Σε πορεία υλοποίησης εισήλθαν δύο μεγάλα πολεοδομικά έργα στο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Σε πορεία υλοποίησης εισήλθαν δύο μεγάλα πολεοδομικά έργα, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα μετατρέψουν τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενού σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κύπρος Ανδρονίκου «το πρώτο έργο αφορά την ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς, είναι πολεοδομικό χρηματοδοτούμενο από το κράτος και το κόστος του ανέρχεται γύρω στο 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αναμένεται να προσφοροδοτηθεί πολύ σύντομα και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 και περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, τοπιοτεχνήσεις και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φωτισμού».

Πρόσθεσε πως «η ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου της Κοινότητας και με την ολοκλήρωση του θα καταστεί εύκολα προσβάσιμο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η διαμόρφωση του κεντρικού πυρήνα θα μετατρέψουν τον Δήμο σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των δημοτών».

Το δεύτερο έργο αφορά την ανέγερση Πολυδύναμου Κέντρου στο Μενεού και σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου «ο Δήμος έχει βγει σε προσφορές για σχεδιασμό του. Το Κέντρο θα στεγάζει αίθουσες διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικής, δημιουργικότητας ενώ θα υπάρχει και χώρος εκδηλώσεων».

Στο Κέντρο θα στεγάζεται και το Ιατρείο του Δήμου, κάτι που σύμφωνα με τον Δήμαρχο «έχει απόλυτη ανάγκη ο Δήμος, δηλαδή ένα σύγχρονο ιατρείο στο οποίο θα μπορούν οι δημότες να εξετάζονται από τις υπηρεσίες του κράτους».

Ερωτηθείς για την ανακατασκευή – εξωραϊσμό του πάρκου του Καμείρου στο Μενεού, ο κ. Ανδρονίκου είπε πως «το έργο θα στοιχίσει περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, η κατασκευή του έχει ξεκινήσει και πρόκειται για ένα αισθητικά εκπληκτικό σχέδιο. Το πάρκο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, σχεδόν κατεστραμμένο και έχει αποφασιστεί η ριζική ανάπλαση και αναβάθμισή του, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος χώρος πρασίνου µε λειτουργικές χρήσεις».

Το Πάρκο, συνέχισε «εφάπτεται του Δηµοτικού σχολείου Μενεού και το σχέδιο του προβλέπει αξιοποίηση όπως πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Ο σχεδιασµός έχει γίνει από σχεδιαστή τοπίου και το κόστος θα επωμιστούν εξ ηµισείας ο Δήµος Δροµολαξιάς – Μενεού και το κράτος. Η ανακατασκευή του κοινοτικού πάρκου Κάμειρος χαρακτηρίστηκε ως αντισταθμιστικό έργο για την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης καύσιμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «στα όρια του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού βρίσκεται περίπου το 33% των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Λάρνακας με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλη επιβάρυνση. Δυστυχώς ο Δήμος μας δεν λαμβάνει από το κράτος αντισταθμιστικά έργα που δικαιούται λόγω της υποτίμησης της αξίας της γης που βρίσκεται γύρω από το αεροδρόμιο αλλά και από την οχληρία που προκαλείται από τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροπλάνων».

Εξήγησε ότι «μεγάλο μέρος του Μενεού βρίσκεται στις καμπύλες προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών με αποτέλεσμα να έχει μηδενικό συντελεστή ανάπτυξης και υπάρχει μια φοβερή επιβάρυνση όσον αφορά την ανάπτυξη αλλά και την οικονομική ευμάρεια των ανθρώπων επειδή δεν μπορεί να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, στα δημοτικά όρια του οποίου είναι κτισμένο μεγάλο μέρος του αεροδρομίου, συζητούμε με το κράτος το θέμα λήψης αντισταθμιστικών μέτρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