Να γιατί οι «Φίλοι», απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την κάνναβη…  

«Δεν πρόκειται να εξαφανιστούμε…οι αλήθειες μας, θα θριαμβεύσουν μια μέρα και οι διώκτες, θα μετατραπούν σε διωκόμενους»

Του Μάριου Δημητρίου

Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση, παραγωγή, διάθεση και χρήση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια, που συζητείται στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, «έχει φοβερές ελλείψεις, που το καθιστούν άδικο, άχρηστο και επικίνδυνο για τους ασθενείς», σύμφωνα με το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», που έχει υποβάλει προτάσεις, «με βάση τις οποίες, θα μπορούσε να δομηθεί ένα νομοσχέδιο καλό, βιώσιμο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες των ασθενών».

Τόσο οι επικρίσεις, όσο και οι «θετικές και εποικοδομητικές», όπως χαρακτηρίζονται από το Σωματείο, προτάσεις του, περιλαμβάνονται σε γραπτό, εκτεταμένο υπόμνημα που υπέβαλε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από τον περασμένο Σεπτέμβρη και υπογράφεται από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, Πέτρο Ευδόκα και Σόλωνα Αντάρτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 26 Ιουλίου 2017, αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε το νομοσχέδιο, ο τότε Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι «στόχος και σκοπός, είναι η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος για τις δύο άδειες που θα δοθούν για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην πατρίδα μας, προκειμένου να  προσελκυσθεί επίσης, ανθρώπινο κεφάλαιο, στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία».

Δύο μήνες μετά, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2017, άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ενώ η δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα, πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, με τους βουλευτές των περισσότερων κομμάτων να εκφράζουν θετική στάση, αλλά με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο «για εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο, από την πίσω πόρτα» και να προτείνει, αντί παραγωγή στην Κύπρο, εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, «όπου κρίνεται αναγκαίο, με τη συνταγή γιατρού». Πολλές επιφυλάξεις εξέφρασαν και εκπρόσωποι της ΥΚΑΝ και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Ένα «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο τετελεσμένο»

«Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο, ωσάν η κάνναβη, να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία του κόσμου!», αναφέρουν οι συγγραφείς του υπομνήματος των «Φίλων της Κάνναβης». «Αυτό το τελείως αβλαβές και ασφαλές φυτό, που είναι πιο αβλαβές και από το χαμομήλι, πιο ασφαλές και αβλαβές από την παπαρούνα και τη μαργαρίτα, υπόκειται νομοθετική ρύθμιση, που μόνο στο ραδιενεργό πλουτώνιο αρμόζει! Είναι ολοφάνερο στο Σωματείο μας, ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί, αποτελούν προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο, που είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Το απορρίπτουμε εντελώς. Για τους δημιουργούς του, έχουμε να πούμε μόνο το εξής:

Με άκρατη αλαζονεία, μετέτρεψαν την άγνοια τους και τον συμφεροντολογισμό, σε πρόταση νόμου. Οι πρόνοιες και οι ελλείψεις των προτεινόμενων κανονισμών, είναι τόσον απεχθείς, που τους καθιστούν απορριπτέους εξ’ ολοκλήρου: το κείμενο των προτεινόμενων κανονισμών, δεν διορθώνεται και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Μόνο αν ξανα-συνταχθεί από την αρχή, πάνω σε νέα βάση, διασώζεται. Η νέα βάση ανασύνταξης των προτεινόμενων κανονισμών, θα πρέπει να θέτουν ως κεντρικό άξονα, τις ανάγκες των ασθενών και της οικονομίας. Αυτό υλοποιείται, με τις προτάσεις που καταθέσαμε και τις οποίες είμαστε στη διάθεση σας, όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε έμπρακτα, ώστε να υλοποιηθούν. Κατέχουμε εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, για πολλά θέματα ιατρικής κάνναβης, καθώς και την υποστήριξη της ευρύτερης κοινότητας φίλων της κάνναβης. Το κράτος, θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας – και με την ευρύτερη κοινότητα πασχόντων που αξιοποιούν την κάνναβη θεραπευτικά – ώστε να οικοδομήσουμε μαζί, ένα Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης, που να ωφελεί και τους πάσχοντες, και την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία και τις ανάγκες του κράτους.

