Οι εφιάλτες του Κρις και η αγόρευση του Γ. Ιωάννου

Του Μάριου Δημητρίου

«Όταν μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο αγαπητός μας Χριστοδουλίδης έχασε το χέρι του, έχασε ταυτόχρονα και τον ένα του πνεύμονα. Εξαιτίας αυτού του ατυχήματος, υπέστη τέτοιο ψυχολογικό σοκ, που έκτοτε βιώνει τις νύχτες που εμείς κοιμόμαστε, συνεχείς, αδιάλειπτους εφιάλτες».

Τα πιο πάνω, συνοδευόμενα και από άλλες δραματικές περιγραφές, ανέφερε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, στην αγόρευσή του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος Γιάννης Ιωάννου, για μετριασμό της ποινής του πελάτη του, δικηγόρου Κρις Χριστοδουλίδη, που κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο στις 19 Μαρτίου 2018, μαζί με άλλα έξι άτομα – τρεις Πακιστανούς και τρεις Ρουμάνους – στην πολύπλοκη υπόθεση συνωμοσίας για τέλεση παράνομων, εικονικών γάμων Ρουμάνων γυναικών με Πακιστανούς φοιτητές στην Κύπρο και εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων. Ο Χριστοδουλίδης κατηγορείται μαζί με τους άλλους – ένας από τους οποίους είναι ο Ρουμάνος γαμπρός του, Samuel Scripcariouc, σύζυγος της κόρης του – ότι «σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η έντονα συναισθηματική αγόρευση του Γιάννη Ιωάννου, που επικαλέστηκε τα προβλήματα υγείας του πελάτη του, αλλά κυρίως, του τριάμισι χρόνων παιδιού του, για να ζητήσει από το Δικαστήριο, αναστολή της ποινής φυλάκισης, κυριάρχησε στη δικάσιμο της περασμένης Τρίτης, όπου επίσης αγόρευσαν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους, οι άλλοι τέσσερις δικηγόροι, των υπόλοιπων έξι κατηγορούμενων της υπόθεσης. (Στην αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής του πελάτη του Samuel Scripcariouc, o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, ανέφερε ότι ο Χριστοδουλίδης, εξέτισε στο παρελθόν, ποινή φυλάκισης, γεγονός που δεν είχε αναφερθεί από την Κατηγορούσα Αρχή σε προηγούμενο στάδιο, αφού στην Κύπρο παραγράφονται τα αδικήματα, μετά από περίοδο πέντε χρόνων και με προϋποθέσεις, μετά από περίοδο τριών χρόνων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου). Ο δικηγόρος Γ. Ιωάννου, μίλησε μεταξύ άλλων, για «πολύπαθη ζωή» του Κρις Χριστοδουλίδη και παρατήρησε ότι «η ζωή του θα μπορούσε να γραφτεί σε βιβλίο και να γίνει κινηματογραφική ταινία» και ότι «η ατυχία, τον κτύπησε αλύπητα και εξακολουθεί να τον κτυπά αλύπητα».

