Κ. Χαμπιαούρης: Θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση

Μέσα σε βαθύ κλίμα συγκίνησης και με τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας και νέος Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, στον νέο Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Αίγλης Παντελάκη, των Διευθυντών και Διευθυντριών των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά και στελεχών και λειτουργών του Υπουργείου.

Αποχαιρετώντας τον Κώστα Καδή, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι είναι με πολύ μεγάλη συγκίνηση που τον αποχαιρετούν, «με τον οποίο συνεργαστήκαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

«Απλός, καταδεκτικός, με μια έμφυτη ευγένεια και ανθρωπισμό, ο κ. Καδής συνέδεσε το όνομά του με τη σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που συντελέστηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατά τα τελευταία χρόνια. Η μεταρρύθμιση αυτή άγγιξε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, άγγιξε τα παιδιά μας, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θεωρώ ότι ήταν ένα πολυσχιδές, πολυεπίπεδο και πολυσήμαντο έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε από όλη την κοινωνία», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι για να επιτευχθεί αυτό το έργο χρειαζόντουσαν πραγματικά ξεχωριστές ικανότητες, η στοχοπροσήλωση, η ικανότητα της σύνθεσης απόψεων, η ικανότητα του πάθους, της αποτελεσματικότητας και, βέβαια, της συναινετικής προσέγγισης.

«Ικανότητες που ο κ. Καδής είχε. Αισθάνομαι πάρα πολύ συγκινημένη και θέλω εκ μέρους όλων σας να τον ευχαριστήσω γιατί μοιραστήκαμε μαζί ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Βέβαια, το ταξίδι αυτό, όπως όλα τα ταξίδια είχε σκοπέλους, φουρτούνες, είχε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές για όλους μας. Όμως, αντέξαμε και πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Αγαπητέ μου Κώστα, σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία από τη νέα σου αφετηρία και θέλω να ξέρεις ότι σε αυτό το Υπουργείο δεν αφήνεις πίσω σου μονάχα το μεγάλο σου έργο, αφήνεις και φίλους ζωής. Σε ευχαριστούμε», σημείωσε.

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό Παιδείας, η κ. Παντελάκη είπε ότι ο Κώστας Χαμπιαούρης αφιέρωσε όλη την μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία στο Υπουργείο Παιδείας, το γνωρίζει και το αγαπά.

Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της τελετής ήταν συγκινημένος και προσπαθούσε να συγκράτησει τα δάκρυα του, σε ομιλία του είπε ότι είναι πραγματικά με πολλή συγκίνηση που αποχαιρετά σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν για μένα χρόνια εντατικών προσπαθειών. Ήταν χρόνια έντονων συναισθημάτων, καρποφόρων συνεργασιών, πλούσιων εμπειριών και θεωρώ ότι ήταν και χρόνια παραγωγής έργου. Αυτό, όμως, που πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μας, όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα να υπερηφανευόμαστε είναι ότι την τελευταία τετραετία έγιναν μεταρρυθμίσεις και εφαρμόστηκαν σημαντικές πολιτικές προς όφελος των τομέων δραστηριότητας του Υπουργείου μας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτές οι νέες πολιτικές στηρίχθηκαν σε πολλή και συλλογική δουλειά, στηρίχθηκαν σε επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και στηρίχθηκαν στην προσπάθεια για μέγιστη δυνατή συναίνεση», σημείωσε.

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε “από καρδιάς” όλα τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ξεκινώντας από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, με την οποία, όπως είπε, είχε μια εξαιρετική συνεργασία, τους Διευθυντές, τις Διευθύντριες των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου, όλα τα στελέχη, τα Διοικητικά Συμβούλια και τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Παιδείας και του Πολιτισμού, και όλα τα στελέχη τους, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς, τις σχολικές εφορείες , όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της νεολαίας.

Ευχαρίστησε, ιδιαίτερα, τους πιο στενούς του συνεργάτες, τις ιδιαιτέρες του, τα παιδιά του γραφείου του, τους οποίους, όπως είπε, στρίμωξε πάρα πολύ όλη αυτή την περίοδο.