Αν οι προτεινόμενοι κανονισμοί μετατραπούν σε νόμο, στοχεύοντας σε υπερ-εκμετάλλευση και νέα μορφή κρατικής καταπίεσης των ασθενών, τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης, θα μεγεθυνθούν, θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στις «παράνομες θεραπείες» και θα γίνουν απόρθητα. Ήδη τα δίκτυα αυτά, έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της μαφίας και οδεύουν τάχιστα, προς την αυτονόμηση. Μαζί τους και το Σωματείο μας, που θα συνεχίσει να παρέχει παντός είδους βοήθεια στους ασθενείς, μέσω αυτών των δικτύων: αν εδραιωθεί ο μονοπωλιακός συνδυασμός κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων σε νόμο, αυτές οι αυτόνομες διαδικασίες για την αυτάρκεια, αυτο-οργάνωση και αλληλοϋποστήριξη ασθενών, θα εμβαθύνουν. Το Σωματείο μας, είναι ταγμένο να συνεχίσει τη συμμετοχή του, σε αυτές τις δραστηριότητες. Αλλά η προτιμότερη λύση, είναι να θεσμοθετηθούν και ρυθμιστούν νομικά, οι προτάσεις που παραθέσαμε. Δηλώνουμε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις Αρχές, με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, καθώς και με τα ηθικά εργαλεία και εφόδια που έχουν προσδώσει οι ασθενείς, οι συγγενείς τους και η ευρύτερη κοινωνία στο Σωματείο μας και στο κίνημα νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης, με την εμπιστοσύνη που επένδυσαν σε αυτά τα σώματα και την υποστήριξη τους». Σύμφωνα με το υπόμνημα, «οι αναφορές στην κάνναβη ως «επικίνδυνη», ή ως «ναρκωτικό» και οι παράλογες προσπάθειες για να περιοριστεί η ιατρική της χρήση, όσο το δυνατό περισσότερο, οι παράνοιες για «κίνδυνο εκτροπής» και τα παρόμοια, που συνθέτουν την παρούσα κρατική πολιτική προς την κάνναβη, ανήκουν σε μια φιλολογία προπαγάνδας και διαστρέβλωσης, την οποία, ορθά ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούης Παναγή, ονόμασε «δαιμονοποίηση της κάνναβης». Επί της βασικής φιλοσοφίας του κανονισμού, διαχρονική θέση του Σωματείου μας, είναι ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν νόμιμη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε κάνναβη για ιατρική χρήση και αυτό να ισχύει και για τα σκευάσματα κάνναβης. Το κίνημα για νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, μετρά νεκρούς, αιχμαλώτους, θύματα άνομης βίας και κακοποίησης, εξόριστους, θύματα εκβιασμών και διαρκούς κρατικής τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης. Είτε εγκριθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, είτε όχι, δεν πρόκειται να εξαφανιστούμε…οι αλήθειες που αντιπροσωπεύουμε, θα θριαμβεύσουν μια μέρα και οι διώκτες, θα μετατραπούν σε διωκόμενους».

Περί «παράνομου μονοπωλίου» παραγωγών

«Στην ουσία τους», προστίθεται στο υπόμνημα, «οι προτεινόμενοι κανονισμοί, παραβιάζουν και την ανώτατη ιατρική, ηθική και επιστημονική καθοδήγηση, που μας άφησε ο Ιπποκράτης, πως η ανώτατη μορφή ιατρικής, ξεκινά με τις αβλαβείς μορφές θεραπείας και μόνο αν αυτές αποδειχθούν ανώφελες, τότε προχωρούμε σε πιο ριψοκίνδυνες θεραπείες. Όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, που συμβάλλουν στη σύσταση, προστασία και λειτουργία μονοπωλίου, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών νόμων, που διέπουν τις οικονομικές επιχειρήσεις, καθώς και τη σχέση μεταξύ κράτους και ιδιωτικών επιχειρήσεων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νομοσχέδιο αφιερώνει ένα τεράστιο μέρος του όγκου του, στο πώς θα στήσει ένα παράνομο μονοπώλιο των παραγωγών ιατρικής κάνναβης. Ολόκληρη η φιλολογία του, επενδύεται στο πώς να δοθούν, μόνο δύο άδειες, σε παραγωγούς, και μάλιστα για 15 χρόνια εκάστη! Αυτές οι άδειες, θα κοστίζουν περισσότερο από είκοσι χιλιάδες ευρώ, η κάθε μία (με κάποιους υπολογισμούς, περισσότερο από πενήντα χιλιάδες ευρώ) και θα δίνονται από μια επιτροπή, με βάση κάποια «κριτήρια βαθμολογίας». Είμαστε κάθετα ενάντιοι σε συμπράξεις, μεταξύ του μεγάλου κεφαλαίου και του κράτους».

