Κοινή Δέσμευση ΔΟΜ-Υπουργείου Υγείας για ηλεκτρονικό φάκελο υγείας προσφύγων και μεταναστών

Κοινή Δέσμευση για την υλοποίηση του «Ηλεκτρονικού Προσωπικού Ιατρικού Φακέλου ως εργαλείο ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στο Σύστημα Υγείας (e-PHP)» υπέγραψαν πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο και το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη Δέσμευση της 16ης Μαρτίου 2018 οι δύο πλευρές «εγκαινιάζουν μια νέα εποχή συνεργασίας και δράσεων που στοχεύουν στην πρόσβαση των νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων στις υπηρεσίες υγείας, στη διασφάλιση κατάλληλης παρακολούθησης και στην αδιάλειπτη παροχή περίθαλψης».

Η δράση αυτή συνδράμει στην περαιτέρω εφαρμογή του ηλεκτρονικού προσωπικού φακέλου, στα πλαίσια μιας ενοποιημένης προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, προστίθεται.

Η Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, Νατάσα Ξενοφώντος-Κουδουνά δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «χάρη στην άμεση πιλοτική εφαρμογή της δράσης σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας όπως είναι αυτά της Κοφίνου και της Κοκκινοτριμιθιάς, γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες, μιας και διασφαλίζεται η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες της Κύπρου».

Η δράση e-PHP έχει ως στόχο την υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ που δέχονται αυξημένη μεταναστευτική πίεση ως προς την ανταπόκριση τους σε προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία. Εναρμονίζεται επίσης με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναφορικά με τη σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών ενάντια στον αποκλεισμό.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από τo τροποποιημένο 3ο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία με συμφωνία επιχορήγησης προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας των Τροφίμων και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) μέσω του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA).

Πηγή: ΚΥΠΕ
Εικόνα Αρχείου