Ο Ν.Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει την απάντηση του Μουσταφά Ακκιντζί σε πρόσκληση για κοινωνικό δείπνο.

Αυτά σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών για τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής και την προετοιμασία μιας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες ως τη σοβαρότερη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, υπογραμμίζοντας ότι στη Λευκωσία αλλά και στη διεθνή κοινότητα επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την προθυμία και την ετοιμότητα της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εξελίξεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι είναι το πιο υποσχόμενο για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και για αυτόν τον λόγο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