Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Τσαβούσογλου για Συρία

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεντρώθηκε στις προετοιμασίες για το Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου, στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Ταςς, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι Υπουργοί συζήτησαν τις προετοιμασίες για το Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου, στο Σότσι». Συμφώνησαν, προστίθεται, «να κάνουν επιπρόσθετα από κοινού βήματα για να διασφαλίσουν την επιτυχία της εκδήλωσης».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος από την τουρκική πλευρά.

Την Τρίτη, οι Πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένης της περιοχής κοντά στο Αφρίν, όπου η Τουρκία διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση.

«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τις τελικές προετοιμασίες για το επικείμενο Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου, στο Σότσι. Οι πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα αντιπροσωπευτικό Συνέδριο και ότι θα βοηθήσει στην εξεύρεση μακροχρόνιας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας στην Αστάνα», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι, μεταξύ 29 και 30 Ιανουαρίου 2018. Η ειρηνευτική διάσκεψη αναμένεται να φέρει στο ίδιον χώρο περίπου 1.500 συμμετέχοντες, περιλαμβανομένων αποστολών από τη Συρία και παρατηρητές, κατά κύριο λόγο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναμένεται ότι από το Συνέδριο θα οριστεί Επιτροπή η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία νέου Συντάγματος για τη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