Πανεπιστήμιο Κύπρου και Υπ.Υγείας εξασφάλισαν χρηματοδότηση για το ΓεΣΥ

Χρηματοδότηση για υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), πέτυχε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για δύο προγράμματα του INEA (Innovation and Networks Executive Agency), τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Connected Europe Facility 2014-2020 (CEF).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το πρώτο έργο στοχεύει στην ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο και έχει συνολική χρηματοδότηση 593.356 ευρώ, ενώ το δεύτερο έργο, με συνολική χρηματοδότηση 1.186.197 ευρώ, έχει ως στόχο την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης στην Κύπρο.

Κατά την πρώτη φάση των έργων θα συμμετέχουν συνεργάτες εταίροι από άλλες 16 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν, ως εταίροι, όλες οι χώρες της ΕΕ.

Τα δύο προγράμματα παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πανεπιστημιούπολη.

Τη διάσκεψη συντόνισε ο Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Ν. Σχίζας, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας και Εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο οποίος ανέφερε ότι το Σχέδιο Υγείας έχει ανεπιστρεπτί πάρει πορεία υλοποίησης και ότι η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων θα συντελέσει σημαντικά στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι η επιτυχής συμμετοχή της Κύπρου στα έργα αυτά, τα οποία έχουν σαφή ασθενοκεντρική προσέγγιση και τα οποία διασφαλίζουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση των δύο αυτών χρηματοδοτήσεων, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα θα συμβάλουν στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής υγείας και στην υιοθέτηση μίας σύγχρονης κουλτούρας περίθαλψης.

Στη σημασία των δύο προγραμμάτων αναφέρθηκα και οι υπόλοιποι ομιλητές, συγκεκριμένα ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιώργος Κωμοδρόμος, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου, και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, ενώ ο Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Παττίχης, επιστημονικός συντονιστής των έργων, παρουσίασε σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Πηγή: ΚΥΠΕ