Παραιτείται ιστορικό στέλεχος από το ΔΗΚΟ

Την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα κοινοποίησε με επιστολή του ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ο Μιχαλάκης Ανδρέου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Όταν ένα ιστορικό στέλεχος και ιδρυτικό μέλος, το οποίο υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια για περισσότερα από 41 χρόνια το ΔΗΚΟ, όπως ο υποφαινόμενος, αναγκάζεται να εκφράσει την μεγάλη του απογοήτευση, αγανάκτηση και θλίψη με τα όσα τεκταίνονται στο κόμμα μας, ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τις τελευταίες θλιβερές αποφάσεις, σίγουρα θα πρέπει κάποιοι να προβληματιστούν σοβαρά.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, εμείς ενταχθήκαμε στο ΔΗΚΟ, γιατί πιστέψαμε στο τρίπτυχο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά και στον αείμνηστο ιδρυτή του Σπύρο Κυπριανού. Η ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ από τον αείμνηστο πατέρας σας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια από τον Μάριο Καρογιάν, το ΔΗΚΟ συνέχισε να υπηρετεί με συνέπεια τις αρχές του Κέντρου, τις αρχές τις δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήταν το Κόμμα της μετριοπάθειας, της σύνεσης και της συναίνεσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Λυπούμαι να παρατηρήσω πως τα τελευταία χρόνια, επί δικής σας προεδρίας, το ΔΗΚΟ έχει μεταμορφωθεί σε ένα ακραίο κόμμα, το οποίο προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, δεν δίστασε να προχωρήσει σε συνεργασίες οι οποίες δεν εχουν κανένα κοινό με τις θέσεις, την ιδεολογία και τις αρχές του ΔΗΚΟ.

Αλήθεια, στη βάση ποιών συνεδριακών αποφάσεων έχετε αποφασίσει να συνεργαστείτε με κόμματα και υποτιθέμενες κινήσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω, έχουν αποκηρύξει τη λύση ΔΔΟ; Στη βάση ποιών αρχών και ποιών συμφωνιών έχετε προχωρήσει σε τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις και εν πολλοίς ερμαφρόδιτες συνεργασίες;

Με ποιες συνεδριακές αποφάσεις έχετε ακυρώσει την μορφή της λύσης του κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος τόνιζε με εμφαντικότητα πως με τη Συμφωνία της 8 ης Ιουλίου διασφαλίζεται η λύση ΔΔΟ;

Στη βάση ποιών αποφάσεων και με ποιους αποφασίστηκε η λεγόμενη «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»; Εξ’ όσο γνωρίζω, το Καταστατικό του ΔΗΚΟ προνοεί τη σύγκληση Πολιτικού Συνεδρίου για τη χάραξη της πάρα-πέρα πορείας του Κόμματος. Γιατί, αγνοήσετε τη σύγκληση του Πολιτικού Συνεδρίου; Γιατί, αποφύγατε να ακούσετε τη βάση του Κόμματος; Γιατί, λειτουργείτε συνεχώς εκτός των παραμέτρων των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ;

Μπορεί τα όσα αναφέρονται πιο πάνω να ανήκουν στο παρελθόν, είναι όμως οι βασικοί λόγοι για τους οποίους χάσετε τις εκλογές. Περιφρονήσετε και περιθωριοποιήσετε τους ΔΗΚΟικούς και απλά αυτοί σας πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα.

Λυπούμαι πραγματικά, γιατί αντί αυτοκριτικής προχωρήσετε σε εκκαθαρίσεις. Αντί διάλογου, επιλέξετε να επιβάλετε το νόμο της σιωπής. Εσείς, με τις δικές σας αποφάσεις και ενέργειες συρρικνώσετε το ΔΗΚΟ και εσείς θα φέρετε την αποκλειστική ευθύνη ως ο ηγέτης κλεισίματος του ΔΗΚΟ.

Προσωπικά δεν μπορώ να γίνω συμμέτοχος στην πολιτική αυτοκτονία του ΔΗΚΟ. Ως εκ τούτου, δεν μου μένει τίποτα άλλο παρά να υποβάλω την παραίτηση μου.

Επιφυλάσσω το δικαίωμα μου να επανέλθω στο ΔΗΚΟ όταν και εφ’όσον εκλίψουν οι πιο πάνω λόγοι και τότε όλοι μαζί να πορευθούμε στην εκπλήρωση των στόχων για τους οποίους ιδρύθηκε το ιστορικό ΔΗΚΟ.

11 η Φεβρουαρίου, 2018