Λάρνακα: επενδύει στην αναβάθμιση της «δικής της» γιορτής των Ανθεστηρίων

Της Γιώτας Δημητρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας με επικεφαλή τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα είναι φέτος αποφασισμένο να ενδυναμώσει το θεσμό των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα, αφού θεωρείται μια κατεξοχήν «σκαλιώτικη γιορτή», λόγω του ότι η Λάρνακα εδώ και χρόνια έχει επενδύσει στη γιορτή αυτή. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του, ο Δήμος Λάρνακας τονίζει ότι «ο Δήμος Λάρνακας, γνωρίζοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει η συνέχιση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας, καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις, για τη συνεχή αναβάθμιση της Γιορτής των Ανθεστηρίων».

Η «24» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, τον κ. Άθω Καζαντζή ο οποίος επιβεβαίωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αναβάθμιση του θεσμού. Ο κ.Καζαντζήςμας είπε:

«Είναι γεγονός πως έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για αναβάθμιση του θεσμού των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα και αυτό το πετύχαμε ανάμεσα σε άλλα και με μια μικρή αύξηση στον προϋπολογισμό (μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου) έτσι ώστε να υπάρξει αύξηση στην επιχορήγηση των αρμάτων, να ανέβει το επίπεδο των συμμετοχών και παράλληλα έχουμε βελτιώσει και τους όρους συμμετοχής. Την ίδια ώρα υπάρχει μια σκέψη εδώ και ένα χρόνο περίπου για μια παράλληλη έκθεση Ανθεστηρίων η οποία θα πραγματοποιείται τις μέρες των Ανθεστηρίων και θα καταφέρει να ενισχύσει το θεσμό αυτό, περαιτέρω για το θέμα της έκθεσης θα συζητήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες με το Δημοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα για την ώρα”.

Τα Ανθεστήρια φέτος θα γίνουν στις 6 Μαΐου, ημέρα Κυριακή όπως κάθε χρόνο και ήδη γίνονται προσπάθειες για αύξηση των συμμετοχών αλλά και βελτίωση του επιπέδου, ενώ αναμένεται πως το θέαμα φέτος θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από πέρσι.

Μπορούν να συμμετάσχουν… όλοι!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Λάρνακας «προσκαλεί Οργανώσεις, Σωματεία, Συνδέσμους Γονέων, Σχολές Χορού, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Ανθοπωλεία, Εταιρείες, Ιδιώτες και άλλους, όπως συμμετέχουν στον εορτασμό τον Ανθεστηρίων 2018 και στη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων και ομάδων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στο Παραλιακό Μέτωπο  της Λάρνακας, στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες). Η εκκίνηση θα γίνει στις έξι το απόγευμα».
Κάθε άρμα και ομάδα έχει δικαίωμα επιχορήγησης, από το Δήμο Λάρνακας, για την προετοιμασία του άρματος και της ομάδας που θα συμμετάσχει.
Την παρέλαση των Ανθεστηρίων παρακολουθούν κάθε χρόνο ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες, ενώ υπάρχει πάντα μια κριτική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από γνωστά πρόσωπα της Λάρνακας, που βαθμολογεί τις συμμετοχές και αποφασίζει για τα βραβεία που δίνονται στα καλύτερα (πιο εντυπωσιακά) άρματα και ομάδες.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες λαμβάνουν μέρος σε αυτή την γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών που πραγματοποιείται πάντα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, στη λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες).

Ανθεστήρια η πανήγυρις της άνοιξης
Από τα αρχαία χρόνια στην γειτονική μας Ελλάδα, οι αρχαίοι Έλληνες κάθε χρόνο στις αρχές του Μάρτη γιόρταζαν για τρεις συνεχόμενες μέρες την αναγέννηση της φύσης προς τιμήν του Λιμναίου Διονύσου και του Χθόνιου Ερμή και συνάμα έκαναν ανάκληση στις ψυχές των νεκρών. Ήταν μια γιορτή αφιερωμένη στα λουλούδια, στη φύση και στο κρασί.
Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, τα Ανθεστήρια ξεκίνησαν να γίνονται από πολύ παλιά, σύμφωνα με ιστορικές πηγές από τη δεκαετία του ’30 όπου υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Κατακλυσμός και Ανθεστήρια σημαντικοί θεσμοί για τη Λάρνακα… με την υπογραφή της UNESCO
Μπορεί κάποιοι Λαρνακείς να παραπονιούνται πως θεσμοί όπως τα Ανθεστήρια και ο κατακλυσμός είναι «υπερεκτιμημένοι» , αλλά η πραγματικότητα είναι πως θεσμοί σαν και τους προαναφερόμενους ενισχύουν την πόλη στον τουριστικό χάρτη, δίνουν ζωή στην πόλη και με έμμεσους τρόπους ενισχύουν την οικονομία της. Χαρακτηριστικά να υπενθυμίσουμε, ότι από το 2015 το γνωστό πανηγύρι του κατακλυσμού της Λάρνακας κατάφερε να μπει στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της UNESCO «Πεδίο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την πανήγυρι του κατακλυσμού» είναι:

  • οι προφορικές παραδόσεις
  • οι παραστατικές τέχνες
    οι κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες και εορταστικές εκδηλώσεις
    και παραδοσιακές χειροτεχνίες

Την αίτηση για καταχώρηση της πανήγυρις του κατακλυσμού Λάρνακας στο Πεδίο Άύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco έκανε το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας”

Στην ίδια ιστοσελίδα της Unesco (http://www.unesco.org.cy) αναφέρεται πως «η πανήγυρη του Κατακλυσμού διοργανωνόταν σε όλες τις παραλιακές πόλεις της Κύπρου, αν και ιστορικές πηγές αναφέρονται στην ιδιαιτερότητα του Κατακλυσμού που διοργανωνόταν στη Λάρνακα και που ενέπλεκε ανθρώπους από όλο το νησί. Σήμερα, στη Λάρνακα διοργανώνεται η  μεγαλύτερη  πανήγυρη Κατακλυσμού σε αριθμό επισκεπτών, καλλιτεχνών και πωλητών στο νησί και είναι η μόνη που εμπλέκει ακόμα άτομα από όλες τις Επαρχίες. Εξακολουθεί να διοργανώνεται στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, κατά μήκος του δρόμου των Φοινικούδων, (της σημερινής οδού Αθηνών) και πιο συγκεκριμένα, εκτείνεται από την Μεγάλη Αποβάθρα (της Μαρίνας) μέχρι το Μεσαιωνικό Κάστρο».

  • Για τους όρους συμμετοχής, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το φετινό θεσμό των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας στα τηλέφωνα 24657745 ή 24629333.