«Αδιάβαστοι και με τον νου, σβηστό…»

Αναφέρονται και τα ακόλουθα, από τους «Φίλους της Κάνναβης»: «Ο βουλευτής Αδάμος Αδάμου, μίλησε ενάντια στην εργολαβία ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας, για τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Συμφωνούμε! Η δική μας Αστυνομία, ακόμα και με την άγνοια και προκατάληψη που χαρακτηρίζει την ηγεσία της, ακόμα και με την διαφθορά που τη στιγματίζει, είναι πιο υγιής και πιο κατάλληλη, για τη διασφάλιση της νέας βιομηχανίας ιατρικής κάνναβης. Τέθηκε από διάφορους, το θέμα «εκτροπής» της ιατρικής κάνναβης, από τα φαρμακεία. Αυτό απαντήθηκε ορθά, από τους Λούη Παναγή (Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών) και Στέλιο Σεργίδη (εκπρόσωπο Τύπου ΥΚΑΝ). Συμφωνούμε με αυτούς, ότι μέχρι στιγμής, ουδέποτε εμφανίστηκαν σημαντικά φαινόμενα εκτροπής ελεγχόμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία, ούτε καν φαρμάκων, που είναι περιζήτητα στη μαύρη αγορά και που είναι πολύ επικερδή στην παρανομία. Στις δύο συνεδριάσεις ακρόασης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, έγινε αρκετές φορές, επίκληση στην «τεκμηριωμένη ιατρική» (evidence-based medicine), σε προσπάθειες να αμφισβητηθεί η επιστημονική εγκυρότητα της κάνναβης ως φάρμακο, ή της γνώσης που κατέχουμε, για τη δράση της. Σε αυτό, έχουμε να απαντήσουμε το εξής: το Σωματείο μας, εισήγαγε στην Κύπρο, την τεκμηριωμένη ιατρική γνώση για την κάνναβη, σε μια εποχή σκοταδισμού, άμυαλης προπαγάνδας και ηθελημένης άγνοιας, ενδυναμωμένης με κρατική τρομοκρατία, εις βάρος ασθενών και θεραπευτών. Και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, με βάση την τεκμηριωμένη ιατρική. Η αξιοποίηση της τεκμηριωμένης ιατρικής, απαιτεί πρόθεση για μελέτη και ικανότητα για κριτική σκέψη. Αυτά τα δύο στοιχεία, είναι δυστυχώς συχνά απόντα, από τους διάφορους που επικαλούνται την «τεκμηριωμένη ιατρική», για να εναντιωθούν στην κάνναβη. Και το πρόβλημα, είναι ότι μερικοί από αυτούς, θεωρούνται επιστήμονες, ενώ προσέρχονται αδιάβαστοι και με τον νου, σβηστό…».