Ο κρίσιμος ρόλος της Raluca Oprea

Παραπονούμενες στην υπόθεση, είναι τρεις νεαρές γυναίκες από τη Ρουμανία, η Elena Patrascu, η Adina Neascu και η Raluca Alexandra Oprea, που αναγνωρίστηκαν από την κυπριακή Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας προσώπων. Η δίκη των 7 κατηγορουμένων, άρχισε στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, με την παρουσία της 26χρονης Raluca Oprea, που ως μάρτυρας κατηγορίας, διάβασε καταθέσεις της στην Αστυνομία, όπου κατάγγειλε παραπλάνηση και καταναγκαστικό εγκλεισμό της ίδιας και των δύο άλλων κοπέλων, από κάποιους από τους κατηγορούμενους, τον Μάρτιο 2016, σε διαμερίσματα στη Λευκωσία, με σκοπό να τις παντρέψουν με Πακιστανούς, παρά τη θέλησή τους. Οι άλλες δύο παραπονούμενες, δεν προσήλθαν να δώσουν μαρτυρία στη δίκη. Το Δικαστήριο, με Πρόεδρο την Έλενα Εφραίμ και Πάρεδρους τον Νίκο Γερολέμου και τη Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου, δέχτηκε ουσιαστικά τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, όπως διατυπώθηκε στη γραπτή αγόρευση της Ανώτερης Δικηγόρου της Δημοκρατίας, Έλλης Φλωρέντζου, της 5ης Φεβρουαρίου 2018, ότι «η τρίτη μάρτυρας κατηγορίας, Raluca Oprea, κατάλαβε τις προθέσεις των κατηγορουμένων, αντέδρασε και προσπάθησε να βρεί τρόπο διαφυγής, όπως και έπραξε. Έτσι επήλθε η σύλληψη και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της αλήθειας και των προσώπων που κρύβονταν πίσω. Η σύλληψη της έκτης κατηγορουμένης Elena Duca, οδήγησε στη σύλληψη των κατηγορουμένων Samuel Scripcariouc και Κρις Χριστοδουλίδη».

Σε κύκλωμα εμπορίας προσώπων

Υπενθυμίζουμε ότι  για τον μοναδικό από τους επτά, Κύπριο κατηγορούμενο Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάστηκε σε όλη τη διάρκεια της δίκης, πριν την αγόρευση για μετριασμό της ποινής, ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον Ρουμάνο γαμπρό του Χριστοδουλίδη, Samuel Scripcariouc o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για τη Ρουμάνα Elena Duca ο δικηγόρος Κυριάκος Σαββίδης, για τη Ρουμάνα Christina Iordache και για τους δύο Πακιστανούς φοιτητές στο Americanos College, Shoaib Afzal και Talha Farooq, ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας και για τον Πακιστανό αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος. Στη διατυπωθείσα στην τελική της αγόρευση, θέση της, η Έλλη Φλωρέντζου, ως Κατηγορούσα Αρχή για τον Γενικό Εισαγγελέα, τόνισε ότι «οι κατηγορούμενοι, ανήκουν σε κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ακόμη και αν δεν είναι ο κάθε ένας εξ αυτών, ο ίδιος ο οποίος οδήγησε το θύμα στην κατάσταση που βρέθηκε, να υποχρεωθεί ή αποδεχτεί την τέλεση εικονικού γάμου, με σκοπό την απόκτηση, από πολίτες τρίτων χωρών, της άδειας παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία και/ή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχαν στην τέλεση του αδικήματος της εμπορίας ενήλικου προσώπου. Και τούτο, γιατί μετέφεραν τα θύματα από τη Ρουμανία στην Κύπρο, στρατολογώντας δηλαδή τα εν λόγω πρόσωπα, για εξεύρεση χρημάτων και καλύτερης ζωής, με τελικό προορισμό, την τέλεση ποινικού αδικήματος, ήτοι εικονικού γάμου. Ξεκινώντας από την έκτη κατηγορούμενη Elena Duca, έπεισε τα θύματα για εξεύρεση εργασίας και με τη συνοδεία της τέταρτης κατηγορούμενης Christina  Iordaeche, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όπου ο έβδομος κατηγορούμενος Κρις Χριστοδουλίδης, έστειλε τον πέμπτο κατηγορούμενο Samuel Scripcariouc να τις παραλάβει και σε μεταξύ τους συνεννόηση, διευθετήθηκε και ο χώρος στέγασης και παραμονής τους, στον οποίο η κατηγορούμενη Elena Duca, εμφανίστηκε στη συνέχεια. Άρα πείστηκαν τα θύματα να ακολουθήσουν και εν τέλει ακολούθησαν, ή και ταξίδεψαν στην Κύπρο και εκεί παραλήφθηκαν από τον πέμπτο κατηγορούμενο Samuel Scripcariouc, ο οποίος είχε και τον έλεγχό τους, καθ’ όλη τη διαδρομή, προς το μέρος που τούς παρείχε στέγη. Και τούτο, με την παραίσθηση της παραμονής εκεί, για καλύτερη ζωή, εκμεταλλευόμενος, όπως και οι άλλοι συγκατηγορουμένοι του, την ευάλωτη θέση των θυμάτων».

