Ομόφωνα οι πλείστοι Προϋπολογισμοί Ημικρατικών, Φορέων, Ταμείων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους τους προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών, φορέων και ταμείων για το 2018.

Στους σημαντικότερους εξ αυτών είναι ο Προϋπολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), που υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €937.516.000 και έσοδα ύψους €824.573.000.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι τα ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών συνεχίζουν να είναι μαύρη τρύπα. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τερματιστεί η εγγύηση των οργανισμών προς ταμεία συντάξεων και ανέφερε ότι οι ημικρατικοί δεν έχουν αρμοδιότητα να ασκούν κοινωνική πολιτική. Είπε επίσης ότι οι ημικρατικοί πρέπει να επικεντρωθούν στον ανταγωνισμό. Παρατήρησε επίσης ότι κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί συνεχίζουν να προσφέρουν ψηλούς μισθούς και προκλητικά ωφελήματα, όπως διακοπές, δάνεια για το προσωπικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που φθάνουν μέχρι το 20% των μισθολογίων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αφού ανέφερε ότι αποτελεί πάγια πολιτική του ΑΚΕΛ να στηρίζει τους δημόσιους οργανισμούς, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική προσφορά τους, πρόσθεσε πως η ΑΗΚ έχει στρεβλώσεις και περιθώρια βελτίωσης. Είπε ακόμα ότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και πρέπει να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τα εκατομμύρια που καταβάλλονται για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν είναι τυχαία επειδή φθάσαμε να πληρώνουμε ρύπους. Πρόσθεσε πως όταν επιχειρήθηκε η έλευση του αερίου το 2009 και έγινε συμφωνία, κάποια κόμματα «ανέβηκαν στα τραπέζια» και όταν ανέλαβαν την εξουσία παρά τις υποσχέσεις δεν έκαναν τίποτε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει με όρους που θα συμφέρουν στην οικονομία και στους πολίτες και όχι με όρους που θα έχουν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του ρεύματος.

Αναφέρθηκε επίσης σε έκθεση Γενικού Ελεγκτή, με βάση την οποία η ΑΗΚ έχει παραχωρήσει το δίκτυο της σε ανταγωνιστή της CYTA, ο οποίος ανταγωνίζεται άλλο ημικρατικό ωστόσο δεν υπήρξε παρέμβαση από την οποιανδήποτε αρμόδια αρχή.

Ζήτησε επίσης από τον ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο κ. Μαυρίδης απηχεί τις θέσεις του κόμματος του ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μαυρίδη είπε ότι υπάρχει απόσταση από τη θεωρία στην πράξη. Πρόσθεσε ότι μπορεί να κάνει πρόταση νόμου και να αχθούν τα όσα εισηγείται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και να ψηφιστούν σε νόμους. «Μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμα ότι η ΑΗΚ συμβάλλει θετικά στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Ιούνιος του 2019). Ο κ. Βότσης είπε ότι έλλειμμα στον Προϋπολογισμό της ΑΗΚ προκύπτει επειδή υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις σε περιβαλλοντικές δράσεις στη μονάδα καύσης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Είπε ακόμα ότι θα υπάρχει και την επόμενη χρονιά ανάλογη δαπάνη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχει 113 εκ. έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αν συνεχίσει ο προϋπολογισμός να είναι ελλειμματικός θα εξαντλήσει όλα τα αποθέματα του οργανισμού.

Είπε επίσης πως αυτά που πληρώνουμε για ρύπους, μπορούσαν να δαπανώνται για φωτοβολταϊκά πάρκα προς όφελος των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Παρατήρησε περαιτέρω ότι κατά καιρούς εφαρμόζεται διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στους ημικρατικούς για κομματικές και άλλες σκοπιμότητες, που έχει αποτέλεσμα δαπάνες εκατομμυρίων για πρόωρες αφυπηρετήσεις. Επίσης είπε ότι τα 6,5 εκ. για αμοιβές τρίτων, μελέτες και ελέγχους είναι πολύ ψηλό κονδύλι και πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για την ΑΗΚ, άρχισε το 2007 με τις ψήφους ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ που εμπόδισαν την έλευση του φυσικού αερίου που επιχείρησε η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι η Αλληλεγγύη δεν θα ήθελε κοινωφελείς οργανισμοί να μείνουν έξω από τη δικαιοδοσία του κράτους. Παρατήρησε ότι ΑΗΚ δεν εκσυγχρονίζεται με τους αναγκαίους ρυθμούς ώστε να ανταποκριθεί στη χρήση του φυσικού αερίου και στο άνοιγμα της αγοράς. Προσπαθεί να τα καθυστερήσει αντί να προσαρμοστεί, συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν άρχισαν ουσιαστικές διαδικασίες για τη χρήση του φυσικού αερίου που πρέπει να γίνει μέχρι 1.1.2020 και ούτε φαίνεται έτοιμη για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί τα θέμα ανεξαρτησίας των αρμοδίων αρχών στον τομέα της ενέργειας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι η ΑΗΚ συνεχίζει να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είμαστε στο 8% αντί 13 % που ήταν ο στόχος και ανέφερε ότι δεν γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια ως ήταν αναμενόμενο.

