Πολιτικά επιβεβλημένη η συνέχιση των κινήτρων για μεγάλα έργα

Η έκθεση της PwC, τα στοιχεία του Κτηματολογίου και η γνώμη των ειδικών αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Η ενίσχυση των μεγάλων αναπτύξεων πρέπει να συνεχιστεί

Της Αλεξίας Καφετζή

Η επιμονή της κυβέρνησης κόντρα στην κριτική που γίνεται τόσο έξω από την Κύπρο όσο και από «μέσα» να συνεχίσει να διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα της απόκτησης κυπριακού διαβατήριου για ξένους επενδυτές και να συνεχίσει να δίνει κίνητρα για μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων με επίκεντρο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου και την έκθεση της PwC ολόσωστη.

Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Τρίτη, το Κτηματολόγιο ανακοίνωσε στοιχεία που αποτυπώνουν την σημαντική βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά ακινήτων και οι οποίες παρασύρουν και την κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ακινήτων σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, καθώς τον Μάρτιο του 2018 ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκε στο κτηματολόγιο ανήλθε στα 768 από 626 τον Μάρτιο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 23%. Τον Φεβρουάριο του 2018 η άνοδος διαμορφώθηκε στο 46%.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2018 η αύξηση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 41% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 2129 από 1505 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τη μεγαλύτερη αύξηση που ανήλθε στο 75% κατέγραψε η ελεύθερη Αμμόχωστος ενώ ακολούθησε η Λευκωσία με άνοδο 64%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Πάφο, Λευκωσία και Λεμεσό ενώ η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στη Λάρνακα. Το 2017 τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008 σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η ετήσια έκθεση της PwC κατέγραφε τα ίδια συμπεράσματα για την αγορά ακινήτων, δείχνοντας την έκταση που έχει το πρόγραμμα απόκτησης διαβατηρίων, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές αυξήθηκε κατά 33% με την Πάφο να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της Λεμεσού (36% έναντι 34%), τη Λάρνακα να ακολουθεί με ποσοστό 16%, ενώ Λευκωσία και Παραλίμνι βρίσκονται αμφότερες στο 7%.

Όλοι οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας της αγοράς ακινήτων αυτή τη στιγμή, αλλά η άποψη των ανθρώπων που «ζουν» την αγορά από μέσα είναι εξίσου σημαντική και πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αποδώσουν την πραγματικότητα.

Αλιεύσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αντώνη Λοΐζου, διευθυντή του γραφείου Α. Λοΐζου και Συνεργάτες, εκτιμητή ακινήτων, το οποίο είχε θέμα το πρόγραμμα απόκτησης διαβατηρίων και το πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή του και να μην προβεί σε αυτοκαταστροφικές κινήσεις υπό την πίεση ξένων παραγόντων ή της εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά το άρθρο:
«Αυτός ο τόπος δεν θα παύει να μας εκπλήττει και μόλις καταφέρουμε κάτι, μας κυριεύει ένα σύνδρομο να το καταστρέψουμε.

Το μέτρο των διαβατηρίων/βίζων είναι πολύ πετυχημένο μέτρο για προσέλκυση φρέσκου ξένου χρήματος στην Κυπριακή οικονομία, τόσο σε καταθέσεις τραπεζών, στην αύξηση και γνωριμία του διεθνούς τουρισμού και όσον μας αφορά εμάς, στην ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας.

Το μέτρο αυτό που υιοθετήθηκε από τον τότε πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, δεν έτυχε πλήρους εκμετάλλευσης λόγω του ότι η οικονομία τότε πήγαινε πολύ καλά και δεν του έδωσε η τότε Κυβέρνηση μεγάλη προσοχή. Με την Κυβέρνηση Χριστόφια, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών δεν προώθησε το μέτρο (προ της κρίσης στα ακίνητα την περίοδο αυτή) παρά τις πιέσεις και δεν θα ξεχάσουμε το σεμινάριο που έλαβε χώρα στα κεντρικά της Τράπεζας Κύπρου το έτος 2011 με δική μας πρωτοβουλία που παρευρέθηκαν 400 άτομα περίπου και που έγινε μια μικρή επανάσταση για την μη εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη υιοθέτησε το μέτρο αυτό πλήρως και σε αρκετές περιπτώσεις το επέκτεινε για να γίνει το μέτρο αυτό πιο ανταγωνιστικό (με κύριο ανταγωνιστή μας την Μάλτα) σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοια σχέδια. Πέτυχε το μέτρο και το οποίο προσέλκυσε γύρω στα €4.8 δις. σε διάφορους τομείς και εκτός των ακινήτων όπως ξενοδοχεία/ επιχειρήσεις/ σχολεία/ ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλα.