 Η καλλιέργεια από τους ασθενείς

«Αντιπροτείνουμε άδειες για ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης, σε όσους ασθενείς επιθυμούν, ή δύνανται να αξιοποιήσουν μια τέτοια επιλογή», αναφέρουν οι συγγραφείς του υπομνήματος στη Βουλή. «Στο δημόσιο διάλογο και τη φιλολογία της ιατρικής κάνναβης, αυτή η δραστηριότητα, έχει γίνει γνωστή ως «αυτοκαλλιέργεια». Υπάρχουν ασθενείς που ανταποκρίνονται βέλτιστα, μόνο σε μια από τις 600 ποικιλίες του φυτού. Οι μεγαλο-εταιρίες που θα αδειοδοτηθούν, με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, δεν πρόκειται να καλλιεργήσουν 600 ποικιλίες. Αυτό αφήνει ένα κενό, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί, μόνο με την αυτοκαλλιέργεια, εκ μέρους των ασθενών. Υπενθυμίζουμε πως στην Πολιτεία Καλιφόρνια στις ΗΠΑ (με πληθυσμό 40 εκατομμύρια), οι ασθενείς δικαιούνται να καλλιεργούν 6 φυτά έκαστος και να κατέχουν ανά πάσα στιγμή, 30 γραμμάρια κάνναβης, σε οποιαδήποτε χρησιμοποιήσιμη μορφή. Υπολογίζουμε ότι στην αρχή, το πολύ μόνο μερικές εκατοντάδες ασθενών στην Κύπρο, θα θέλουν ή θα μπορούν, να καλλιεργήσουν οι ίδιοι. Αυτός ο αριθμός, δεν είναι αρκετός για να τορπιλίσει τα συμφέροντα άλλων παραγωγών. Είναι το ίδιο και με τις ντομάτες: οι άνθρωποι που τις καλλιεργούν στο σπίτι, είναι τόσο λίγοι, που οι αριθμοί τους δεν επεμβαίνουν στη δυναμική της αγοράς. Η καλλιέργεια κάνναβης από τους ασθενείς, για τις ανάγκες τους, θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, ακόμα και με τη βοήθεια της Αστυνομίας αν χρειάζεται, ώστε να μην προκύπτει θέμα παράνομης αγοραπωλησίας. Το έργο της, θα ήταν πολύ πιο εύκολο, με την καταγραφή των αδειούχων ασθενών που καλλιεργούν τη δική τους ιατρική κάνναβη επωνύμως, σε γνωστές καταγραμμένες διευθύνσεις και τοποθεσίες. Αν προκύπτουν υποψίες εγκληματικής αγοραπωλησίας, από αυτά τα άτομα ή διευθύνσεις, η Αστυνομία μπορεί πολύ εύκολα να διερευνήσει τις περιπτώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες και πολιτείες, όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά όλοι οι απλοί πολίτες, επιτρέπεται δια νόμου να καλλιεργούν αριθμό φυτών στο σπίτι τους, για προσωπική χρήση. Για παράδειγμα στην Ολλανδία – η οποία αναφέρθηκε από τον αντιπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας πολλές φορές, ως παράδειγμα προς μίμηση – επιτρέπεται σε όλους η καλλιέργεια 5 φυτών κάνναβης ανά άτομο, πράξη που έχει καταστρέψει εντελώς, τα κέρδη της μαφίας, από την εκμετάλλευση της κάνναβης».

Cottage industry και μεγάλες εταιρίες

«Να υποστηριχθούν μικρομεσαίοι γεωργοί και παραγωγοί, συνεργατισμοί ανάμεσα τους και συνεργατισμοί συνδυασμών τους (π. χ. ασθενείς, γεωργοί και φαρμακοποιοί), για να επιδοθούν σε καλλιέργειες, παραγωγή σκευασμάτων σε επίπεδο βιοτεχνίας (αυτό που στην οικονομία, ονομάζεται cottage industry)», εισηγείται το υπόμνημα. «Υπολογίζουμε ότι αρχικά, στα πρώτα μερικά χρόνια, οι παραγωγοί φαρμακευτικής κάνναβης, θα χρειαστεί να απευθυνθούν στις ανάγκες, περίπου 10-20 χιλιάδων ασθενών. (Σήμερα τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη στην Κύπρο, υπολογίζονται από τις Αρχές, σε 60- 100 χιλιάδες. Δεν είναι όλοι ασθενείς, αλλά αυτός ο αριθμός, είναι ενδεικτικός του αριθμού των ανθρώπων, που σήμερα αξιοποιούν τις φαρμακευτικές επιδράσεις του φυτού). Υπάρχει ενδεχόμενο, ο αριθμός περίπου 10-20 χιλιάδων ασθενών, να αποδειχθεί συντηρητικός. Αυτό, δεν θα φανεί, παρά μόνο μετά από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Δεδομένου όμως, ότι είναι ρεαλιστικός αριθμός, καθιστά εμφανές, ότι ακόμα και αν αδειοδοτηθούν πενήντα ή εκατό μικρομεσαίοι παραγωγοί, δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων. Άρα η συνολική τους παραγωγή και προμήθεια, δεν θα αρκεί και θα υπάρχει χώρος για κερδοφόρες επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Όσον αφορά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτή δεν απειλείται από τις αυτοκαλλιέργειες ασθενών, ή τους μικρομεσαίους παραγωγούς, γιατί όπως δηλώθηκε ενώπιον της Επιτροπής, από τον συγγραφέα του νομοσχεδίου, η εγχώρια αγορά στην Κύπρο, ήδη θεωρείται πολύ μικρή και τα κέρδη τους, θα είναι κυρίως από εξαγωγές σε άλλες χώρες».

