Επιτροπή Εμπορίου: Να σταματήσει η ασάφεια με τα πνευματικά δικαιώματα

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τους βουλευτές να ζητούν να κατατεθούν οι σχετικοί κανονισμοί για τη ρύθμιση των χρεώσεων και της είσπραξης των τελών.

Το θέμα «ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο, γιατί υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και στη νομοθεσία» αλλά και στους κανονισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Συμπλήρωσε ότι αναμένονται απαντήσεις σε επόμενη συνεδρία αναφορικά με το πότε κάποιος μπορεί να διεκδικεί τέλη για πνευματικά δικαιώματα, ποια επαγγελματικά υποστατικά αφορά, πως καθορίζεται η χρέωση και ποιος θα εισπράττει τα ποσά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει επειγόντως να έρθουν στη Βουλή οι κανονισμοί για τα πνευματικά δικαιώματα με στόχο να σταματήσει η αναρχία που επικρατεί σήμερα στην αγορά «που περίπου όποιος θέλει πάει και ζητά από τον οποιονδήποτε πνευματικά δικαιώματα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η νομοθεσία έχει ψηφιστεί και μένουν οι κανονισμοί «και αυτοί οι κανονισμοί θα πρέπει να διευκρινίζουν το πόσα δικαιούται να διεκδικεί ο νόμιμος εκπρόσωπος πνευματικών δικαιωμάτων, πού πρέπει να ζητά πνευματικά δικαιώματα και πότε».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κάλεσε και αυτός από την πλευρά του το Υπουργείο Εμπορίου, τον Έφορο Εταιρειών και τη Νομική Υπηρεσία να καταθέσουν το συντομότερο τους σχετικούς κανονισμούς ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τις πολλαπλές και ανεξέλεγκτες χρεώσεις.

Δήλωσε παράλληλα ότι ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο του Εφόρου Εταιρειών ότι οι κανονισμοί στάλθηκαν στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να καθορίζεται σε αυτούς ο τρόπος υπολογισμού της εύλογης χρέωσης.

«Ενώ οι σχετικές νομοθεσίες ψηφίστηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, ακόμα αναμένουμε τους σχετικούς Κανονισμούς» την ίδια στιγμή που διάφοροι ζητούν καθημερινά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εισπράξουν για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα με τέλη που οι ίδιοι καθορίζουν, είπε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι δεν υπάρχει ένα σωστό και δίκαιο πλαίσιο που να διέπει τα πνευματικά δικαιώματα.

«Θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα διαφορετικά θα καλέσουμε τους πολίτες να αρνηθούν πλέον να καταβάλλουν τα δικαιώματα αυτά» πρόσθεσε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι σήμερα «υπάρχει μια αυθαιρεσία στον τρόπο που οι αρμόδιες εταιρείες επιβάλλουν και ζητούν τα δικαιώματα αυτά από τις διάφορες επιχειρήσεις».

«Θεωρούμε ότι το όλο ζήτημα θα έπρεπε να είχε διασυνδεθεί και με την άδεια μουσικής που εξασφαλίζουν οι επιχειρήσεις από τις Επαρχιακές Διοικήσεις ώστε να μην υπάρχει αυτή η αυθαιρεσία σήμερα να ζητούνται δικαιώματα από την οποιαδήποτε επιχείρηση», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