 «Με αίμα, με ιδρώτα, με πόνο»

Από την αρχή της αγόρευσής του στις 27 Μαρτίου 2018, ο Γιάννης Ιωάννου ζήτησε από το Δικαστήριο να ανασταλεί η ποινή φυλάκισης υπό όρους και ανέφερε ότι η αγόρευσή του, «περιστρέφεται σε τρεις άξονες». Ανέφερε ως πρώτο άξονα, τα γεγονότα της υπόθεσης, δεύτερο άξονα τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορουμένου και τρίτο άξονα τη νομοθεσία, βιβλιογραφία και νομολογία «περί αναστολής της όποιας ποινής φυλάκισης, ήθελε το Δικαστήριο επιβάλει».

Σε σχέση με τα γεγονότα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος 7 Κρις Χριστοδουλίδης, αφορά σε συνωμοσία για καταδολίευση» (της Κυπριακής Δημοκρατίας). Υποστήριξε επίσης ότι διαπίστωσε στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, ότι δεν υπήρχε αναφορά «σε άμεσο κέρδος, χρηματικό ή άλλο» και ζήτησε «να ληφθεί υπόψη», από το Δικαστήριο. Αναφερόμενος στον δεύτερο άξονα των προσωπικών περιστάσεων, ο Γ. Ιωάννου, είπε απευθυνόμενος στους τρεις Δικαστές: «Γνωρίζετε ότι ο κατηγορούμενος Χριστοδουλίδης, ανήκει στην οικογένεια τη δική μας. Και πιστέψτε με, είναι πολύ άβολη η θέση ενός δικηγόρου, να αγορεύει για μετριασμό της ποινής ενός άλλου δικηγόρου. Και όταν αυτός ο δικηγόρος, είναι ένας ικανός επιστήμονας και αυτό καταδεικνύεται από την ακαδημαϊκή του μόρφωση και από το εκτόπισμα που είχε αυτά τα 25 χρόνια που ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα – και λέω «ασκούσε», γιατί εδώ και ένα χρονικό διάστημα, δεν ασκεί το επάγγελμά του, όχι γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί δεν μπορούσε, εξαιτίας της απώλειας της άδειας (άσκησης επαγγέλματος)». Είπε στη συνέχεια ο Γιάννης Ιωάννου, σε σχέση με τον Κρις Χριστοδουλίδη, ότι «η ζωή του θα μπορούσε να γραφτεί σε βιβλίο και να γίνει κινηματογραφική ταινία. Η ατυχία, τον κτύπησε αλύπητα και εξακολουθεί να τον κτυπά αλύπητα. Θα μπορούσε να ήταν ένας εξαίσιος δικηγόρος, ή ένας εξαίσιος δικαστής, ή καθηγητής πανεπιστημίου, λόγω των ακαδημαϊκών του προσόντων, με άριστα σε γνωστό πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με μάστερ, με διδακτορικό. Αλλά δεν είναι. Είναι κατηγορούμενος ενώπιον σας, σε μια διαδικασία Κακουργιοδικείου». Συνέχισε λέγοντας ότι ο πελάτης του, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταλήξει στη φυλακή «και να ισοπεδωθούν όλα όσα έκτισε με κόπο, με μόχθο, με αίμα, με ιδρώτα, με πόνο» και πρόσθεσε: «Όταν μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο αγαπητός μας Χριστοδουλίδης έχασε το χέρι του, έχασε ταυτόχρονα και τον ένα του πνεύμονα. Εξαιτίας αυτού του ατυχήματος, υπέστη τέτοιο ψυχολογικό σοκ, που έκτοτε βιώνει τις νύχτες που εμείς κοιμόμαστε, συνεχείς, αδιάλειπτους εφιάλτες. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου κι ούτε έχω καμιά διάθεση διαφοροποίησης της πραγματικότητας. Εμείς που έχουμε δυο χέρια, αν βιώναμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώνει ο Χριστοδουλίδης και σηκωνόμαστε το πρωί για να πιούμε τον καφέ μας και δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το δεξί μας χέρι, τότε θα καταλαβαίναμε ακριβώς, τι βιώνει. Διότι όταν προσπαθεί ν’ αναπνεύσει, πρέπει να πιέσει την αριστερή πλευρά, για ν’ αναπνεύσει καλύτερα…».

