Συγκλόνισε η Ευδοκία στο Δικαστήριο

«Φτάνει πια, περνώ πολύ δύσκολα, δεν αντέχω άλλο, κύριε Πολυβίου –  είμαι 44 ετών και έπρεπε να έχω την οικογένειά μου και όχι να ταλαιπωρούμαι για τόσο πολύ καιρό»…

Του Μάριου Δημητρίου

Σε κομβικό σημείο έφτασε η υπόθεση της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοϊζου, ασθενούς με εγκεφαλίτιδα που υπέστη πριν δέκα χρόνια, τον Απρίλιο 2007, ενώ εργαζόταν στο ΡΙΚ. Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση απασχολεί πλέον το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Νικόλα Σάντη, που εκδικάζει αστική αγωγή της συναδέλφου, εναντίον του ΡΙΚ, για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας από το Ίδρυμα, δηλαδή για την παράλειψη του ΡΙΚ, να της παρέχει ως εργοδότης, ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ο ισχυρισμός της Ευδοκίας, που εμφανίζεται με δικηγόρο της τον Δώρο Ιωαννίδη, είναι ότι η εγκεφαλίτιδά της, οφείλεται στις κακές συνθήκες εργασίας στο ΡΙΚ.

Να σημειώσουμε, ότι η δικαστική διαδικασία άρχισε με πολυσέλιδη δήλωση της Ευδοκίας Λοϊζου, που περιλαμβάνει κατάθεση των ιατρικών πιστοποιητικών σχετικά με την ασθένειά της και περιγραφή των συνθηκών εργασίας της στο ΡΙΚ. Η διαδικασία συνεχίστηκε με αντεξέτασή της από τον συνήγορο υπεράσπισης του ΡΙΚ Πολύβιο Πολυβίου,  που περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα υγείας της και τις ιατρικές θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι η τελευταία δικάσιμος της 20ης Δεκεμβρίου 2017 (την οποία ό υπογράφων παρακολούθησε), διεξήχθη με κλειστά τα παράθυρα και τα φώτα της δικαστικής αίθουσας, μετά από εντολή του Δικαστή Ν. Σάντη, προκειμένου η κατάσταση στην αίθουσα να είναι ευνοϊκή και αποδεκτή για την παραπονούμενη, ενώ έδινε τη μαρτυρία της και αφού η Ευδοκία ανέφερε ότι έχει ευαισθησία στα μάτια (θολή όραση). Η δικάσιμος αυτή, σημαδεύτηκε από το συναισθηματικό ξέσπασμα της παραπονούμενης, από το εδώλιο του μάρτυρα, που είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στον δικηγόρο Π. Πολυβίου: «Κουράστηκα να προσπαθούν ν’ αποδείξουν ότι δεν έχω πρόβλημα. Φτάνει πια, περνώ πολύ δύσκολα, δεν μπορώ άλλο, δεν αντέχω άλλο, κύριε Πολυβίου –  είμαι 44 ετών και έπρεπε να έχω την οικογένειά μου και όχι να ταλαιπωρούμαι για τόσο πολύ καιρό».

*Η δίκη θα συνεχισθεί στις 16 και 22 Ιανουαρίου 2018.

Επιστολή Μ. Λοττίδη προς Θ. Τρύφωνος

Η υπόθεση της Ευδοκίας Λοϊζου, απασχολεί πλέον ενεργά και την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Λοττίδη, που με επιστολή της στις 22 Δεκεμβρίου, 2017, ζητά εξηγήσεις από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τον τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας που λάμβανε η Ευδοκία, από το 2014. Στην «επείγουσα», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, επιστολή της, η Επίτροπος αναφέρεται σε γραπτό παράπονο που της υπέβαλε η Ευδοκία στις 18 Δεκεμβρίου 2017, σε σχέση με την απόφαση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ), να διακόψουν, από 1η Δεκεμβρίου 2017, τη σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε. Αναφέρει στην επιστολή της η Επίτροπος προς τον Θεοφάνη Τρύφωνος: «Στην επιστολή σας ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία ενημερώσατε την κα Λοΐζου για την επίμαχη απόφαση των ΥΚΑ, αναφέρεται ότι αυτή λήφθηκε στη βάση γνωμάτευσης Ιατρικού Συμβουλίου, το οποίο την εξέτασε στις 16 Νοεμβρίου 2017. Αναφέρεται επίσης ότι Ιατροσυμβούλιο, έλαβε υπόψη του το ιατρικό ιστορικό και προηγούμενες ιατρικές εκθέσεις / πιστοποιητικά, καθώς και την κλινική εξέταση η οποία ήταν «φυσιολογική» και σπυρομέτρηση που έγινε την ημέρα που συνεδρίασε το Ιατροσυμβούλιο και έδειξε «φυσιολογικό κορεσμό οξυγόνου».

