Σπάζουν την αλυσίδα του σωματεμπορίου

Δέκα χρόνια φυλάκιση στον πελάτη θυμάτων trafficking, προνοεί νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή

Του Μάριου Δημητρίου

Στην ολομέλεια της Βουλής, λίγο μετά το Πάσχα, οδηγείται το νομοσχέδιο του τροποποιημένου άρθρου 17 του Νόμου του 2014, περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους πελάτες θυμάτων σωματεμπορίου και έχει στόχο να κάνει ευκολότερη την απόδειξη του αδικήματος και να σπάσει την αλυσίδα του σωματεμπορίου, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για την πρόταση νόμου της βουλευτίνας του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, που μετατρέπει ουσιαστικά σε αδίκημα αυστηρής ευθύνης, τη ζήτηση, είσπραξη και χρήση υπηρεσιών, από θύματα εμπορίας προσώπων. Σύμφωνα με την πρόταση, που αντιμετωπίζεται θετικά από όλα τα συμμετέχοντα στην Επιτροπή, κόμματα, «όποιος ζητήσει, ή εισπράξει, ή χρησιμοποιήσει εργασία, ή οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο αδικήματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνια, ή σε χρηματική ποινή μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ, ή και στις δύο αυτές ποινές. (Το υφιστάμενο άρθρο 17 του Νόμου, αναφέρει ότι «όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει, ότι η εργασία που χρησιμοποιεί, ή οιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος οι οποίες αποτελούν αντικείμενο αδικημάτων που προβλέπονται στο παρόν μέρος, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια, ή σε χρηματική ποινή μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ, ή και στις δύο αυτές ποινές). Σύμφωνα με την τροποποίηση της Χ. Ερωτοκρίτου, «σε περίπτωση που το θύμα είναι παιδί, ο καταδικασθείς υπόκειται σε δια βίου φυλάκιση, ή σε χρηματική ποινή μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές». Επίσης τροποποιείται το άρθρο 2 του βασικού Νόμου, ώστε ο όρος «ζήτηση», να περιλαμβάνει α) τον πελάτη ο οποίος αναζητά και αγοράζει υπηρεσίες από τα θύματα της εμπορίας, β) τον διακινητή των θυμάτων ο οποίος στρατολογεί, εκπορνεύει, ή εκμεταλλεύεται με άλλο τρόπο τα θύματα, γ) τον εργοδότη ο οποίος μισθώνει τις υπηρεσίες που αναγκάζονται να παρέχουν τα θύματα, δ) τον ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου διασκέδασης και αναψυχής όπου εκτίθενται τα θύματα σε εκμετάλλευση και ε) άλλο πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην αλυσίδα εμπορίας, λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη και κέρδη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, «η εμπορία προσώπων και η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων, αποτελεί μια τεράστια μάστιγα της σημερινής εποχής».

Η «ζήτηση» δεν αφορά μόνο τον πελάτη

Σε αιτιολογική έκθεσή της, η Χ. Ερωτοκρίτου, εξηγεί ότι «η ρηθείσα τροποποίηση, προτείνεται με σκοπό να καταστεί εφικτή η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών που ζητούν και/ή εισπράττουν και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων και στην ουσία προστατεύονται μέσα από τη διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας, που προνοεί για «εύλογη υπόθεση», με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να αποτελέσει τεκμήριο, για στοιχειοθέτηση του σχετικού αδικήματος. Η προτεινόμενη ρύθμιση, έχει περαιτέρω ως σκοπό, να καταστήσει αξιόποινη συμπεριφορά και τη χρήση των υπηρεσιών θύματος, η οποία συνιστά έναν από τους κύριους λόγους ενίσχυσης της δράσης των εμπόρων, καθώς και όλων όσοι εμπλέκονται με την εμπορία. Ειδικότερα η «ζήτηση», δεν αφορά μόνο τον πελάτη, ο οποίος αναζητά και αγοράζει υπηρεσίες από τα θύματα της εμπορίας. Η «ζήτηση» δύναται να εκδηλωθεί επίσης από τον διακινητή των θυμάτων, ο οποίος στρατολογεί, εκπορνεύει ή εκμεταλλεύεται με άλλο τρόπο τα θύματα, από τον εργοδότη ο οποίος μισθώνει τις υπηρεσίες που αναγκάζονται να παρέχουν τα θύματα, από οποιοδήποτε ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου όπου εκτίθενται τα θύματα σε εκμετάλλευση, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, το οποίο εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην αλυσίδα αυτή, λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη και κέρδη. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρξει ερμηνεία και ακριβής διευκρίνιση της έννοιας της «ζήτησης». Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η κυρία Ερωτοκρίτου, «η πρόταση νόμου συνάδει απόλυτα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομοθετικά πλαίσια άλλων χωρών». Υπενθύμισε ότι υπέβαλε την πρόταση από τον Νοέμβριο 2016 και υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε στην Επιτροπή, ότι η πρόταση θα προωθηθεί τάχιστα και αμέσως μετά το Πάσχα ευελπιστούμε ότι θα οδηγηθούμε στην ολομέλεια της Βουλής, για υπερψήφισή της».