«Η πύρινη πορεία προς την Ιθάκη του»

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα τραγικά που βιώνει ο Χριστοδουλίδης», συνέχισε ο Γ. Ιωάννου. «Ο Χριστοδουλίδης», είπε, «προσπάθησε για δεύτερη φορά να φτιάξει τη ζωή του, νυμφευόμενος τη Μαρίνα (σ. σ. ουκρανικής καταγωγής), με την οποία απέκτησε ένα αγοράκι, τον Στέφανο. Αυτό λοιπόν το παιδί που έγινε στόχος ζωής, δυστυχώς γεννήθηκε με νοητική αναπηρία και προχωρημένο αυτισμό. Είναι προφανές ότι από την όποια απόφασή σας, είτε είναι άμεση ποινή φυλάκισης, είτε ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο Χριστοδουλίδης δεν θα μπορεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Θα μου πείτε κύριοι Δικαστές, επειδή είναι δικηγόρος και μέλος της οικογένειάς μας, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε διαφορετικά; Η απάντηση είναι, όχι, δεν ζητώ να τον αντιμετωπίσετε διαφορετικά, επειδή είναι δικηγόρος. Δεν είναι αυτή ούτε η πρόθεση του ιδίου». Ανέφερε επίσης ο Γ. Ιωάννου, ότι ο πελάτης του, του έδωσε οδηγίες να πει στην αγόρευσή του, ότι «μεταμελείται». Πρόσθεσε, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, όπως του είπε ο Κρις Χριστοδουλίδης: «Δεν μεταμελούμαι για να κερδίσω την όποια εύνοια του Δικαστηρίου. Μεταμελούμαι, γιατί τα λάθη μου τα πληρώνω». Ο Γ. Ιωάννου, ζήτησε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, «αν είναι δυνατόν, να καταγραφεί με κεφαλαία, αυτό που είπα, εντιμοτάτη». Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υιοθετεί το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης του Γραφείου Ευημερίας, για τον πελάτη του, όπου όπως είπε, «καταγράφονται όλα όσα αφορούν την πύρινη πορεία προς τη δική του Ιθάκη».

«Μια πρώτη και τελευταία ευκαιρία»

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα της αγόρευσης του, που αφορά νομοθεσία, βιβλιογραφία και νομολογιακές αποφάσεις, με στοιχεία, που όπως είπε, «συγγενεύουν με αυτά του κατηγορουμένου Κρις Χριστοδουλίδη», ο Γιάννης Ιωάννου αναφέρθηκε «σε μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση του Νοεμβρίου 2017 στην Αγγλία». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η υπόθεση αυτή, εστιάζεται στο ζήτημα της υγείας του κατηγορουμένου και της υγείας ατόμων του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος, στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του δικαιώματος αναστολής και «στις πραγματικές συνέπειες, που δυνατόν να δημιουργηθούν, από ενδεχόμενη επιβολή άμεσης φυλάκισης σε κάποιον – στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μικρό Στέφανο». Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου, άφησε να νοηθεί ότι η μητέρα του μικρού, δεν θα μπορούσε να αναλάβει τη φροντίδα του, «αν πάει φυλακή ο Χριστοδουλίδης» και επικαλέστηκε έγγραφα που κατέθεσε στο Δικαστήριο, σύμφωνα με τα οποία, ο μικρός Στέφανος, «εξαρτάται περιοριστικά, από τον πατέρα του», ότι η μητέρα του, δεν μιλά ελληνικά ή αγγλικά και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του παιδιού, για λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και στα ζητήματα της  μείωσης των αυτιστικών συνεπειών και συμπεριφοράς». Πρόσθεσε ότι τα προαναφερθέντα, «εξαρτώνται αποκλειστικά και περιοριστικά, από τον κατηγορούμενο!» και κατέληξε με τα εξής: «Νιώθω έντονα ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, για να δώσετε μια πρώτη και τελευταία ευκαιρία στον κατηγορούμενο Κρις Χριστοδουλίδη, να συνεχίσει την πολύπαθη ζωή του και να ψάξει μέσα από τα μάτια του μικρού Στέφανου, το καλύτερο αύριο για τη ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του».

