Στις 21 Φεβρουαρίου αρχίζει ενώπιον Δικαστηρίου η διαδικασία έκδοσης Ισραηλινού για αδικήματα εμπορίας προσώπων

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας που θα συνεδριάσει στις 21 Φεβρουαρίου 2018, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης 67χρονου Ισραηλινού ο οποίος συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου 2017 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης του από τη Ρωσία, για αδικήματα εμπορίας προσώπων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η Εισαγγελία παρέλαβε από τη Ρωσία όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την απέλαση του 67χρονου.

Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα μελετήθηκαν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου υπέγραψε την εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου, ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η κ. Σπηλιωτοπούλου κατέθεσε ενώπιον του Σώματος την εξουσιοδότηση που υπέγραψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2018 και ανέφερε ότι στην επόμενη δικάσιμο θα παρουσιάσει μάρτυρες κατηγορίας.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε την 21η Φεβρουαρίου 2018 ως ημερομηνία για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώ διέταξε όπως ο Ισραηλινός παραμείνει υπό κράτηση.

Ταυτόχρονα έδωσε οδηγίες όπως δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα στους συνηγόρους υπεράσπισης του 67χρονου για να τα μελετήσουν και να ετοιμάσουν την αγόρευση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός έφτασε το απόγευμα της 28ης Δεκεμβρίου 2017, στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από το Ισραήλ και έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι από τις 4/1/17 είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του από τις Ρωσικές αρχές, σε σχέση με τα αδικήματα της εμπορίας προσώπων που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ μετά τη σύλληψη του 67χρονου διαπιστώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Ρωσίας και από τα Ηνωμένα Έθνη με έδρα το Κόσοβο. Ωστόσο λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος του Κοσόβου, οι αρχές της Δημοκρατίας εκτέλεσαν αμέσως το ένταλμα από τη Ρωσία, συλλαμβάνοντας τον 67χρονο.

Από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προκύπτει ότι ο 67χρονος καταζητείται για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο φέρεται να εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα. Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε στη Ρωσία αλλά και στο Κόσοβο από το 2006 μέχρι το 2010.

Επίκεντρο του κυκλώματος φέρεται να είναι μια κλινική στα προάστια της Πρίστινα στο Κόσοβο, όπου εντοπίζονταν δότες ανθρώπινων οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στους οποίους, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης, πληρώνονταν ποσά μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά.

Τα όργανα φέρονται να αφαιρούνταν στην κλινική στα προάστια της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς, κυρίως από το Ισραήλ έναντι ποσών που κυμαίνονταν ανάμεσα σε 80 και 100 χιλιάδες ευρώ.

Το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρώπινων οργάνων αποκαλύφθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους αφού μόλις είχε αφαιρέσει το νεφρό του.

Πηγή: ΚΥΠΕ