Στο «περιθώριο», οι καρκινοπαθείς

Ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες παραμέτρους του νομοσχεδίου, το υπόμνημα των «Φίλων της Κάνναβης», αναφέρεται στο όριο που τίθεται, στις δόσεις που δικαιούται ο ασθενής, για τον κάθε μήνα. Επισημαίνεται ότι «το μόνο συστατικό του φυτού που είναι παράνομο στην Κύπρο, είναι η Τετραϋδροκανναβινόλη (γνωστή διεθνώς, ως THC) και οποιαδήποτε αναφορά σε ποσότητες, αφορά αυτήν και όχι οποιαδήποτε άλλη. Είναι ανεπίτρεπτο, στη σύγχρονη Κύπρο του 21ου αιώνα, σε επίσημα χαρτιά του κράτους – και δη νομοθετικά έγγραφα – να γίνεται αναφορά αορίστως, σε ποσότητες του φυτού, χωρίς να αναφέρεται η περιεκτικότητα, ή σε ουσίες, χωρίς να αναφέρονται τα χιλιoστά του γραμμαρίου (mg), ωσάν να είναι αγράμματοι και απαίδευτοι, οι φαρμακοποιοί μας. Αυτό, μας εκθέτει και μας ντροπιάζει διεθνώς. Το ίδιο το όριο, είναι αδιανόητο και θα καταστήσει παράνομη, μια μορφή θεραπείας που ήδη χορηγείται σήμερα στην Κύπρο νόμιμα. Το όριο (30 γραμμάρια φυτικής κάνναβης), είναι τόσο μικρό, που απαγορεύει στους καρκινοπαθείς να λάβουν τα αντικαρκινικά οφέλη της κάνναβης. Τι θα γίνει με τους καρκινοπαθείς που μπορεί να χρειάζονται 150 γραμμάρια φυτικής κάνναβης, ή το αντίστοιχο της σε κανναβινέλαιο, για κάθε μήνα; Τα αντικαρκινικά οφέλη της κάνναβης, αρχίζουν να εκδηλώνονται με ημερήσιες δόσεις γύρω στα 4mg THC ή CBD, ανά κιλό βάρους του ασθενούς. Για κάποιους καρκινοπαθείς, που η κλινική τους εικόνα είναι πολύ άσχημη, αυτή η δόση χορηγείται τρείς ή και τέσσερεις φορές την ημέρα. Αυτή η μορφή θεραπείας, είναι ήδη νόμιμη και χορηγείται σήμερα στην Κύπρο, στη μορφή κανναβινέλαιου, για αρκετούς ασθενείς, με συνταγές ιατρών και με άδεια του Υπουργού Υγείας. Με τον προτεινόμενο κανονισμό, θα κηρυχθεί εκτός νόμου. Οι καρκινοπαθείς, υποτίθεται ήταν η μέγιστη ανθρωπιστική έγνοια για τον Υπουργό Υγείας και ήταν η εμπροσθοφυλακή, στον αγώνα μας για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Τώρα αυτοί οι ασθενείς πετιούνται στο περιθώριο, με ένα αυθαίρετο, παράλογο και άδικο όριο μηνιαίας δοσολογίας, που δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική άποψη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό. Αποτελεί ανεξίτηλη ντροπή και κατάφωρη, απάνθρωπη αδικία. Δεν είναι παράλογο να τίθεται ένα όριο στις δόσεις και ποσότητες ιατρικής κάνναβης, που θα δικαιούνται οι ασθενείς. Οι δοσολογίες και ποσότητες, είναι καθαρά ιατρικό θέμα. Αφορά τη νομικά προστατευόμενη σχέση ασθενούς -ιατρού και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου. Αν θα τίθενται όρια, θα πρέπει να καθορίζονται από τις ιατρικές ανάγκες του ασθενούς και την κρίση του γιατρού. Επίσης, το νομοσχέδιο περιορίζει πολύ στενά, τη χορήγηση ιατρικής κάνναβης, σε ανήλικους. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά, με παθήσεις όπου η κάνναβη, έχει την δυνατότητα να δράσει προληπτικά, θεραπευτικά και ανακουφιστικά, χωρίς παρενέργειες και χωρίς τοξικότητα. Μεταξύ άλλων, η παιδική επιληψία και ο αυτισμός, καθώς και πολλές νευρολογικές παθήσεις, καρκίνος, άσθμα, εφηβική νευρική ανορεξία, κατάθλιψη. Η παραπομπή των παιδιών σε ειδικό συμβούλιο, που επιβάλλεται από τους προτεινόμενους κανονισμούς, δηλαδή το να καταδικάζεται η υγεία του παιδιού, στο έλεος της γραφειοκρατίας συμβουλίων, που αποτελούνται από αδιάβαστους και κομματικά ελεγχόμενους «ιατρικούς παράγοντες», είναι απαράδεκτο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο στη συνταγογράφηση και χορήγηση της κάνναβης, για οποιοδήποτε άτομο. Μόνο οι ιατρικές παράμετροι, θα πρέπει να την καθορίζουν».

