ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ:  «Παραμένω  φανατικός ΡΙΚάς» – Σε ποιους θα έδινε το κεντρικό δελτίο και τι λέει για Κατερίνα Μηλιώτη, Εύη Παπαμιχαήλ, Δώρο Νικολάου

Ο πρώην Γενικός διευθυντής του ΡΙΚ σχολιάζει την κυπριακή τηλεόραση. Αποκαλύπτει με ποιους κρατάει ακόμη επαφή και σε ποιους θα έκανε πρόταση για παρουσίαση κεντρικού δελτίου. Σχολιάζει, αναπολεί και τολμά να πει ανοιχτά την άποψη του για όσα συμβαίνουν στην μικρή οθόνη.

 Της Νικολέτας Χρήστου

Ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ΡΙΚ όσον αφορά τον προγραμματισμό του και την λειτουργία του Κρατικού Ιδρύματος γενικότερα. Είχα την τύχη να εργάζομαι ως δημοσιογράφος την περίοδο που ο Μάριος Μαυρίκιος είχε ήδη αναλάβει τα ηνία του ΡΙΚ μέσα από την μόνιμη θέση του Γενικού διευθυντή. Η πόρτα του γραφείου του πάντα ανοιχτή για το προσωπικό… τότε μάλιστα ανάμεσα σε άλλα είχε βάλει ως στόχο την αναβάθμιση του, εντάσσοντας πιο νεανικά προγράμματα αλλά κάνοντας και σημαντικές μεταγραφές προσώπων που ακόμη και σήμερα πλαισιώνουν την δημοσιογραφική ομάδα του ΡΙΚ.

Από τον Ιούνιο του 2007 ο κ.Μαυρίκιος βρέθηκε εκτός ΡΙΚ. Έχασε την θέση του μετά από  προσφυγή άλλου υποψήφιου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο τότε, αλλά και κάποια άλλα Διοικητικά Συμβούλια αργότερα μπορούσαν να τον διορίσουν ξανά γιατί ο λόγος που έχασε δεν αφορούσε αυτόν  αλλά την διαδικασία. Κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Με ένα πλούσιο βιογραφικό αφού έχει κάνει  μεταπτυχιακό από Αμερικάνικο πανεπιστήμιο στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και πτυχίο στη Διεύθυνση και Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων και Οικονομικά, ενώ κατέχει  δίπλωμα ( δύο χρόνια ) στις Φιλελεύθερες Τέχνες, ο Μάριος Μαυρίκιος θεωρείται και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που πέρασαν από την κυπριακή τηλεόραση.

Με ισχυρή άποψη κάνει τους συνομιλητές του να τον ακούνε προσεκτικά. Μαζί   παρά  τις διαφωνίες που μπορεί να έχουμε σ’ ότι αφορά την δομή της κυπριακής τηλεόρασης πάντα τεκμηριωμένα βγαίνει «νικητής», σχεδόν πάντα!

Η εφημερίδα «24» τον συνάντησε και είχε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία που μάλλον θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό.

 

 

  1. Πόσο συχνά επιλέγεται να βλέπετε τηλεόραση και ποια τα αγαπημένα σας προγράμματα;

 Συνήθως βλέπω τηλεόραση τις καθημερινές μετά τις 8 το βράδυ λόγω εργασίας. Παρακολουθώ τις ειδήσεις, ξένες σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και διάφορα ψυχαγωγικά προγράμματα / σειρές

 Θεωρείτε ότι έχει αλλάξει κάτι στην κυπριακή τηλεόραση την τελευταία δεκαετία;

Πρέπει να γίνονται αλλαγές και πιστεύω ότι γίνονται, ίσως όχι στο βαθμό και συχνότητα που πρέπει για μια Ευρωπαϊκή τηλεόραση

Γιατί πιστεύετε οι ιδιωτικοί  τηλεοπτικοί σταθμοί δεν ρισκάρουν για μεγάλες αλλαγές;

Διαφωνώ, γιατί πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια ρισκάρουν. Οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι εμπορικοί σταθμοί. Επομένως, ότι αλλαγές γίνονται βασίζονται πάνω στην εμπορικότητα των προγραμμάτων τους, και είδαμε πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια

Ποιες αλλαγές κάνετε εσείς στον προγραμματισμό του ΡΙΚ μέσα από την θέση που είχατε;

Σε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση οι αλλαγές γίνονται σε συνεργασία με το τμήμα προγραμμάτων τηλεόρασης και με έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου ( δεν γνωρίζω τι γίνεται τώρα ). Από ότι θυμάμαι έγινε ο διαχωρισμός του Ρικ1 & Ρικ2, και οι διάφορες ζώνες ωρών των προγραμμάτων.

Για αλλαγές στον προγραμματισμό της Τηλεόρασης να αναφέρω ότι εμείς είμαστε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός που δημιουργήσαμε «την μεσημβρινή ζώνη¨.Επίσης τη Τούρκικη ζώνη < biz > καθώς και τα ζωντανά δελτία ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα (μέσα σε δύο μήνες). Το πρόγραμμα «Ανοιχτοί Φακέλλοι» με τον Κώστα Γεννάρη νομίζω ήταν κάτι το διαφορετικό. Επί διευθύνσεως μου δημιουργήσαμε τρία ψυχαγωγικά προγράμματα, «τις πατάτες αντιναχτές» και το τηλεπαιχνίδι «BINGO» στη τηλεόραση, και την «Αθλητική Παράγκα» στο Ραδιόφωνο.