Μετά τη λήψη της πιο πάνω επιστολής, η κα Λοΐζου, σας απέστειλε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 επιστολή, με την οποία διαμαρτυρήθηκε για την επίμαχη απόφαση,  παράθεσε τις θέσεις της και σας διαβίβασε άλλες σχετικές με την υγεία της, ιατρικές γνωματεύσεις».

Η αναγνώριση της «επαγγελματικής ασθένειας»

«Συναφώς σας αναφέρω», προστίθεται στην επιστολή της Επιτρόπου, «ότι, πρόσφατα, εξέτασα άλλο παράπονο από την κα Λοΐζου, το οποίο αφορούσε σε αίτημα που υπέβαλε στο Υπουργείο Υγείας, για να καλύψει έξοδα θεραπείας και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, σε εξειδικευμένο νευρολογικό ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο. Στα πλαίσια διερεύνησης εκείνου του παραπόνου, είχαμε αλληλογραφία με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, μελετήθηκε αριθμός σχετικών εγγράφων και ιατρικών γνωματεύσεων και, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν και τα ακόλουθα:

*To 2007, σε ηλικία 34 ετών, και ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ΡΙΚ, η παραπονούμενη ασθένησε με ιογενή εγκεφαλίτιδα. Στη βάση ιατρικών εκθέσεων, η ασθένεια της αναγνωρίστηκε τον Ιούνιο του 2012 από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), ως «επαγγελματική ασθένεια». Το Τμήμα έκρινε ότι η ασθένεια, «συνδεόταν με την κακή ποιότητα του αέρα που διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στους εσωτερικούς χώρους του ΡΙΚ». Τη θέση του αυτή επανέλαβε το ΤΕΕ και τον Δεκέμβριο του 2014, με νέα σχετική βεβαίωση του.

*Η ιογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή και σπάνια ασθένεια, η οποία επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν σύνθετης πολυθεματικής φροντίδας και εξειδικευμένη καθοδήγησης για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Από αριθμό ιατρικών γνωματεύσεων που μας διαβιβάστηκαν[1], προκύπτει ότι η παραπονούμενη, λόγω της  συγκεκριμένης ασθένειας, παρουσίασε/παρουσιάζει συμπτώματα όπως:

*Προβλήματα στην αναπνοή (αιφνίδιους αποκορεσμούς οξυγόνου, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη ζωή της)

*Σημαντική γενική κατάπτωση/κούραση (neurological fatigue)

*Προβλήματα κατάποσης (κατάποση μόνο μαλακής τροφής)

*Προβλήματα όρασης (θολή όραση)

*Πονοκεφάλους

*Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης

*Προβλήματα ομιλίας».

