«Εισβάλλει» στην Ελληνική μέσω «Δήμητρας» η Logicom

Αν τα ΜΜΕ δεν φιμώνονταν με διαφημιστικά ή άλλα πακέτα, πιθανό να αποφεύγαμε την τραπεζική κρίση του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται

Της Αλεξίας Καφετζή

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η εταιρεία Logicom αγόρασε 37 εκ. μετοχές της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ανεβάζοντας το ποσοστό της σε 29,62% με το οποίο καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δήμητρα Επενδυτική κατέχει το 10,1% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και την επικείμενη αύξηση του κεφαλαίου ή/και την εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε ορισμένα γεγονότα για τον ιδιοκτήτη / μεγαλομέτοχο της εταιρείας Λογισμικού, Logicom, κ. Ειρήναρχο Βαρνάβα, μεγαλομέτοχο και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δήμητρα Επενδυτικής, εφόσον στο άμεσο μέλλον ενδεχομένως να ελέγχει και τη δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Κύπρου.

Ο κ. Ειρήναρχος Βαρνάβα έχει την αποκλειστική προμήθεια εξοπλισμού CISCO  στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια, συνολικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Σχετικές αναφορές υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στις Ετήσιες Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, για τα λάθη / παραλείψεις στις αγορές εξοπλισμού της CYTA. Μάλιστα, για να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής της CYTA με απευθείας – τις πλείστες φορές – αναθέσεις συμβάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, πέτυχε και εξασφάλισε από «κάποιον» της CISCO πιστοποιητικό ότι είναι ο προτιμητέος συνεργάτης της στην Κύπρο  (preferred partner), παρόλο ότι η CISCO δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της όλους τους συνεργάτες της, κατατάσσοντας τους κατά σειρά προτεραιότητας / αξίας σε gold partners, silver partners κλπ.  Η εταιρεία Logicom είναι silver partner για την Κύπρο, ενώ υπάρχει και gold partner, η εταιρεία ΙΒΜ, στην οποία ωστόσο δεν έγινε οποιαδήποτε ανάθεση από τη CYTA για προμήθεια εξοπλισμού CISCO  τα τελευταία χρόνια, αφού κάτι τέτοιο ήταν «προνόμιο» της Logicom. Eδώ, αξίζει να σημειώσουμε τα ακόλουθα :

Ο πατέρας της μέχρι πρόσφατα Προϊσταμένης Εσωτερικού Ελέγχου  της CYTA (και νυν Οικονομικής Διευθύντριας κατόπιν προαγωγής), εργοδοτείτο παλαιότερα στη Logicom. Επίσης, η θυγατέρα του τέως Ανώτερου Διευθυντή Υπηρεσιών Μηχανογράφησης (ΙΤ) της CYTA, εργοδοτείτο επίσης από τη Logicom. Αυτές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε – όσες είχαν γίνει γνωστές – όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις μεγάλης αξίας συμβάσεων της CYTA, όπου ενεργούσε ως ο «αποκλειστικός προμηθευτής» εξοπλισμού και λογισμικού Μηχανογράφησης καθώς και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της εταιρείας CISCO.  Και όλα αυτά, ενώ υπήρχε και δεύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (Κινέζος – HUAWEI), ο οποίος διαπιστωμένα μπορούσε να προμηθεύσει τη CYTA με εξοπλισμό συμβατό με της CISCO σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για κάποιους λόγους όμως, η CYTA δεν επέτρεπε τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς της, προτιμώντας τις απευθείας αναθέσεις στη Logicom. Ενώ δηλαδή είχε δύο (2) εναλλακτικές επιλογές, είτε αγορά προϊόντων CISCO με ανοικτό διαγωνισμό και συμμετοχή όλων των πιστοποιημένων partners της στην Κύπρο (που είναι πέραν των 20), είτε με ανοικτό διαγωνισμό, επιτρέποντας τη συμμετοχή και άλλων συμβατών κατασκευαστών εκτός από τη CISCO, η CYTA προτιμούσε την απευθείας ανάθεση στη Logicom με προϊόντα μόνο της CISCO που ανέβαζαν – ή καλύτερα πολλαπλασίαζαν – το κόστος της CYTA, το οποίο μετακυλούσε φυσικά στους πελάτες της.

Τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους εφάρμοζε και σε άλλους Ημικρατικούς Οργανισμούς (π.χ. ΑΗΚ) καθώς και στο δημόσιο. Από τις συμβάσεις του αρμόδιου Τμήματος του δημοσίου (Τμήμα Υπηρεσιών της Πληροφορικής – ΤΥΠ) είχε τη μερίδα του λέοντος. Σε συγκεκριμένη μάλιστα σύμβαση που του ανατέθηκε αξίας €5,5 εκ., την ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης «Αριάδνη», εργοδότησε αμέσως μετά την ανάθεση, τον αρμόδιο λειτουργό  του ΤΥΠ που είχε την ευθύνη ετοιμασίας των προδιαγραφών και αξιολόγησης της προσφορών. Μόλις ανατέθηκε η σύμβαση στη Logicom, τον εργοδότησε σε υψηλή θέση στην εταιρεία.

Όσον αφορά  την ΑΗΚ, επίκειται η καταχώρηση αγωγής στο Δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για ποινική υπόθεση που καταγγέλθηκε από το Γενικό Ελεγκτή πριν δύο (2) περίπου χρόνια (κατοχή και χρήση απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν μεγάλο διαγωνισμό της ΑΗΚ), ο οποίος τελικά ακυρώθηκε και στη συνέχεια του κατακυρώθηκε.

Για χρηματισμό του Προϊσταμένου Υπηρεσιών Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ είχε καταγγελθεί σε άλλη περίπτωση, πριν τρία (3) περίπου χρόνια, από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε διατάξει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας από την Αστυνομία, στη βάση της επιστολής / καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις πιο πάνω υποθέσεις καθώς και για άλλες υποθέσεις της εν λόγω εταιρείας, θα επανέλθουμε στο άμεσο μέλλον.

Στη Logicom, σε Κοινοπραξία με τη Δήμητρα Επενδυτική και Κρατική εταιρεία του Ισραήλ, ανατέθηκαν οι συμβάσεις αφαλάτωσης Λεμεσού και Λάρνακας. Για τις δύο πιο πάνω συμβάσεις έχει υποβάλει παράλογες απαιτήσεις για καταβολή επιπλέον ποσού ύψους πέραν των €30 εκ. Ωστόσο, ενώ υπήρχε ανάγκη για αύξηση της δυναμικότητας της Μονάδας Λεμεσού και η ΚΕΑΑ καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής είχαν εισηγηθεί όπως της ανατεθεί απευθείας η αύξηση της δυναμικότητας υπό την προϋπόθεση να αποσύρει τις απαιτήσεις της για τη Μονάδα της Λεμεσού (€18 εκ. περίπου), το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, να της αναθέσει απευθείας τη σύμβαση, χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να της αναθέσει τη σύμβαση χωρίς διαγωνισμό και παράλληλα να την αφήσει να διεκδικεί τα €18 εκ., ενώ θα μπορούσε να πετύχει την απόσυρση των απαιτήσεων της, υποδεικνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκηρυσσόταν ανοικτός διαγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε το δημόσιο ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Όταν η Logicom πετυχαίνει να αποσπάσει τέτοιες ευνοϊκές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εύλογα διερωτάται κάποιος, μέχρι πού μπορεί να φθάσει έχοντας και τον έλεγχο μιας μεγάλης Τράπεζας του τόπου.

Θα πει κάποιος ότι με όλο το πιο πάνω ιστορικό και τις ποινικές υποθέσεις εναντίον του μεγαλομέτοχου της Logicom η Κεντρική Τράπεζα ασφαλώς και  δεν θα του επιτρέψει να αποκτήσει τον έλεγχο μιας Τράπεζας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο, αφού, εξ όσων γνωρίζουμε, ο κ. Ειρήναρχος Βαρνάβα έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας, όταν ακόμα ήταν Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας – όπως  έχουμε πληροφορηθεί – της είχε παραχωρήσει μέχρι και τον «προσωπικό»  του γυμναστή.

H «Δήμητρα», οι επενδύσεις στην Ελληνική Τράπεζα και τα αναπάντητα ερωτήματα

 Εκτός Δήμητρας Επενδυτικής ο Συνεργατισμός. Η συναλλαγή ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου 2018. Η αγορά χρηματοδοτήθηκε από το Συνεργατισμό με δάνειο €10 εκατ. χωρίς εξασφαλίσεις. Σε αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Θα μπορούσε σε τέτοιου είδους συναλλαγή για εξασφάλιση του δανείου να ενεχυριαστούν οι μετοχές της Δήμητρας (αντικείμενο συναλλαγής), κάτι που συνηθίζεται αλλά δεν έγινε.

