Μ.Αριστείδου: Ισοσκελισμένος και ελαφρά αυξημένος ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Παρά την οικονομική κρίση, ο φετινός προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είναι ισοσκελισμένος και ελαφρά αυξημένος από πέρσι, της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων που εξέτασε τον προϋπολογισμό του Φορέα.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κα. Αριστείδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο που επιτελεί ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που παρέχεται σε εκτοπισμένους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων από ιδρύσεως του Φορέα μέχρι σήμερα έχει παραχωρηθεί σε μορφή βοήθειας και δανείων το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αναφέρομαι σε επιχορηγήσεις στέγασης, ιατρικούς λόγους, σπουδαστικά, επαγγελματικά», πρόσθεσε.

«Παρά την οικονομική κρίση», ανέφερε, «ο φετινός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ελαφρά αυξημένος από πέρσι, της τάξης των 3εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, ο φετινός ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια, ενώ ο περσινός ήταν 105 εκατομμύρια».

Στις δαπάνες, όπως είπε, «περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους 46 εκατομμύρια ευρώ για παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από το οποίο 40 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν σε δάνεια για σπουδές, 1.5 εκ. ευρώ σε δάνεια για Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και 4.5 εκ. ευρώ για δάνεια Επαγγελματικής Δραστηριοποίησης».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, « με βάση το Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας θα δοθούν εγγυήσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους 1 εκ. ευρώ για κάλυψη δικαιούχων δανείων για στέγαση, οι οποίες αφορούν αιτήσεις για παραχώρηση στεγαστικών δανείων με εγγύηση που έχουν εγκριθεί πριν το τέλος του 2012, όπου ήταν σε ισχύ για το Σχέδιο παραχώρησης δανείων με εγγύηση».

Στόχος του Φορέα, είπε, «είναι να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και αυτό διαπιστώνεται και από τις αναδιαρθρώσεις δανείων που πρώτος ο Φορέας ξεκίνησε να κάνει. Το επιτόκιο που ανερχόταν στο 2% μειώθηκε στο 1.5% και τώρα έγινε εισήγηση στο Υπ. Οικονομικών για μείωση στο 1% και αναμένεται να μεταφερθεί στο Υπουργικό προς έγκριση».

Σε ό,τι αφορά το αρχείο προσφύγων, η κα. Αριστείδου είπε ότι «ο Κεντρικός Φορέας έχει ήδη ολοκληρώσει και τροφοδοτήσει το Κεντρικό Σύστημα μηχανογράφησης από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να τροφοδοτεί το σύστημα με τα νέα στοιχεία που εξασφαλίζει από νέες αιτήσεις».

«Τα στοιχεία αφορούν την παραχώρηση τ/κ περιουσιών, οικιών σε συνοικισμούς, καταστήματα σε συνοικισμούς, δάνεια στεγαστικά, σπουδαστικά, για ιατρικούς λόγους και για όλα τα δάνεια και επιχορηγήσεις. Επίσης αφορούν στοιχεία της κατεχόμενης περιουσίας του κάθε πρόσφυγα ξεχωριστά. Το αρχείο προσφύγων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο με την καταχώρηση των στοιχείων που έχουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