Παραμένει υπό κράτηση ο Ισραηλινός διακινητής οργάνων στην Κύπρο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε σήμερα όπως παραμείνει υπό κράτηση 67χρονος Ισραηλινός που συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του από τη Ρωσία, για αδικήματα εμπορίας προσώπων.

Στην προηγούμενη δικάσιμο, δηλαδή στις 9 Ιανουαρίου ο Ισραηλινός παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης του στη Ρωσία, ωστόσο ζήτησε όπως αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Το Δικαστήριο όρισε την σημερινή ημέρα για να εξετάσει το αίτημα του και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναφέρθηκε πως τα αδικήματα που διέπραξε ο 67χρονος είναι πολύ σοβαρά και πως επειδή ο ύποπτος δεν έχει μόνιμους δεσμούς με την Κύπρο υπάρχει ο κίνδυνος, σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος, να διαφύγει στα κατεχόμενα.

Ετσι το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του υπόπτου να αφεθεί ελεύθερος και διέταξε όπως παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου οπότε αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης του στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός έφτασε το απόγευμα της 28ης Δεκεμβρίου 2017, στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από το Ισραήλ.

Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί από τις 4/12/17 διεθνές ένταλμα σύλληψης του υπόπτου από τις Ρωσικές αρχές, σε σχέση με τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2006.

Με προσωρινό ένταλμα σύλληψης ο 67χρονος συνελήφθη και τη επομένη ημέρα δηλαδή στις 29/12/2017, παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ μετά τη σύλληψη του 67χρονου διαπιστώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Ρωσίας και από τα Ηνωμένα Έθνη με έδρα το Κόσοβο. Ωστόσο λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος του Κοσόβου, οι αρχές της Δημοκρατίας εκτέλεσαν αμέσως το ένταλμα από τη Ρωσία, συλλαμβάνοντας τον 67χρονο.

Από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προκύπτει ότι ο 67χρονος καταζητείται για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο φέρεται να εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα. Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε στη Ρωσία αλλά και στο Κόσοβο από το 2006 μέχρι το 2010.

Επίκεντρο του κυκλώματος φέρεται να είναι μια κλινική στα προάστια της Πρίστινα στο Κόσοβο, όπου εντοπίζονταν δότες ανθρώπινων οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στους οποίους, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης, πληρώνονταν ποσά μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά.

Τα όργανα φέρονται να αφαιρούνταν στην κλινική στα προάστια της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς, κυρίως από το Ισραήλ έναντι ποσών που κυμαίνονταν ανάμεσα σε 80 και 100 χιλιάδες ευρώ.

Το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρώπινων οργάνων αποκαλύφθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους αφού μόλις είχε αφαιρέσει το νεφρό του.

Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε στον Διευθυντή της κλινικής, ένα ουρολόγο, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών για οργανωμένο έγκλημα και εμπορία προσώπων. Για την ίδια υπόθεση ο γιος του Διευθυντή της κλινικής καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση, ενώ καταζητείται και ένας Τούρκος γιατρός.

Πηγή: ΚΥΠΕ