Υπ.Γεωργίας: Οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας

Οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του χθες βράδυ στην οινική εκδήλωση του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου.

Ιδιαίτερα, ανέφερε, οι «Οίνοι πρεσβευτές της Κύπρου» από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, η μεγάλη «Κουμανδαρία» και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης είναι ξεχωριστοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί.

«Αυτό που ξεκάθαρα επιδιώκουμε είναι την αναγνωρισιμότητα των «Οίνων της Κύπρου» και την προώθηση της χώρας μας ως ενός ξεχωριστού οινοτουριστικού προορισμού”. Η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων της υπαίθρου, των αμπελουργών και των οινοποιών αποτελούν βασικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Καδής.

Εξήγησε ότι το Τμήμα Γεωργίας διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το γνωστό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας 2014-2018, το οποίο προγραμματίζεται να επεκταθεί και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2019-2023.

Το Πρόγραμμα, πέραν από την οικονομική στήριξη που παρέχει, προωθεί την όλη φιλοσοφία και στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε, αναμένεται να διατεθούν, μέσω του προγράμματος, περισσότερα από 4 εκ. ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους. Μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν εκταμιευθεί συνολικά περίπου 18 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2017 για σημαντικά μέτρα στήριξης, όπως είναι η αναδιάρθρωση των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, επενδύσεις εκσυγχρονισμού στα οινοποιεία κ.α.

Η εκδήλωση, σημείωσε, εγκαινιάζει τις παρεμφερείς εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου και η συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού οινοποιών, καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνεται στον θεσμό αυτό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Πηγή: ΚΥΠΕ