Αρκετές οπτικογραφήσεις έγιναν με την Λαϊκή Ορχήστρα του Ρικ καθώς και το έργο του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία». Επίσης έγιναν και αρκετά ντοκιμαντέρ.  Αξίζει να αναφέρουμε και κάτι που αφορά και τους τεχνικούς και όχι μόνο στο Ρικ την άμεση μετάδοση συναυλίας από την πλατεία Ελευθερίας ( υπό συνεχή βροχή )  σε 7-9 Ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι για πρώτη φορά το Ρικ , πώλησε τηλεοπτική σειρά. Αυτή ήταν το < Αηδόνι της Σμύρνης > της Ειρένας Αδαμίδου Ιωαννίδου. Πωλήθηκε στη ΕΡΤ 3.

Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία του ΡΙΚ;

Δεν υπάρχει περίπτωση να κατηγορήσω το Ρικ. Δηλώνω ΡΙΚάς ! Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης , ταυτόχρονο με την πρόκληση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης

Νοσταλγείτε την εποχή που ήσασταν Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ;

Αναμφισβήτητα ήταν μια ωραία εποχή, πιστεύω ότι προσπάθησα να δώσω το καλύτερο μου εαυτό για το ΡΙΚ, και να είμαι σωστός και δίκαιος με όλους τους εμπλεκόμενους : διοικητικό συμβούλιο, συνάδελφους, συνεργάτες, με τα κόμματα αλλά και με τους τηλεθεατές / ακροατές μας. Χαίρομαι με τις επιτυχίες και λυπάμαι για οτιδήποτε πληγώνει το ΡΙΚ ή τους ανθρώπους του. Ταυτόχρονα θυμώνω για τυχόν λάθη που γίνονται. Όμως η ζωή συνεχίζεται.

Με ποιους κρατάτε επαφή από το ΡΙΚ;

Δυστυχώς όχι με όσους θα ήθελα ( εγώ φταίω περισσότερο !!! ), κρατώ κάποιες επαφές, όπως με τον Δώρο Νικολάου, τον Ανδρέα Γεωργιάδη, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, την Κατερίνα Μηλιώτη, την Εύη Παπαμιχαήλ, τον Τάκη Ζένιο τον Άνδρο Παυλίδη, Κωστάκη Κωνσταντίνου, Μάκης Νικολάου, Γιαννούλα Κλεάνθους , Δόξα Κομωδρόμου, Μαρία Γεωργιάδου και άλλους.

Αν σας έλεγα να στήσετε ένα κεντρικό δελτίο ενός σταθμού, ποιο παρουσιαστή / παρουσιάστρια θα επιλέγατε και γιατί;

Πριν σας αναφέρω την γνώμη μου, αξίζει τον κόπο να  την αιτιολογήσω. Ο εκφωνητής / παρουσιαστής πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του τηλεθεατή. Δηλαδή δεν πρέπει μόνο να γράφει στο γυαλί ή να έχει ευφράδεια λόγου. Για να βγει & παρουσιαστεί ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων

υπάρχει μια διαδικασία που ο Παρουσιαστής εμπλέκεται από το πρωί. Κατά την άποψη μου δεν πρέπει μόνο να έχει ταυτότητα Δημοσιογράφου αλλά και να έχει εργαστεί ως Δημοσιογράφος σε τμήμα Ειδήσεων ενός Σταθμού. Επίσης σημαντικό ρόλο έχουν κα ι οι άλλοι ρεπόρτερ δημοσιογράφοι του Δελτίου καθώς και ο Αρχισυντάκτης του Δελτίου. Επομένως σήμερα για το τηλεοπτικό Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων θα έκανα πρόταση στον Ανδρέα Χατζήκυριακο ή την Αιμιλία Κενεβέζου.

Ποιου είδους προγράμματα λείπουν από την μικρή οθόνη;

Για μένα λείπουν τα προγράμματα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ντοκιμαντέρ, ποιοτικά ψυχαγωγικά και το λεγόμενο stand-up comedy. Το stand-up comedy το εισηγούμαι για μια εβδομαδιαία εκπομπή όπου μπορούν νέοι κωμικοί να μας παρουσιάσουν μέχρι 10 λεπτά το πρόγραμμα τους σε οπτικογράφηση

Αν σας γινόταν πρόταση να αναλάβετε χρέη διευθυντή σε τηλεοπτικό σταθμό θα το κάνετε;

Τώρα ΟΧΙ . Εάν η πρόταση γινόταν πριν το 2017 θα το σκεφτόμουν.

Με τι ασχολείστε αυτό το διάστημα;

Εργάζομαι στο δικηγορικό γραφείο Χρίστος Πατσαλίδης Δ.Ε.Π.Ε , και συγκεκριμένα στην εταιρεία Christos Patsalides Corporate Management Ltd όπου παρέχουμε στους πελάτες μας Διοικητικές Υπηρεσίες.