Ένα φιλοδώρημα για τον Samuel Scripcariouc

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αγόρευση του Ροβέρτου Βραχίμη, δικηγόρου του Samuel Scripcariouc, γαμπρού του Χριστοδουλίδη, που υποστήριξε ότι ο πελάτης του, «ουσιαστικά διέπραξε το αδίκημα, για ένα φιλοδώρημα 20-30 ευρώ, αφού ήταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης, για την οικογένειά του». Πρόσθεσε ότι ο νεαρός Ρουμάνος, «για να μπορέσει να ταϊσει τα παιδιά του, αναγκάστηκε να μεταφέρει κάποια άτομα από τον ένα τόπο στον άλλο, που στο μυαλό του ιδίου, ήταν μια πολύ μικρή πράξη. Η εμπλοκή του, ήταν μιας μέρας, στη μεταφορά των τριών θυμάτων, από το αεροδρόμιο Λάρνακας, στη Λευκωσία. Ήταν μια εμπλοκή κάποιων ωρών, για να του δώσουν χρήματα για τη βενζίνη του και κάποιο μικρό φιλοδώρημα. Πήγε εκεί, γιατί είχε τεράστια ανάγκη, τα χρήματα». Σύμφωνα με το Ρ. Βραχίμη, ο πελάτης του «είναι πολύ φτωχός και από πολύ μικρός, εργαζόταν για ν’ αγοράσει ρούχα ή βιβλία για το σχολείο του, έζησε πολλές στερήσεις και αντιμετώπιζε πάντα, προβλήματα οικονομικής επιβίωσης. Έχει τρία αδέλφια, που είχαν κακοποιηθεί από τον πατέρα τους, όπως και η μητέρα του. Ήρθε στην Κύπρο το 2011, γιατί γνώρισε τη σύζυγό του, της οποίας η μητέρα, είναι ρουμανικής καταγωγής και με την οποία, είχε κοινά στοιχεία, γιατί και η ίδια η σύζυγός του, ήταν κακοποιημένη από τη μητέρα της, ενώ ο πατέρας της (Κρις Χριστοδουλίδης), ήταν στη φυλακή και δεν μπορούσε να βοηθήσει σε τίποτε. (σ. σ. Τα γεγονότα αυτά, συνέβησαν την περίοδο 2005-2009, στην Αγγλία, όπου τότε διέμενε ο Χριστοδουλίδης με την οικογένειά του). Αυτό, τους έδεσε μεταξύ τους και το 2013 παντρεύτηκαν». Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις του πελάτη του, με τη σύζυγό του και με την οικογένεια της, είναι πολύ καλή και ο ένας στηρίζει τον άλλο. Ο κατηγορούμενος, έχει δύο παιδιά 4 χρόνων και 4 μηνών και είναι πολύ δεμένος με τα παιδιά του. Το μεγάλο παιδί, η κόρη του, παρουσιάζει συμπτώματα άγχους, ανορεξίας και συνεχή ανήσυχη συμπεριφορά, από τη μέρα που τέθηκε υπό κράτηση και όταν πήγε να τον δει στις Κεντρικές Φυλακές, ήταν πολύ αναστατωμένη και έκλαιγε». Ο κ. Βραχίμης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κάποια προβλήματα υγείας της συζύγου του πελάτη του και σε αδυναμία της, «να αναλάβει το καθήκον της μητέρας», με αποτέλεσμα να έρθει από τη Ρουμανία η πεθερά της να τη βοηθά, από τη μέρα που τέθηκε υπό κράτηση ο σύζυγός της. «Ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια, είναι ο κατηγορούμενος Samuel Scripcariouc και αν φυλακιστεί, θα έχει πολλά προβλήματα επιβίωσης. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των αδικημάτων, αντιλαμβάνεται στο μέγιστο, το στοιχείο του κοινωνικού στιγματισμού». Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο πελάτης του, «εκείνο το μικρό διάστημα της εμπλοκής του, συμπεριφέρθηκε στα τρία θύματα, με ανθρωπισμό και τα βοήθησε να έχουν φαγητό και να μη κρυώνουν, μεταφέροντας καλοριφέρ. Δεν είχε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή, στη μεταφορά των θυμάτων σε άλλο διαμέρισμα, όπου είχαν κλειδωθεί και κακοποιηθεί». Ο Ροβέρτος Βραχίμης, τέλος, απηύθυνε έκκληση στο Δικαστήριο, να αναστείλει οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης επιβληθεί στον πελάτη του και διαβεβαίωσε ότι «αυτός ο άνθρωπος, δεν θα ξανα-παρανομήσει. Αν του δώσετε μια ευκαιρία, δεν πρόκειται ποτέ, να απασχολήσει ξανά τη Δικαιοσύνη και θα είναι υπόδειγμα, ως πολίτης. Αντιλαμβάνεται στο μέγιστο βαθμό, το γεγονός ότι δημιούργησε κάποιο πρόβλημα σε κάποιους άλλους, που δεν ήταν η πρόθεσή του. Έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει αδικοπραγήσει ποτέ και αξίζει όλη την επιείκεια του Δικαστηρίου».