Ο πελάτης, ως μάρτυρας κατηγορίας

Στη διάρκεια της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, συμφώνησε με την τροποποίηση, ωστόσο παρατήρησε ότι «θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον Νόμο, εκτός από τον ορισμό «θύμα» και ο ορισμός «πιθανό θύμα». Εμάς ως Αστυνομία – πρόσθεσε – μας ανησυχεί λίγο, η καθορισθείσα ποινή των δέκα ετών φυλάκισης για τους πελάτες του σωματεμπορίου, γιατί στην προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε και να διαλύσουμε τα κυκλώματα της εμπορίας, συχνά χρησιμοποιούμε τον πελάτη, ως μάρτυρα κατηγορίας. Και συνεπώς, τα δέκα χρόνια φυλάκισης, θα είναι αποτρεπτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάρτυρα». Απαντώντας η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι «αντίθετα, μπορεί η ποινή των δέκα ετών, να λειτουργήσει ενθαρρυντικά, ώστε κάποιος κατηγορούμενος, ως πελάτης, να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας». Παίρνοντας το λόγο η πρώην βουλευτίνα της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα, Συντονίστρια του Προγράμματος «Embracing – Ενημερώνω, Εκπαιδεύω, Αγκαλιάζω», πρότεινε «να προχωρήσει η αλλαγή, όπως την εισηγείται η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, να γίνει η σημαντική τροποποίηση για εξάλειψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας και να επανέλθει η Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων, για να καλύψει στην ολότητα τους και τα θέματα που άπτονται της εκμετάλλευσης και εμπορίας στην εργασία».

