ΠΑΣΙΔΥΞΕ: Η τουριστική χρονιά ρεκόρ να αξιοποιηθεί και να κεφαλαιοποιηθεί το 2018

Η πολύ καλή περσινή χρονιά για τον τουρισμό, με αφίξεις και έσοδα ρεκόρ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να κεφαλαιοποιηθεί το 2018. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που στάλθηκε κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ). Οι ομιλίες των παρευρισκόμενων εστιάστηκαν στην βελτίωση της ποιότητας, στην αναβάθμιση και εκπαίδευση του προσωπικού και στην καλύτερη επαφή με την τεχνολογία, η οποία θα αντιμετωπίσει φαινόμενο όπως αυτό της Airbnb.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στη Συνέλευση, αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στον ΠΑΣΥΔΙΞΕ, μίλησε για την επόμενη μέρα του Συνδέσμου αλλά και του κυπριακού τουρισμού γενικότερα. Όπως είπε, οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί, ωστόσο, οι διευθυντές των Ξενοδοχείων θα πρέπει να κρατήσουν επαφή με την πραγματικότητα της τεχνολογίας αλλά και του τομέα.

Όπως σημείωσε, αυτό που είναι το πιο σημαντικό σήμερα στον τομέα των Ξενοδοχείων είναι τα smartphones και αυτό που θα πρέπει να καταστούν οι διευθυντές είναι smart managers.

Ανέφερε πως στην ανάπτυξη των έξυπνων τηλεφώνων και των εφαρμογών οφείλεται και στηρίζεται και η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb, της εταιρείας δηλαδή που επιτρέπει στον καθένα να ενοικιάσει σε τουρίστες και όχι μόνο, ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα που κατέχει για σκοπούς μικρής, συνήθως, διάρκειας παραμονής σε μια ξένη χώρα.

Όπως είπε, το Airbnb διώχθηκε σε κάποιες χώρες για σκοπούς μόνο φορολογικούς και σημείωσε πως και άλλα παρόμοια φαινόμενα όπως το Airbnb θα ακολουθήσουν και θα αναπτυχθούν στο μέλλον, και έτσι στόχος είναι η τεχνολογική ανάπτυξη και των ξενοδοχείων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στη συνέχεια πως όλοι έχουν ως στόχο την ποιότητα στον κλάδο, ωστόσο το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να διατηρήσουμε ψηλά επίπεδα ποιότητας. Αφού έκανε αναφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού, σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κάνουν οι Διευθυντές είναι οι ίδιοι να καταστούν πρότυπο καλής συμπεριφοράς και επαγγελματισμού.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βάσος Κοιλάνης, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε αρχικά περηφάνεια γιατί, όπως είπε, σήμερα ο Σύνδεσμος κλείνει μια γόνιμη περίοδο 35 χρόνων δραστηριότητας, ευδόκιμης παρουσίας και ποιοτικής προσφοράς στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Ο κ. Κοιλάνης μίλησε για την ολοκλήρωση της τριετούς θητείας του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και ευχήθηκε στο νέο ΔΣ κάθε επιτυχία στο έργο του. «Χρέος όλων των εταίρων τουρισμού, έτσι ώστε να θέσουμε γερά και μακροχρόνια θεμέλια για την υλοποίηση των στόχων της τουριστικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αγγελος Λοΐζου αναφέρθηκε αρχικά στα επιτεύγματα στον τομέα του τουρισμού το 2017, κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση στις αφίξεις τουριστών της τάξης του 14,8% και των εσόδων από τον τουρισμό της τάξης του 11%. Είπε πως όταν η Κύπρος πετυχαίνει αυτά τα αποτελέσματα σημαίνει πως κάτι κάνει καλά, σημειώνοντας πως σε αυτά τα επιτεύγματα αναγνωρίζεται η συμβολή του ΠΑΣΙΔΥΞΕ.

Ανέφερε πως αυτό που όλοι επιθυμούν να δουν είναι η ενδυνάμωση του Οργανισμού έτσι ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και συνεισφορά στον τομέα του τουρισμού. Διαβεβαίωσε πως ο ΚΟΤ θα συνεχίσει να έχει συνεργασία με τον Σύνδεσμο για να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ο Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΚΕΒΕ Γιώργος Λεπτός, αφού αναφέρθηκε και αυτός στα αποτελέσματα του τουρισμού για τα περασμένα δύο χρόνια, τόνισε πως το 2017 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού στην Κύπρο, κάτι που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για όλους τους εμπλεκομένους. Στόχος, σημείωσε είναι να κεφαλαιοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε το 2017.

Ο κ. Λεπτός είπε πως και από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ενώ σημείωσε πως ποσοτικός στόχος για το 2017 είναι να μπορούμε ως χώρα να προσελκύσουμε και να φιλοξενήσουμε 5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων τα 4 να είναι ποιοτικός τουρισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