Η Christina και οι δύο Πακιστανοί φοιτητές

Αναστολή ενδεχόμενης ποινής φυλάκισης των τριών πελατών του, ζήτησε στη δική του αγόρευση και ο Ευάγγελος Χειμώνας, δικηγόρος της κατηγορουμένης Ρουμάνας Christina  Iordaeche και των δύο Πακιστανών φοιτητών, Shoaib Afzal και Talha Farooq. Σε σύντομη προφορική σύνοψη της γραπτής του αγόρευσης, ο κ. Χειμώνας έκανε αναφορά στο γεγονός ότι οι δύο Πακιστανοί φοιτητές, παρέμειναν υπό κράτηση μεταξύ 21 Μαρτίου 2016 και 14 Ιουνίου 2016 και ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Πρόσθεσε ότι «και η Christina  Iordaeche, ενώ παραδέχεται ότι καταδικάστηκε για ποινικά αδικήματα στη Ρουμανία, εντούτοις στην Κύπρο, δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα. Είναι μητέρα τριών παιδιών 18, 11 και 4 χρόνων και η μικρότερη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Πακιστανός φοιτητής, έχει τελέσει πρόσφατα γάμο και η σύζυγός του τον αγαπά και ενδιαφέρεται και είναι παρούσα στο Δικαστήριο. Αν τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης, θα χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα, αφού είναι και οι δύο κανονικοί φοιτητές και παρακολουθούν τα μαθήματα καθημερινά. Η Christina  Iordaeche, δεν ήταν μπλεγμένη στην υπόθεση, από το αρχικό στάδιο, ενώ οι δύο φοιτητές, ήταν στο τελικό στάδιο της υπόθεσης. Δεν είχε κανένας από αυτούς, οικονομικό όφελος και ο ρόλος τους δεν ήταν πρωταγωνιστικός».