Προϋπολογισμός Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Με 29 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 1 αποχή ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €222.765 και έσοδα ύψους €289.010

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δικαιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα του, είπε πως αυτή έγκειται σε διαφωνία ουσίας, αφού αφορά προώθηση πολιτικής με την οποία το ΑΚΕΛ διαφωνεί. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τις πολιτικές που προσεγγίζουν την οικονομική πολιτική λογιστικά και μόνο, προσθέτοντας πως με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών σε όλη την Ευρώπη έχουν διευρυνηθεί οι οικονομικές ανισότητες και οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξάνονται.

Προϋπολογισμός Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2018, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €9.273.869 και συνολικά έσοδα ύψους €8.362.356.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει ενδελεχή δουλειά και έχει τιμωρήσει τραπεζίτες. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του αναμένει επίσπευση των διαδικασιών ώστε αυτοί να αχθούν και ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάποια από τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν πληρωθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει το κράτος να προχωρήσει στο ποινικό βήμα προς όσους δεν πληρώνουν. Είπε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία δεν διεκπεραιώνει τις υποθέσεις ώστε να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίων.

Προϋπολογισμός Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου για το έτος 2018, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €7.782.000 και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης παρατήρησε ότι ο Διαχειριστής θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΑΗΚ.

Προϋπολογισμός του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών

Ομόφωνα ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €10.928.140 και συνολικά έσοδα ύψους €10.290.100.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό”, σημειώνοντας ότι σε χώρες όπως η Γερμανία οι αγροτικές πληρωμές γίνονται σε 2 με 3 μήνες, ενώ εμείς χρειαζόμαστε 13 και 14 μήνες.

Προϋπολογισμός Ταμείου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €48.794.917 και συνολικά έσοδα ύψους €50.234.904.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την προώθηση των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι ακόμα αναμένουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ. Είπε ακόμα ότι παρά τη δήλωση του αρμοδίου Υπουργού ενώπιον της Επιτροπής ότι θα κατατεθεί Εθνικό Σχέδιο, εντούτοις οι λειτουργοί που παρέστησαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Ταμείου, είπαν στην Επιτροπή Ενέργειας ότι δεν γνωρίζουν αν ετοιμάστηκε νέο σχέδιο δράσης.

Αφού ανέφερε ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για ΑΠΕ, υπενθύμισε πως λίγο πριν την κατάρρευση του Ταμείου η Κυβέρνηση μετέφερε το βάρος συντήρησης του στους καταναλωτές.

Είπε ακόμα πως τα κονδύλια για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ελάχιστα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε τα κονδύλια για το σχέδιο θερμομόνωσης των κατοικιών που πρότεινε το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Άγγελος Βότσης είπε ότι οι προβλέψεις των εσόδων από τους ρύπους θα είναι καλύτερα φέτος και για αυτό θα πρέπει να συζητηθεί η μείωση των τελών στους πολίτες. Αναμένουμε εθνικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, πρόσθεσε στην αναφορά του κ. Κώστα.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι αναμένει να μειωθεί το τέλος κατανάλωσης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αφού υπενθύμισε ότι από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του Ταμείου είναι ο Σόλων Κασίνης και ότι αυτό δημιουργήθηκε επί υπουργίας Λιλλήκα, είπε ότι οι ΑΠΕ είναι στρατηγικός στόχος ύψιστου δημοσίου συμφέροντος και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος και να μεριμνήσει ώστε να εγκατασταθούν ηλιακές στέγες σε σπίτια ευάλωτων οικογενειών. Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι με τόσους υπαλλήλους και τόσα κονδύλια δεν παράγεται η αναμενόμενη δουλειά από την Υπηρεσία Ενέργειας.

Προϋπολογισμός Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων

Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €249.236 και έσοδα του ίδιου ύψους

Προϋπολογισμός Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Ομόφωνα και χωρίς συζήτηση ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για το έτος 2018, ο οποίος είναι πλεονασματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €9.961.624 και συνολικά έσοδα ύψους €15.656.455.

Πηγή: ΚΥΠΕ