Δήμητρα Επενδυτική: Ζημιά €25 εκατ. από την επένδυση σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας

Η Δήμητρα Επενδυτική συστάθηκε τον Δεκέμβριο 1999, την περίοδο δηλαδή της χρηματιστηριακής φούσκας, από το Συνεργατισμό, ο οποίος συνέχιζε μέχρι πρόσφατα να την ελέγχει. Τα κεφάλαια που άντλησε από τους επενδυτές, κυρίως καταθέτες του Συνεργατισμού, ανήλθαν σε £200 εκατ. ή €341,7 εκατ. Η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων της Δήμητρας Επενδυτική μειώθηκαν στις 30/09/2016 σε €118,3. Δηλαδή αυτό που πρόσφερε η Δήμητρα Επενδυτική στους μετόχους της τα τελευταία 17 χρόνια ήταν ζημιές €223 εκατ.

Φυσικά, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη της Δήμητρας Επενδυτική συνεχίζουν να προστατεύουν τα κεφάλαια των μετόχων τους με συνέπεια. Έτσι το Νοέμβριο 2013 εν μέσω τραπεζικής και οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν να επενδύσουν €20 εκατ. σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας, μια εταιρεία η οποία ανταγωνιζόταν τον Συνεργατισμό. Επειδή με την επένδυση αυτή νόμισαν ότι κτύπησαν τζάκποτ, αποφάσισαν τον Δεκέμβριο του 2014 να επενδύσουν ακόμα €21,6 εκατ. Δηλαδή εν μέσω τραπεζικής και οικονομικής κρίσης επένδυσαν €41,6 εκατ. σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας, ποσό πέραν του 25% των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό και αν αποτελεί διασπορά επενδύσεων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Εταιρείας, οι μετοχές αυτές άξιζαν στις 30/09/2016 €16,6 εκατ. Κατάφεραν δηλαδή να πετύχουν ζημιά για τους μετόχους €25 εκατ. μόνο από αυτή την επένδυση..

Όμως δεν είναι αυτό μόνο. Στη ετήσια έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δήμητρας Επενδυτικής για το 2013  που εκδόθηκε στις 28 Απριλίου 2014, πέντε μόλις μήνες μετά την πρώτη επένδυση σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας και πριν τη δεύτερη καθώς και στη ετήσια έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2014 που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2015, τέσσερις μόλις μήνες μετά την δεύτερη επένδυση σε μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρεται: «Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά τις χρηματαγορές, τον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων και γενικά όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα, αναμένεται να επηρεάσουν τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Συγκροτήματος σε βαθμό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί.». Τα ίδια περίπου αναφέρονται και στη σημείωση 35 των οικονομικών καταστάσεων του 2013 και στη σημείωση 33 των οικονομικών καταστάσεων του 2014 σχετικά με το λειτουργικό περιβάλλον της εταιρείας και του Συγκροτήματος της Κύπρο.

Επίσης, στις ίδιες εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Εταιρεία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή πολιτικής, πρακτικών και διαδικασιών σωστής εταιρικής διακυβέρνησης.

Δηλαδή σε μια περίοδο που το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο παραδέχεται ότι στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα επικρατεί αβεβαιότητα αποφασίζει να επενδύσει €41,6 εκατ., ποσό που υπερβαίνει το 25% των καθαρών περιουσιακών της στοιχείων, σε μετοχές τράπεζας. Φυσικά τη ζημιά των €25 εκατ δεν την πλήρωσαν οι ίδιοι, αλλά οι μέτοχοι.

Εύλογα δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:

  • Πώς δικαιολογείται αυτή η Επένδυση με βάση τα πιο πάνω δεδομένα;
  • Με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε αυτή η επενδυτική ευκαιρία;
  • Ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε η επένδυση αυτή;
  • Πώς συνάδει η εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα με την απόφαση τους να επενδύσουν σε μια τράπεζα, που ήταν και ανταγωνιστική με το Συνεργατισμό;
  • Τι έχουν να πουν οι Επιτροπές Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων της Δήμητρας Επενδυτικής για την επένδυση αυτή;
  • Τι είπε το Διοικητικό Συμβούλιο στους μετόχους της εταιρείας για την απόφαση τους αυτή;
  • Τι έχει να πει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το θέμα αυτό, τον τρόπο εφαρμογής της Εταιρικής Διακυβέρνησης και την προστασία των μικροεπενδυτών;
  • Τι άλλο στραβό μπορεί να συμβαίνει στη Δήμητρα Επενδυτική;