«Απολογούμαι αν τους ζόρισα τόσο και ελπίζω να με συγχωρέσουν γι’ αυτό. Με είδαν και στις καλές μου, με είδαν και στις κακές μου. Μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανα αληθινούς φίλους, καλούς συνεργάτες και βίωσα μοναδικές στιγμές. Θα κρατήσω μόνο τα θετικά και θα τα μεταφέρω μαζί μου. Πιστεύω ότι θα στιγματίζουν με θετικό τρόπο ολόκληρη μου τη ζωή. Είναι, βέβαια, ανθρώπινο, να μην μπορεί κάποιος να είναι πάντοτε ευχάριστος και γι’ αυτό θέλω πραγματικά να ζητήσω συγγνώμη σε όποιο ή όποια από εσάς, ενδεχομένως να έχω στεναχωρήσει. Φεύγω, πάντως, ήσυχος με την συνείδηση μου ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα προς όφελος του Υπουργείου μας», σημείωσε.

Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό Παιδείας, ο κ. Καδής του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο, πολύ απαιτητικό και ψυχοφθόρο πόστο που αναλαμβάνει.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που στο πηδάλιο του Υπουργείου μας βρίσκεται ένας εξαίρετος τεχνοκράτης, ένας πολύ αποτελεσματικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει και έχει στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συνέχεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής κάλεσε το προσωπικό του Υπουργείου να στηρίξει όσο μπορεί, με σθένος, το νέο Υπουργό Παιδείας για να πετύχει το έργο του. «Εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα παρακολουθώ και θα στηρίζω την δράση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κρατώ το Υπουργείο και τους ανθρώπους του πάντοτε στην καρδιά μου», συμπλήρωσε.

Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας στην τελετή, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του, αλλά και τον κ. Καδή, με τον οποίο, όπως είπε, «ζήσαμε στιγμές όμορφες, ζήσαμε μαζί την αγωνία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αυτό μας έβγαλε δυνατούς και μας έκανε να γίνουμε φίλοι πραγματικοί».

«Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη γνώση. Κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα και μόνο με τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Έχω αναλώσει 32 έτη σε αυτό τον χώρο. Θεωρώ ότι γνωρίζω αρκετά καλά τα τεκταινόμενα στην παιδεία. Θα συνεχίσουμε και θα στηρίξουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όλοι μαζί. Κανένας δεν περισσεύει και αν πετύχουμε, θα πετύχουμε για τα παιδιά μας. Για τα παιδιά αυτού του τόπου. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ευελπιστούμε σε ένα ευοίωνο μέλλον. Από εμάς εξαρτάται, το πώς τα παιδιά μας θα μπορέσουν να διαπαιδαγωγηθούν σωστά, να καλλιεργήσουν αξίες και αρχές για να μπορέσουν μετά να τα μεταφέρουν στην μετέπειτα κοινωνία», πρόσθεσε.

Η ευθύνη όλων μας, συνέχισε ο νέος Υπουργός Παιδείας, είναι μεγάλη.

«Γι’ αυτό όλοι μαζί, ο κάθε εταίρος, ο κάθε ένας από εμάς, κάνω τώρα έκκληση να συμπορευτούμε και η επιτυχία η δική του καθενός είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία των παιδιών μας. Θέλουμε τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, να είναι χαρούμενοι, να είναι ευτυχισμένοι. Θέλουμε η πατρίδα μας να έχει ένα λαμπρό μέλλον και μόνο από εμάς εξαρτάται αυτό, με τη συνεργασία, το διάλογο, την συμπόρευση. Να αποχαιρετήσω με όλη μου την αγάπη τον φίλτατο νέο Υπουργό Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή, και να δηλώσω ένας από εσάς, μαχητής, μάχιμος εκπαιδευτικός, μάχιμος λειτουργός του Υπουργείου για να πάμε μπροστά και να βελτιώσουμε και να προχωρήσουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μας», συμπλήρωσε.

Ακολούθως, δέχθηκαν από το προσωπικό του Υπουργείου ως ένδειξη εκτίμησης στο πρόσωπο τους, από μία ανθοδέσμη και στη συνέχεια, δέχθηκαν τις ευχές του προσωπικού του Υπουργείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