Ονούφριος Σωκράτους: «Δεν είμαι μολυβένιος στρατιώτης»

Λατρεύεις να παρακολουθείς τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις  που προκύπτουν μέσα από την μικρή οθόνη. Μετρημένος στα λόγια του και μελετημένος για κάθε θέμα. Αν και είναι από τα νέα παιδιά στο χώρο των ΜΜΕ  κατάφερε να κάνει πολλά. Ο Ονούφριος Σωκράτους καθημερινά μας μεταφέρει όλη την ειδησεογραφία από το TVONE και καταφέρνει να μας κερδίσει μέσα από την παρουσίαση της εκπομπής «Πρωινά νέα».

Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Frederic και αμέσως μετά μας συστήθηκε μέσα από τον  τοπικό τότε τηλεοπτικό σταθμό της Λεμεσού, Capital Tv.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετακόμισε στον ΑΝΤ1, έπειτα από πρόταση του καναλιού για την παρουσίαση του σύντομου δελτίου ειδήσεων και την προετοιμασία ρεπορτάζ για το κεντρικό. Από εκεί τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Έκανε σύντομα περάσματα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma και Plus. Καταλήγοντας εν τέλει στην παρουσίαση της εκπομπής «Έχεις Μέσον» για μία σεζόν. Παράλληλα εργάστηκε  για το στήσιμο ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ενώ πριν από 4 μήνες επέστρεψα στο Tvone για την παρουσίαση της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του καναλιού.

Μεγάλη οικογένεια το Tvone

Μεγάλη όντως, γιατί σε μία παραδοσιακή οικογένεια χωρούν και οι αντιθέσεις και οι συνεργασίες και όλα όσα συνθέτουν τον θεσμό. Εργάζομαι με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο μεράκι και όρεξη για την δουλειά που κάνουμε βρίσκοντας κατανόηση στα δύσκολα και τα εύκολα που φέρνουν μαζί τους οι καθημερινές προκλήσεις ενός τηλεοπτικού προϊόντος. Η διεύθυνση του Tvone με έχει πιστώσει και χρόνο και εμπιστοσύνη και για μένα αυτό αποτελεί θεμέλιο.

Ποιες εμπειρίες έχεις αποκομίσει στην μέχρι σήμερα πορεία σου;

Έχω βιώσει μεγάλες συγκινήσεις, αντιπαραθέσεις και άγχη μέσα από αυτή τη δουλειά, τα οποία κουβαλάω εμπειρικά πλέον στις πλάτες μου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι έχω πάρει τα μεγαλύτερα διδάγματα μέσα από τη δουλειά μου. Αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργεί το σύστημα και οι άνθρωποι του και νιώθω καθαρός που στάθηκε δίπλα από το δίκαιο, απέναντι στο άδικο.

 Ένας δημοσιογράφος πρέπει να βγάζει και συναίσθημα; Το αναφέρω  γιατί πολλές φορές σε βλέπουμε να «δένεσαι» με τα θέματα σου;

Είμαι άνθρωπος που γενικότερα απορροφά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ανάλογα με τι εισπνέει αντιδρά, θετικά ή αρνητικά. Όταν νιώθεις πως πολλές φορές περιμένουν πράγματα από σένα, πέραν από τα μεγάλα λόγια και τις εκκωφαντικές εκρήξεις μπροστά από ένα φακό. Υπάρχουν ιστορίες που μπορεί να σε αγγίξουν. Δεν είσαι μολυβένιος στρατιώτης.

Ποιον παρουσιαστή  θαυμάζεις από Κύπρο και Ελλάδα;

Ο καθένας κάνει τη  δουλειά του όπως κρίνει καλύτερα. Δεν θέλω να ονομάσω. Δεν θεωρώ ότι ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι αντικείμενο θαυμασμού, αλλά εκτίμησης όταν έχει αποδείξει τον εαυτό του μέσα από τη δουλειά του. Θαυμάζω  ανθρώπους με αυταπάρνηση, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα σκοπό που πίστεψαν όταν άλλοι μπορεί να περιφρόνησαν ή να φοβήθηκαν να αγγίξουν.

Ποιες βάσεις πρέπει να έχει ένα δελτίο ειδήσεων για να είναι  καλό; Αλλά και μια εκπομπή όπως η δική σου;

Αμεσότητα. Να καθορίζει, πέραν από το να μεταδίδει τις εξελίξεις. Να φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους όσους περιφρονούν τους συμπολίτες τους, ασκώντας την εξουσία τους. Να αφουγκράζονται τα θέλω της κοινής γνώμης.

Γιατί ο τηλεθεατής να δει Πρωινά Νέα;

Γιατί έχει όλα τα συστατικά της ενημέρωσης. Είναι καυστική εκεί που πρέπει και δεν φοβάται να αγγίξει την ουσία μίας είδησης, κάποιες φορές προκαλώντας την αντίθετη άποψη. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με την προσέγγιση, μπορείς να την παρακολουθήσεις για να ταυτιστείς ή ακόμη και να εξοργιστείς.

 Θα παρουσιάζεις καθημερινή εκπομπή μη δημοσιογραφική ;

Μόνο αν είχε να κάνει με τα δικαιώματα των ζώων που δεν έχουν φωνή.

Οι απαιτήσεις της δουλειάς σoυ επιτρέπουν να έχεις ελεύθερο χρόνο;

Περιορισμένο. Τον χρόνο μου τον μοιράζω, είτε για να δω τα δικά μου αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία δεν διαμένουν όλα σε κοντινές αποστάσεις, είτε για να ασχοληθώ με τον κήπο μου όπως κάνω το τελευταίο διάστημα. Πάντοτε όμως αφιερώνω χρόνο για την άσκηση των δύο μου σκυλιών αφού είναι γεμάτοι ενέργεια.

Ποιο είναι το Μότο σου;

Δεν έχω προκαθορισμένο. Ανάλογα με την περίοδο συνθέτω στο μυαλό μου κάτι διαφορετικό. Αυτό το διάστημα: «Τρέξε αλλά πρόσεξε να μην σκοντάψεις».