Μόνο εισόδημα, η σύνταξη ανικανότητας

Σύμφωνα με την επιστολή Μαρίας Λοττίδη, η Ευδοκία «από τον Μάιο του 2010, αναγκάστηκε να σταματήσει να εργάζεται και, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, από τον Απρίλη του 2014, σταμάτησε να της καταβάλλεται μισθός. Έκτοτε, το μόνο εισόδημα που είχε, ήταν η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε από τις ΥΚΑ (€940 μηνιαίως). Στη βάση του θεσμικού πλαισίου για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για θεραπεία με έξοδα του κράτους, (όταν η ασθένεια δεν μπορεί να τύχει αποτελεσματικής διάγνωσης ή θεραπείας στην Κύπρο), το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε το 2010 να στείλει την κα Λοΐζου για θεραπεία σε εξειδικευμένο νευρολογικό ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο (National Hospital for Neurology & Neurosurgery. Σε μεταγενέστερο μάλιστα στάδιο, ενέκρινε και άλλες αποστολές της στο ίδιο ιατρικό κέντρο, για περαιτέρω θεραπεία, (η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν τον Απρίλιο 2016). Την συνέχιση της θεραπείας στο εξωτερικό, εισηγήθηκε επίσης και θεράπων Ιατρός της στο Λονδίνο (Professor Michael Hanna, Consultant Neurologist and Professor in Clinical Neurology) ο οποίος, σε γνωμάτευσή του ημερ. 20 Απριλίου 2016, ανέφερε ότι παρόλο που υπήρξε «μερική βελτίωση» της υγείας της, τα συμπτώματα της ασθένειας παραμένουν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ειδικοί που την παρακολούθησαν την βοήθησαν να αναπτύξει στρατηγικές για να αντιμετωπίζει τα επεισοδιακά συμπτώματά της, ενώ κατέληξε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί από την ίδια ομάδα θεραπείας, σε 6 μήνες. Ωστόσο, και παρά την εισήγηση του θεράποντα ιατρού της, δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση της ξανά στο Λονδίνο για θεραπεία. Πολύ πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε νεότερο αίτημα της κας Λοΐζου για να μεταβεί ξανά για θεραπεία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαϊου 2017, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ως αρμόδια αρχή, και κατόπιν σχετικής σύστασης/γνωμοδότησης της Επιτροπής Ειδικών Πνευμονολογίας, ενέκρινε την αποστολή της στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο για θεραπεία ενός μήνα, με επιδότηση του κράτους. (Εντέλει, για λόγους που είναι άσχετοι με την υγεία της κας Λοΐζου, η μετάβασή της στο εξωτερικό για θεραπεία, δεν κατέστη δυνατή)».

Αιφνίδιοι αποκορεσμοί οξυγόνου, κακή ποιότητα ζωής

Η επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως, συνεχίζει αναφέροντας ότι «σε γνωμάτευση της ημερ. 9 Αυγούστου 2017, η Δρ. Τώνια Αδαμίδη, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος και Βοηθός Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής Γ. Ν.
Λευκωσίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

*Πρόκειται για ασθενή με μετεγκεφαλικό σύνδρομο (post encephalitic syndrome) το οποίο επηρεάζει τους αναπνευστικούς μύες των ασθενών.

*«Οι περιοδικοί αποκορεσμοί οξυγόνου επιβεβαιώνονται κι από εμάς, αφού η ασθενής παρουσιάζει και κατά την επίσκεψη της στο δικό μας εργαστήριο και ιατρείο, αιφνίδιους αποκορεσμούς οξυγόνου. Το φαινόμενο παρέρχεται σε λίγα λεπτά αφότου η ασθενής ξαπλώνει και μένει ήρεμη αναπνέοντας συνειδητά και ξεκουράζοντας τον εγκέφαλό της (διαχείριση συμπτωμάτων), όπως της έχει συστηθεί να πράττει από τους Νευρολόγους της στο Λονδίνο.»

*Οι σοβαροί αφνίδιοι αποκορεσμοί οξυγόνου επιβεβαιώνονται και σε 24ωρη καταγραφή οξυμετρίας και σε πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου, τα οποία γνωματεύονται  από τον Δρ. Κούτρα στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι αποκορεσμοί οξυγόνου, συνοδεύονται πολλές φορές με επεισόδια βραδυκαρδίας. Τα επεισόδια αυτά θεωρούνται σοβαρά και επικίνδυνα για τη ζωή της ασθενούς.

*Από πνευμονολογικής απόψεως, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η εξέλιξη της κατάστασης των αναπνευστικών μυών, αφού είναι απότοκη και συνδέεται άμεσα με την νευρολογική νόσο, όπως τα επεισόδια αποκορεσμών που κρίνονται επικίνδυνα για τη ζωή της συγκεκριμένης ασθενούς. Με τα δεδομένα αυτά, όπως περιγράφονται στην παρούσα φάση, η συγκεκριμένη ασθενής κινδυνεύει σοβαρά, λόγω των αιφνίδιων αποκορεσμών, να χάσει τη ζωή της. Έχει μία πολύ κακή ποιότητα ζωής, αφού θα πρέπει να «ξεκουράζει» σε τακτά χρονικά διαστήματα τον εγκέφαλό της και να κάνει συγκεκριμένες αναπνευστικές ασκήσεις ώστε να αναπνέει, να ομιλεί και να τρώει. Επίσης με τα δεδομένα αυτά, η ασθενής δεν δύναται να εργάζεται ….». Καταληκτικά, η Δρ Αδαμίδη εισηγείται τη συνέχιση θεραπείας και αποκατάστασης της κας Λοΐζου στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο για σταθεροποίηση της κατάστασής της και μείωση του κινδύνου για τη ζωή της».

