Στη Βουλή η πρόταση για κατάργηση μεταβιβαστικών σε μισθώσεις γης

Με αιχμές ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι επενδυτές, συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών η πρόταση νόμου που προνοεί την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για πράξεις μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής από τον Πρόεδρό της Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μετά τη θέσπιση νομοθεσίας και κανονισμών για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα προς οικοδόμηση, έχει προκύψει στρέβλωση σε σχέση με κατηγορία πράξεων, οι οποίες συνίστανται σε μίσθωση ή και ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας σε υποκείμενο σε ΦΠΑ πρόσωπο για σκοπούς άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά την εγγραφή πράξεων στο Κτηματολόγιο.

Αναφέρεται ακόμη ότι ελλείψει ρητής πρόνοιας στην νομοθεσία περί πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μεταβιβαστικών τελών κατά την εγγραφή τέτοιας πράξης μίσθωσης στο Κτηματολόγιο, εφόσον για την ίδια πράξη καταβάλλεται ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τη ισχύουσα νομοθεσία για όλες τις άλλες πράξεις οικοπέδων για τις οποίες δεν καταβάλλονται τέλη, οι εν λόγω πράξεις υπόκεινται σε τέλη ή δικαιώματα μεταβίβασης μειωμένων κατά 50%.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους, εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, ανέφερε ότι με την τροποποίηση διορθώνεται μια ατέλεια, διότι με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν θα επιβάλλονται μεταβιβαστικά για την μεταβίβαση μιας μίσθωσης για την οποία έχει επιβληθεί ΦΠΑ.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λάρνακας όταν επενδυτής διαμαρτυρήθηκε ότι καταβάλλει ΦΠΑ και επιβαρύνεται και με τα τέλη μεταβίβασης

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για το ποιοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης είπε πως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από την Εκκλησία, για την κατασκευή ξενοδοχείων και την ανέγερση φωτοβολταϊκών και ανέγερση αποθηκών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως στην επιτροπή έγινε «η αποκάλυψη ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης προς το ΔΣΗΥ και με παραπλανητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή στήθηκε μία πρόταση νόμου για να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για ένα ή δύο επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μέσα από τη μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας να μην πληρώσουν τα μεταβιβαστικά».

«Αυτή η πρόταση νόμου έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και δη το EDEN City. Η πρόφαση ότι διαμαρτυρήθηκε ένας επενδυτής στην επαρχία Λάρνακας είναι προσχηματική», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