Πως ότι χρειάζεται το μέτρο αυτό κάποιου είδους διόρθωση είναι δεδομένο, διότι γίνεται εκμετάλλευση τόσο από ξένους, όσο και από ντόπιους συμβούλους και άλλους. Ναι χρειάζεται να επιβληθούν περιορισμοί στις διαφημίσεις και στους τρόπους αξιολόγησης, αλλά να πάμε στο άλλο άκρο να δημοσιεύσουμε τα ονόματα των επενδυτών, σε τι θα εξυπηρετήσει, εκτός από τον εκφοβισμό των νέων επενδυτών και ίσως την μερική εγκατάλειψη των υφιστάμενων;

Η Κυβερνούσα Βουλή (ίδε εύστοχη παρατήρηση του κ. Χριστόφια) με τους τωρινούς πρωτεργάτες 1-2 βουλευτές να επιμένουν στην δημοσίευση των ονομάτων των ξένων επενδυτών, που ασφαλώς και δεν εργοδοτούν προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα, ούτε και έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στην δική τους ιδιωτική εργασία για να ανησυχούν για τα εισοδήματα/μισθό τους και τους υπαλλήλους τους, αλλά ασφαλώς ούτε και τους νοιάζει για την ανεργία των νέων, τους ξενιτεμένους, τους υποφέροντες από την κρίση και άλλους, ούτε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην είσπραξη οδοιπορικών σε βουλευτές που οι ίδιοι ομολογούν ότι έχουν ποδήλατο κλπ κλπ – Αυτοί λοιπόν είναι που μας κυβερνούν, αυτοί οι ίδιοι που αποφάσισαν το κούρεμα του 90% αντί του 9% των καταθέσεων (περιμένουμε ακόμη ένα συγγνώμη από τους Ηρωικούς μας βουλευτές).

Το μέτρο αυτό είναι ότι το καλύτερο για την οικοδομική βιομηχανία και κατ’ επέκταση την οικονομία, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα μέτρο με κάποιο τέλος στον ορίζοντα.

Για να μην υιοθετήσετε ότι είμαστε υπέρ της ανεξέλεγκτης εφαρμογής του μέτρου αυτού,
αναφερόμαστε σε πρόσφατες αρθρογραφίες μας και με επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών που όχι μόνο προειδοποιήσαμε, αλλά και προσφέραμε εναλλακτικούς τρόπους διανομής του ενδιαφέροντος τέτοιων επενδυτών σε διάφορες περιοχές, την εφαρμογή κότα κλπ, ενώ αναφερόμαστε τόσο στους ελεγκτές/developers/δικηγόρους που αν και είναι αποτελεσματικοί στην προσέλκυση έχουν ξεπεράσει και τα εσκεμμένα προχωρώντας και στην δημιουργία ακόμη κτηματομεσιτικών τμημάτων στα γραφεία τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι στους 3.000 ξένους κατόχους διαβατηρίων σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που «ξέφυγαν» του ελέγχου και διερωτόμαστε εάν η Ελλάδα/Βρετανία αρχίζει να δημοσιεύει τα ονόματα Κυπρίων που αγόρασαν ακίνητα ή/και τους καταθέτες στις τράπεζες του εξωτερικού. Θα παραμείνουν εκεί οι επενδύσεις τους, έστω και εάν είναι 100% νόμιμοι, τα χρήματα που επένδυσαν; Ποιος θα πιστεύει πλέον ότι η Κύπρος αποτελεί χώρα για ξένες επενδύσεις όταν υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες εμπάθειας από ορισμένους έστω Ηρωικούς μας αυτούς βουλευτές που δεν ζήτησαν συγγνώμη για το κούρεμα του 90% αντί του 9%. Θα επανέλθουν μήπως σε 1-2 χρόνια για να ζητήσουν και πάλι συγγνώμη για αυτή την μανία τους να καταστρέψουν την οικονομία του Κράτους;

Ως παράδειγμα των παράπλευρων θετικών επιπτώσεων του μέτρου αυτού, σας παραθέτουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έλλειψη φοιτητικών εστιών. Με πρόσφατη αγορά από ξένους επενδυτές στην άμεση περιοχή κτημάτων προχωρούν στην ανέγερση γύρω στις 1.500 φοιτητικές εστίες μέχρι το έτος 2018-2020. Η αύξηση αυτή της προσφοράς όχι μόνο θα σταθεροποιήσει τις τιμές, αλλά και ίσως να προκαλέσει και την μείωση και να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Έτσι δώσαμε 4 διαβατήρια και αποκτήσαμε 1.200 μονάδες για τους φοιτητές. Που είναι το κακό, να τους διώξουμε;»

Όταν είναι με το πλευρό ενός προγράμματος, οι αριθμοί και οι ειδικοί, τότε τα συμπεράσματα και οι πολιτικές αποφάσεις είναι προφανείς.