Η νέα ιατρική Έκθεση Hanna

Η Μαρία Λοττίδη τονίζει επίσης στην επιστολή της προς τον Διευθυντή των ΥΚΑ, ότι «σε άλλη πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση (ημερ. 7 Αυγούστου 2017) για την κατάσταση της υγείας της κας Λοΐζου, ο ιδιώτης Νευρολόγος Δρ. Θεόδωρος Κυριακίδης, ανέφερε τα εξής:

“Πιστοποιώ ότι η πιο πάνω ασθενής πάσχει από post encephalitic fatigue syndrome κατόπιν εγκεφαλίτιδας που υπέστη το Απρίλιο του 2007. Έκτοτε παρουσιάζει πολλαπλά συμπτώματα τα οποία εντάσσονται στο πιο πάνω σύνδρομο και αναγκάζεται να επισκέπτεται κατά διαστήματα εξειδικευμένη , πολυθεματική ομάδα στο Λονδίνο για θεραπεία, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μ. Hanna. Στο παρόν στάδιο, το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η απότομη και απρόβλεπτη πτώση του κορεσμού του οξυγόνου, που ενδεχομένως οφείλεται σε δυσλειτουργία του στελέχους του εγκεφάλου, και που είναι επικίνδυνη. Χρήζει περαιτέρω εξειδικευμένης θεραπείας και αποκατάστασης, για σταθεροποίηση της κατάστασης της, κάτω από την παρακολούθηση του Καθηγητή Hanna”.

Ακόμη, μετά από επικοινωνία του με την κα Λοΐζου, ο Καθηγητής Νευρολογίας Michael  Hanna  εξέδωσε νέα ιατρική Έκθεση (Medical Report), ημερομηνίας 21 Δεκεμβρίου 2017, στην οποία αναφέρει: «Evdokia had encephalitis 10 years ago. She has been under my care since 2010. I and my neurology colleagues at The National Hospital for Neurology and Neurosurgery, have evaluated the condition of her health on many occasions. She experiences significant neurological fatigue, intermittent oxygen desaturations and intermittent respiratory difficulties. She contacted my office on 19 December and informed me that the Ministry of Labour and Social Security stopped her Disability Pension and her employer CYBC asked her to return to work. Unfortunately she is not able to work. Her health condition is not stable. She fatigues easily on minimal exertion which worsens her condition. She continues treatment by the specialist team in London until her health condition is stabilised».

Η «κακή σύνθεση» του Ιατροσυμβουλίου

«Σημειώνω», προστίθεται στην επιστολή της Επιτρόπου, «ότι η απόφαση των ΥΚΑ, όπως αναφέρεται και στην επιστολή σας, λήφθηκε στη βάση σχετικής γνωμάτευσης Πνευμονολογικού-Ωτορινολαρυγκολογικού Ιατρικού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε την κα Λοΐζου στις 16 Νοεμβρίου 2017. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν ισχυρισμοί από την παραπονούμενη, περί κακής σύνθεσης του εν λόγω Ιατροσυμβουλίου, καθώς και τη χρονική στιγμή που συστάθηκε αυτό, παρακαλώ όπως φέρετε εις γνώσιν μας, τη σύνθεση του Ιατροσυμβουλίου και από πότε αυτή ήταν συγκροτημένη. Περαιτέρω, επειδή το περιεχόμενο της έκθεσης του Ιατροσυμβουλίου, άπτεται εξειδικευμένων ιατρικών γνώσεων και ως προς  αυτό (περιεχόμενο) δεν ελέγχεται, είναι θερμή παράκληση όπως ενημερωθούμε σχετικά με το κατά πόσο:

*Λήφθηκαν υπόψη οι πρόσφατες ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν την κατάσταση της υγείας της, στις οποίες διατυπώνεται η ιατρική άποψη ότι η ζωή της κινδυνεύει λόγω των συμπτωμάτων του μετεγκεφαλικού συνδρόμου και ότι δεν είναι σε θέση να εργαστεί, και,

*το γεγονός ότι, μόλις τον περασμένο Μάιο, και κατόπιν σχετικής σύστασης Επιτροπής Ειδικών Πνευμονολογίας, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την εκ νέου αποστολή της σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο για θεραπεία ενός μήνα, με επιδότηση του κράτους».