Το…περσινό συνεργείο καθαρισμού

Στο θέμα της εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων στην εργασία και σε άλλες μορφές εμπορίας, αναφέρθηκε σε παρέμβασή της στη διάρκεια της συζήτησης η Τζόζη Χριστοδούλου, στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), υπενθυμίζοντας ότι «στην τελευταία συζήτηση για το θέμα αυτό στην Επιτροπή, είχε αναφερθεί το παράδειγμα του συνεργείου καθαρισμού, που καλείται να καθαρίσει το σπίτι, ενώ οι καθαρίστριες είναι θύματα εμπορίας, χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού». Η κυρία Χριστοδούλου, αναφερόταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ο υπογράφων, κάλυψα επίσης για την «24», πριν ένα χρόνο ακριβώς, στις 27 Μαρτίου 2017, όπου ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Νομοθεσίας του Συλλόγου, Λάρης Βραχίμης, είχε εκφράσει τις «σοβαρές επιφυλάξεις» του για την πρόταση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και είχε υποστηρίξει τη συνέχιση της ισχύος της παρούσας διάταξης στον Νόμο, η οποία προνοεί καταδίκη, όποιου «εύλογα μπορεί να υποθέσει», ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι υπηρεσίες που απολαμβάνει, προέρχονται από θύμα εμπορίας προσώπων». Σύμφωνα με τον Λάρη Βραχίμη, «η πρόταση νόμου της κυρίας Ερωτοκρίτου, μετατρέπει το αδίκημα, σε απόλυτα αυστηρής ευθύνης – δηλαδή κάποιος είναι ένοχος αδικήματος, χωρίς να έχει γνώση  γεγονότων, από τα οποία, εύλογα να συμπεραίνει ή να μπορεί να υποθέσει, ότι εγείρονται θέματα εκμετάλλευσης ή εμπορίας. Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που προσεγγίζεται η υφιστάμενη διάταξη, η οποία ούτως ή άλλως, εμπεριέχει στοιχεία αυστηρής ευθύνης. Είναι πολύ χαμηλός ο πήχης, όπως είναι σήμερα η διάταξη, για να μπορέσει να επιτευχθεί η καταδίκη και επομένως, δεν συμφωνώ με τη θέση, ότι είναι προβληματική η διάταξη αυτή. Είναι αρκετό να αποδείξεις ότι κάποιο πρόσωπο, εύλογα θα μπορούσε να υποθέσει αντικειμενικά, ότι κάποιος είναι θύμα εμπορίας, χωρίς το ίδιο το πρόσωπο, όντως να αντιλαμβάνεται ότι είναι θύμα εμπορίας».  Αναφέροντας ένα υποθετικό παράδειγμα για να κατανοηθεί περισσότερο η προβληματική, κατά την άποψή του, διάταξη στην πρόταση νόμου της κυρίας Ερωτοκρίτου, ο Λάρης Βραχίμης, είπε: «Υποθέστε ότι σήμερα, καλώ συνεργείο να μου καθαρίσει τα τζάμια στο σπίτι μου και πληρώνω την υπηρεσία του, αλλά δεν είμαι στο σπίτι, όταν ήρθε το συνεργείο – στο σπίτι είναι η οικιακή βοηθός. Μου καθαρίζουν λοιπόν τα τζάμια και φεύγουν. Αν οποιοδήποτε πρόσωπο, μέλος του συνεργείου που ήρθε να μου καθαρίσει, έτυχε να είναι θύμα εμπορίας, εγώ είμαι ένοχος αδικήματος που επισύρει 20 χρόνια φυλάκιση. Και αν πρόκειται για ένα παιδί 17,5 χρόνων, τότε είμαι ένοχος αδικήματος που επισύρει ποινή ισόβιας φυλάκισης, χωρίς να έχω καμιά γνώση και καμιά σχέση και καμιά επαφή, με το θύμα». Απαντώντας η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είχε πει, «έχετε δίκιο κύριε Βραχίμη ότι (η τροποποίηση μου), μετατρέπει το αδίκημα αυτό, σε αυστηρής ευθύνης – ενδεχομένως να ήταν και αυτή η πρόθεση».

«Κανένας δεν καθαρίζει μόνος του τα τζάμια του»

Συνέχεια στην παρατήρηση της Τζόζης Χριστοδούλου, έδωσε στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας 26 Μαρτίου 2018, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), Δώρος Πολυκάρπου, που υπήρξε και το έναυσμα για την εξέλιξη ενός διαλόγου με κάποια στοιχεία ιλαρότητας, σε σχέση με τον…καθαρισμό τζαμιών. Συγκεκριμένα, ο Δώρος Πολυκάρπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα θύματα είναι θύματα και δεν πρέπει να κατηγοριοποιούνται. Πρέπει – συνέχισε – να υπάρχουν διατυπώσεις που να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες θυμάτων, εκτός της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή της εργασίας. Πρέπει να καλύπτεται η αλυσίδα για όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και πρέπει να βρεθεί μια διατύπωση, ώστε π. χ. μεγάλες εταιρίες, να φέρουν ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών από μεσάζοντες, υπεργολάβους και τελικούς χρήστες των υπηρεσιών».

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Να μην καταλήξουμε να στέλνουμε αθώο κόσμο στη φυλακή».

Σταύρος Μαυρομμάτης: «Ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, μας ανησυχεί ότι με τον τρόπο που τροποποιείται ο Νόμος, θα επεκταθεί η ποινική ευθύνη σε ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια ποινική ευθύνη, γιατί δεν ήθελαν ποτέ, να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες θύματος, όπως στο παράδειγμα που καλεί κάποιος μια εταιρία, να του καθαρίσει τα τζάμια του».

