Ι. Νικολάου: Πλείστες από τις εισηγήσεις Μαλά για την Αστυνομία έχουν τροχιοδρομηθεί

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης βρίσκεται η σταδιακή αναβάθμιση της Αστυνομίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, με αφορμή την εξαγγελία των σχεδιασμών του υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά, αναφορικά με το Αστυνομικό Σώμα.

O κ. Νικολάου στην γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι επιθυμεί να χαιρετίσει τις προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα να ενημερώσει ότι “οι πλείστες από τις εισηγήσεις του έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί, ενώ αρκετές βρίσκονται σε τροχιά πλήρους υλοποίησης”.

“Είναι φανερό ότι ο κ. Μαλάς δεν έτυχε σωστής ενημέρωσης πριν προχωρήσει στην εξαγγελία των προτάσεών του”, αναφέρει ο Υπουργός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υπουργό, η Αστυνομική Ακαδημία και γενικότερα η παρεχόμενη εκπαίδευση στους αστυνομικούς έχει ήδη αναβαθμιστεί και εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας, τόσο με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο όσο και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο συνεργασίας της Αστυνομικής Ακαδημίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προστίθεται, προσφέρονται ήδη σπουδές πτυχιακού επιπέδου σε κλάδους που σχετίζονται με αστυνομικά καθήκοντα.

Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχεται εξάμηνη φοίτηση στους νεοπροσληφθέντες (δόκιμους) αστυνομικούς ως μέρος της βασικής εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση πέντε θεματικών ενοτήτων επιπρόσθετα από την μέχρι τώρα βασική εκπαίδευση που προσφερόταν στην Αστυνομική Ακαδημία. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, το πανεπιστήμιο θα απονέμει δια-ιδρυματικό Ανώτερο Δίπλωμα (Joint Higher Diploma). Παράλληλα, το ίδιο πανεπιστήμιο προσφέρει πρόγραμμα τρίμηνης εκπαίδευσης για τους επιλεγέντες στον βαθμό του Υπαστυνόμου.

Ταυτόχρονα, κατόπιν υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης μεταξύ των Αστυνομικών Ακαδημιών Κύπρου και Ελλάδας, ξεκίνησε η παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων μετεκπαίδευσης μακράς διάρκειας (από μερικές εβδομάδες μέχρι και έναν χρόνο) σε μέλη της Αστυνομίας μας, από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Υπουργός αναφέρει ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη η σύναψη συνεργασίας με άλλα κυπριακά πανεπιστήμια και ακαδημίες του εξωτερικού, όπως η Αστυνομική Ακαδημία της Αγγλίας, με στόχο την παροχή επιπρόσθετων δυνατοτήτων εκπαίδευσης στα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όσον αφορά στην αναδιοργάνωση του Σώματος, έχει ήδη αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών, η αναβάθμισης της κλίμακας των απλών αστυνομικών από Α3-5-7 σε Α5-7 και ότι αυτή θα γίνει ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης εκπαίδευσης των δοκίμων αστυνομικών. Η αναβάθμιση θα επιτυγχάνεται μέσα από τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία και μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και των προγραμμάτων πρακτικής εκπαίδευσης και άσκησης στις διάφορες Μονάδες – Υπηρεσίες – Τμήματα της Αστυνομίας. Σημειώνεται δε, ότι η αναβάθμιση θα επεκταθεί και στους αστυνομικούς που υπηρετούν σήμερα στην κλίμακα Α3-5-7, κατόπιν παρακολούθησης αναβαθμισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σε σχέση με την καταπολέμηση των κρουσμάτων διαφθοράς, είναι γνωστή σε όλους η διακηρυγμένη πολιτική της Κυβέρνησης για μηδενική ανοχή και διασφάλιση όλων εκείνων των μέσων που θα λειτουργούν προληπτικά και κατασταλτικά για την πάταξη της διαφθοράς στο Σώμα της Αστυνομίας. Έχει πρόσφατα ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο νομοσχεδίων για αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία και προχωρά η σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου αμέσως μόλις δημοσιευτεί ο ψηφισθείς νόμος. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη Υπηρεσία, της οποίας οι ερευνητικές και ανακριτικές εξουσίες εποπτεύονται από τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να μην αφήνονται περιθώρια παρέμβασης με σκοπό το κουκούλωμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των μεταθέσεων των Αστυνομικών, έχουν εδώ και καιρό καθοριστεί κριτήρια από τον Αρχηγό Αστυνομίας, ενώ για τον τρόπο αξιολόγησής τους, για σκοπούς προαγωγής, πρέπει να επισημάνω ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο μελέτης από επιτροπή της Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ετοιμαστεί προκαταρκτική μελέτη, που ξεκίνησε το 2015 και μας υποβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με βάση την οποία διενεργείται εμπειρική επιστημονική έρευνα, που απευθύνεται σε μέλη όλων των βαθμών ανέλιξης, στη βάση προτύπων διαδικασιών και νομοθεσιών άλλων χωρών, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Οι εισηγήσεις θα αφορούν όχι μόνο στα κριτήρια των προαγωγών, αλλά και την ετήσια αξιολόγηση των μελών, στο πλαίσιο και της ευρύτερης αναθεώρησης του τρόπου αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία.

“Έχοντας προβεί στις πιο πάνω επισημάνσεις, πρέπει να τονίσω ότι δεν παύει να είναι για εμάς σημαντικό το γεγονός ότι οι προτάσεις του κ. Μαλά είναι σύμφωνες με την προσπάθεια που καταβάλλεται για αναβάθμιση του Αστυνομικού Σώματος, η οποία πρέπει να είναι συνολική και συλλογική, με τη στήριξη όλων μας”, καταλήγει ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