Τα κρίσιμα ερωτήματα της Επιτρόπου

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποβάλλει στον Διευθυντή των ΥΚΑ, τα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

*«Ποιες είναι οι προηγούμενες ιατρικές εκθέσεις/πιστοποιητικά που έλαβε υπόψη του το Ιατροσυμβούλιο τω ΥΚΑ και κατά πόσο εσείς θεωρείτε ότι εξασφαλίστηκε «επαρκής ιατρική μαρτυρία ως προς την πάθηση και τη γενική κατάσταση της υγείας» της κας Λοΐζου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5(1) των Κανονισμών ΚΔΠ 286/2010;

*Πόσο βαρύνουσα ήταν, για την τελική γνώμη του Ιατροσυμβουλίου, η κλινική εξέταση της παραπονούμενης που έγινε την ημέρα που συνεδρίασε το Ιατροσυμβούλιο και η οποία έδειξε «φυσιολογικό κορεσμό οξυγόνου», δεδομένου ότι οι πτώσεις κορεσμού του οξυγόνου της, όπως οι θεράποντες ιατροί της, επιβεβαιώνουν, είναι «αιφνίδιοι», «απότομοι» και «απρόβλεπτοι»;

*Κατά πόσο το Ιατροσυμβούλιο που εξέτασε την κα Λοΐζου, ήταν πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο, ποια  ήταν η σύνθεσή του, ποιες ήταν οι ειδικότητες των ιατρών που συμμετείχαν και κατά πόσο σε αυτό, συμμετείχε και ιατρός του δημοσίου;

*Πόσο συχνά συγκαλούνται Ιατροσυμβούλια που επανεξετάζουν την κατάσταση της υγείας των δικαιούχων σύνταξης ανικανότητας και πότε ήταν η προηγούμενη φορά που εξετάστηκε η παραπονούμενη;

*Κατά πόσο λήφθηκε υπόψη από τις ΥΚΑ η πρόνοια του Κανονισμού 1408/71 της ΕΕ που αναφέρει ότι:

«Όταν η νομοθεσία κράτους μέλους εξαρτά τη χορήγηση παροχών … οι οποίες προορίζονται για μειονεκτούντα άτομα ή αναπήρους, από τον όρο ότι η ανικανότητα ή αναπηρία πρέπει να διαγνωσθεί για πρώτη φορά στο έδαφος αυτού του κράτους μέλους, ο όρος αυτός θεωρείται ότι πληρούται, όταν η διάγνωση αυτή γίνεται για πρώτη φορά, στο έδαφος άλλου κράτους μέλους».

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης της υπόθεσης

«Υπό το φως των πιο πάνω», καταλήγει στην επιστολή της η Επίτροπος «και σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 8 των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων του 1991 μέχρι 2014, παρακαλώ όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να επανεξετάσετε την υπόθεση και, παράλληλα, θέσετε υπόψη μου τα σχόλια και τις απόψεις σας σε σχέση με όσα υποστηρίζονται στο παράπονο (περιλαμβανομένων και όσων υποστηρίζει η κα Λοΐζου, στην προς εσάς επιστολή της). Τέλος, παρακαλώ όπως με την απάντησή σας, μου διαβιβαστεί αντίγραφο της ολοκληρωμένης Έκθεσης που ετοίμασε το Ιατροσυμβούλιο, για την περίπτωση της κας Λοΐζου, σύμφωνα με το άρθρο 6(1) των Κανονισμών ΚΔΠ 286/2010, αλλά και πρόσφατη απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, περί γνώσης του περιεχομένου της έκθεσης του Ιατροσυμβουλίου».

Με συσκευή οξυγόνου κυκλοφορεί παντού η Ευδοκία, λόγω της ασθένειάς της.

Φωτό: Η Ευδοκία Λοϊζου.