν την ταλαιπωρούσαν όλοι αυτοί, θα ήταν πιο καλά». Περαιτέρω, κατάγγειλε «απαράδεκτα πράγματα», ισχυριζόμενη ότι «παρακολουθούν το κινητό της και την ίδια, για το πού πάει και πού έρχεται». Πρόσθεσε τα εξής: «Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα, κύριε Πολυβίου. Δούλευα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχα μια πολύ ωραία ζωή, δεν ήμουν μια επιπόλαια κοπέλα και με πληγώνει αυτό το πράγμα». Σε ερώτηση του Π. Πολυβίου κατά πόσο «κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα», η ενάγουσα απάντησε καταφατικά: «Ναι, (την κατάγγειλα), ως άτομο με αναγνωρισμένη, σπάνια επαγγελματική ασθένεια και δικαιώθηκα τελικά και πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία, να μου επιστρέψει όλα τα χρήματα που έδωσα μέχρι τώρα για τη θεραπεία μου».

Περί «πλεκτάνης αυτο-θυματοποίησης»

Στη συνέχεια ο Π. Πολυβίου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι πέτυχε να συγκληθεί δεύτερο Ιατροσυμβούλιο για την περίπτωσή της, μετά που αυτή «άσκησε αφόρητη πίεση σε υπουργούς και σε άλλους». Πρόσθεσε ότι «για πολλά χρόνια, παρενοχλείτε και φοβερίζετε γιατρούς, πολιτικούς και άλλους, τους τρομοκρατείτε, τους καταγγέλλετε, σε μια εκστρατεία για να φανείτε ως το θύμα μιας πλεκτάνης σε βάρος σας. Με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι τρομοκρατημένοι και να αρνούνται να σας εξετάσουν, γιατί κάθε φορά τους τηλεφωνάτε, τους βρίζετε και τους καταγγέλλετε». Η ενάγουσα αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, αναφέροντας ότι με τα λεγόμενά του, ο δικηγόρος του ΡΙΚ «επιβεβαιώνει ότι είναι όλοι συνεννοημένοι – ασφαλιστικές εταιρίες, ΡΙΚ και Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Πρόσθεσε ότι «στον αγώνα της για να κάνει τις θεραπείες της, αποτάθηκε στην Επιτροπή Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να τη βοηθήσει να πάρει το ελάχιστο ποσό ευθύνης εργοδότη».

Ενεργό ενδιαφέρον της Επιτρόπου Διοικήσεως

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση της Ευδοκίας Λοϊζου, απασχολεί πλέον ενεργά και την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Λοττίδη, που με επιστολή της στις22 Δεκεμβρίου, 2017, ζητά εξηγήσεις από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τον τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας που λάμβανε η Ευδοκία, από το 2014. Στην «επείγουσα», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, επιστολή της, η Επίτροπος αναφέρεται σε γραπτό παράπονο που της υπέβαλε η Ευδοκία στις 18 Δεκεμβρίου 2017, σε σχέση με την απόφαση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ), να διακόψουν, από 1η Δεκεμβρίου 2017, τη σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε.

στην επιστολή της Επιτρόπου, «ότι, πρόσφατα, εξέτασα άλλο παράπονο από την κα Λοΐζου, το οποίο αφορούσε σε αίτημα που υπέβαλε στο Υπουργείο Υγείας, για να καλύψει έξοδα θεραπείας και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, σε εξειδικευμένο νευρολογικό ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο. Στα πλαίσια διερεύνησης εκείνου του παραπόνου, είχαμε αλληλογραφία με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, μελετήθηκε αριθμός σχετικών εγγράφων και ιατρικών γνωματεύσεων και, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν και τα ακόλουθα:

*To 2007, σε ηλικία 34 ετών, και ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ΡΙΚ, η παραπονούμενη ασθένησε με ιογενή εγκεφαλίτιδα. Στη βάση ιατρικών εκθέσεων, η ασθένεια της αναγνωρίστηκε τον Ιούνιο του 2012 από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), ως «επαγγελματική ασθένεια». Το Τμήμα έκρινε ότι η ασθένεια, «συνδεόταν με την κακή ποιότητα του αέρα που διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στους εσωτερικούς χώρους του ΡΙΚ». Τη θέση του αυτή επανέλαβε το ΤΕΕ και τον Δεκέμβριο του 2014, με νέα σχετική βεβαίωση του.

*Η ιογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή και σπάνια ασθένεια, η οποία επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν σύνθετης πολυθεματικής φροντίδας και εξειδικευμένη καθοδήγησης για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Από αριθμό ιατρικών γνωματεύσεων που μας διαβιβάστηκαν, προκύπτει ότι η παραπονούμενη, λόγω της  συγκεκριμένης ασθένειας, παρουσίασε/παρουσιάζει συμπτώματα όπως:

*Προβλήματα στην αναπνοή (αιφνίδιους αποκορεσμούς οξυγόνου, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη ζωή της)

*Σημαντική γενική κατάπτωση/κούραση (neurological fatigue)

*Προβλήματα κατάποσης (κατάποση μόνο μαλακής τροφής)

*Προβλήματα όρασης (θολή όραση)

*Πονοκεφάλους

*Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης

*Προβλήματα ομιλίας».

*Η εκδίκαση της υπόθεσης, θα συνεχισθεί σήμερα Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.

Φωτό: Καθήμενοι ο Μάριος Δημητρίου και η Ευδοκία Λοϊζου και όρθιος ο δικηγόρος της συναδέλφου, Δώρος Ιωαννίδης, σε ένα διάλειμμα της δικασίμου της 24ης Ιανουαρίου 2018 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. (Φωτογραφία Βάσια Χαραλαμπίδη).