Ο διά νόμου, κοινωνικός αποκλεισμός

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, λανθασμένα και άδικα, επιτρέπουν την ιατρική κάνναβη, μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις. Σε αυτές, δεν συγκαταλέγονται παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η ψύχωση, οι απλές νευρώσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, η αν-ηδονία, οι εξαρτήσεις από φάρμακα και ουσίες κατάχρησης, και άλλες πολλές ιατρικές χρήσεις. Γιατί να αφεθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις, να υποφέρουν, χωρίς να δικαιούνται χρήση αυτού του φαρμάκου; Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, λανθασμένα επιβάλλουν, ότι μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, θα μπορούν να συνταγογραφούν την κάνναβη και μόνο σε συγκεκριμένους ιατρικούς τομείς. Με αυτές τις πρόνοιες, ο ρόλος του γενικού γιατρού ή οικογενειακού γιατρού (αυτού που συχνά ονομάζεται και παθολόγος), μηδενίζεται, πράγμα που μας βρίσκει ενάντιους. Το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνει απάνθρωπους περιορισμούς, στην ιατρική χρήση της κάνναβης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πρόθεση απαγόρευσης της θεραπείας με κάνναβη, στο χώρο εργασίας, σε σχολεία, σε κάθε δημόσιο πάρκο, δημόσια παραλία, δημόσιο κέντρο αναψυχής, ψυχαγωγίας ή κέντρο νεότητας, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, ανοικτό για το κοινό. Πώς πέρασε από τη Νομική Υπηρεσία, μια τόσο φανερά, ναζιστική πρόταση νόμου; Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να χορηγηθεί η θεραπεία με κάνναβη, διακριτικά και χωρίς κοινωνική αναταραχή των «χρηστών ηθών», ή στιγματισμό των πασχόντων, σε όλους αυτούς τους χώρους που αναφέρονται πιο πάνω. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, ουσιαστικά επιβάλλουν στον πάσχοντα, τιμωρία: «Ήθελες νόμιμη ιατρική κάνναβη; Παρ’ την τώρα και φάε και ένα διά νόμου κοινωνικό αποκλεισμό από παντού, για να μάθεις».

Στο στιγμιότυπο αυτό, από το διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διακρίνεται αριστερά στο πάνελ, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Ευδόκας, που συμμετείχε εκ μέρους του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης» και που κατάγγειλε στην παρέμβασή του, ότι ο – τότε – Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «έβαλε παράλογους περιορισμούς στις άδειες για ιατρική χρήση της κάνναβης στην Κύπρο». Ξαπλωμένος σε φορείο, αφού υποφέρει από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια, ο Γερμανός γιατρός Franjo Grotenhermen, Πρόεδρος της Γερμανικής και της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, που παρουσίασε στο συνέδριο, το νέο πρόγραμμα τηςΓερμανίας για την ιατρική κάνναβη.

Φωτό: Οι συγγραφείς του υπομνήματος προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, Σόλων Αντάρτης (αριστερά) και Πέτρος Ευδόκας, στο γραφείο του δεύτερου, την περασμένη Τετάρτη 11 Απριλίου 2018.