Η καλή διαγωγή του Zohaib Aslam

Την επιείκεια του Δικαστηρίου για τον 27χρονο πελάτη του, κατηγορούμενο 3 Πακιστανό αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, ζήτησε και ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος. Είπε ότι ο πελάτης του, δηλώνει τη μεταμέλειά του και ότι είναι κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές, τα τελευταία δύο χρόνια – από τις 21 Μαρτίου 2016 που συνελήφθη, μέχρι σήμερα. «Το Δικαστήριο, «πρέπει να λάβει υπόψη, την καλή του διαγωγή κατά την περίοδο αυτή», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του, «λόγω των οικογενειακών του προβλημάτων, ταξίδεψε για ένα καλύτερο μέλλον σε μια νέα χώρα, στην Κύπρο, μετέβη στα κατεχόμενα αρχικά, χωρίς να γνωρίζει το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και όταν γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, το 2016, ήρθε στις ελεύθερες περιοχές. Δεν συμπεριφέρθηκε με βία στις παραπονούμενες κι αυτό φαίνεται από τη ζώσα μαρτυρία της μάρτυρας κατηγορίας, Ρουμάνας Raluca Oprea, που δεν ανέφερε οτιδήποτε σχετικό. Ο ρόλος του στη διάπραξη των αδικημάτων, ήταν μειωμένος, δεν έκανε προσπάθεια απόκρυψης των αδικημάτων και έχει συνεργαστεί με την Αστυνομία, όσο μπορούσε».

Ζητείται επιείκεια για την Elena Duca

Έκκληση στο Δικαστήριο, να λάβει υπόψη τη μακρά προφυλάκιση της πελάτισσάς του, Ρουμάνας κατηγορουμένης Elena Duca, (για 22 μήνες, αφού συνελήφθη και κρατείται από τις 26 Ιουνίου 2016 στη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Κύπρο), απηύθυνε στη δική του αγόρευση, ο δικηγόρος της, Κυριάκος Σαββίδης. «Αν η ποινή δεν υπερβαίνει συνολικά τα 3 χρόνια», είπε, «ζητούμε το υπόλοιπο της ποινής, να είναι με αναστολή. Ζητούμε να επιδείξετε πάσα δυνατή επιείκεια στις οικογενειακές, οικονομικές και προσωπικές καταστάσεις της κατηγορούμενης, που συνεργάστηκε με τις διωκτικές Αρχές της Ρουμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Σαββίδης είπε ότι η πελάτισσά του, από ηλικία 3 χρόνων, ήταν ορφανή από πατέρα και μεγάλωσε σε ίδρυμα. Πρόσθεσε ότι «μόνο όσοι έζησαν την ορφάνια, μπορούν να την καταλάβουν (σ. σ. ο ίδιος ο Κυριάκος Σαββίδης, όπως πληροφορούμαστε, έμεινε ορφανός από πατέρα, όταν ήταν βρέφος 15 μηνών, στη Λυσό της Πάφου. Ο πατέρας του, πέθανε στα 33 του χρόνια, από τύφο). Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η κατηγορούμενη, «πήγε μόνο 3 χρόνια στο σχολείο και δεν ήταν δυνατό, να γνωρίζει την κυπριακή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

*Σημειώνουμε ότι την Τρίτη 3 Απριλίου 2018, θα ανακοινωθούν οι  ποινές στους κατηγορούμενους, που στο μεταξύ παραμένουν υπό κράτηση.

Οι πέντε δικηγόροι των επτά κατηγορουμένων  – από αριστερά Χρίστος Χριστοδούλου (από το Δικηγορικό Γραφείο με συνεταίρο τον Γιάννη Ιωάννου), Κυριάκος Σαββίδης, Ροβέρτος Βραχίμης, Ευάγγελος Χειμώνας και Χρίστος Ιάσονος.

Φωτό: Αριστερά ο Γιάννης Ιωάννου με τον Μάριο Δημητρίου στον περίβολο των Δικαστηρίων Λευκωσίας, αμέσως μετά την αγόρευση της δικασίμου της 27ης Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με τον Γ. Ιωάννου, «η νομολογιακή υποστήριξη της υπόθεσης, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο, από την ποινή φυλάκισης να τιμωρηθεί και το μικρό παιδί του Χριστοδουλίδη και το Δικαστήριο, οφείλει να ισοζυγίσει τις συνέπειες, ώστε η ποινή, να μην είναι εναντίον του παιδιού».

 

2 Οι πέντε δικηγόροι των επτά κατηγορουμένων  – από αριστερά Χρίστος Χριστοδούλου (από το Δικηγορικό Γραφείο με συνεταίρο τον Γιάννη Ιωάννου), Κυριάκος Σαββίδης, Ροβέρτος Βραχίμης, Ευάγγελος Χειμώνας και Χρίστος Ιάσονος.