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει επιφύλαξη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, αφού εδώ μιλούμε μόνο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση, που είναι αυστηρά ορισμένη και δεν μπορεί να  θυματοποιηθεί κάποιος που φέρνει μια κοπέλα να του καθαρίσει τα τζάμια…».

Στέλλα Κυριακίδου: «Κανένας δεν καθαρίζει μόνος του, τα τζάμια του σήμερα…»…

Ρούλα Μαυρονικόλα: «Στο τέλος θα πάμε όλοι φυλακή…(γέλια)…

Σταύρος Μαυρομμάτης: «Έχει δίκιο η κυρία Ερωτοκρίτου, θα  δούμε ξανά το θέμα».

Στέλλα Κυριακίδου: «Θα περιμένουμε την τελική διατύπωση της Νομικής Υπηρεσίας, με τρόπο που να μας ικανοποιεί, ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Καμιά ποινική δίωξη πελάτη…

Στην προαναφερόμενη περσινή συνεδρία της 27ης Μαρτίου 2017, είχε παρέμβει η λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θέκλα Δημητριάδου, που ήταν παρούσα και στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας ότι «γενικά, μας βρίσκει σύμφωνους, οποιαδήποτε τροποποίηση θα βελτιώσει την εφαρμοστικότητα του σχετικού Νόμου» και επισημαίνοντας ότι ο Νόμος αυτός, «μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί και η μη ενεργοποίησή του, στέλνει συμβολικά μηνύματα». Η επισήμανση αυτή, υπήρχε και στην Τοποθέτηση του 2015 του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το άρθρο 17 του Νόμου του 2014, περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων, όπου η Επίτροπος, τόνιζε με προφανή απογοήτευση,  ότι «δεν έχει περιέλθει εις γνώση μου, η άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης (πελάτη), λόγω χρήσης υπηρεσιών (θύματος σωματεμπορίου)».

Η αλλαγή νοοτροπίας για την εκμετάλλευση ανθρώπων

Στην προαναφερόμενη Τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ως Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την εφαρμογή και την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών που προκύπτουν από την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων, με ερευνώσα λειτουργό τη Θέκλα Δημητριάδου και Προϊστάμενο τον Άριστο Τσιάρτα, τονίζεται ότι «η ανάδειξη της σημασίας και η απόδοση ποινικών ευθυνών στον πελάτη των υπηρεσιών, αποτελεί σημαντικό εργαλείο αποθάρρυνσης της ζήτησης που οδηγεί στην εκμετάλλευση ανθρώπων». Προστίθεται ότι «για πρώτη φορά στην Κύπρο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται, έστω νομοθετικά, ο παράγοντας που υποκινεί και συντηρεί την εγκληματική εκμετάλλευση ανθρώπων, και κυρίως γυναικών, και, ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας, έναντι του φαινομένου».

Νέοι τρόποι εκμετάλλευσης θυμάτων

Σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα, υπενθυμίζουμε τις παρατηρήσεις της εκπροσώπου του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (ΓΚΕΠ), Άντρης Λουκά, που μιλώντας στις 18 Οκτωβρίου 2017, σε εκδήλωση στη Λευκωσία, για τα 10 χρόνια δράσης, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων, επεσήμανε ότι «άλλαξε σήμερα ο τρόπος με τον οποίο οι σωματέμποροι ελέγχουν τα θύματά τους, που συχνά δεν αντιλαμβάνονται καν, ότι είναι θύματα εκμετάλλευσης, σεξουαλικής ή εργασιακής».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι «οι σωματέμποροι σήμερα, βρίσκουν νέους τρόπους να στρατολογούν και να εκμεταλλεύονται τα θύματά τους. Στο παρελθόν, οι σωματέμποροι χρησιμοποιούσαν βία και απειλές πάνω στα θύματα και τις οικογένειές τους και ήταν πιο εμφανές για τις Αρχές, ότι το πρόσωπο τύγχανε εκμετάλλευσης. Όμως οι αλλαγές που οι σωματέμποροι έκαναν τα τελευταία χρόνια, άλλαξαν και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν τα θύματα. Έτσι τώρα, αντιμετωπίζουμε πρόσωπα που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι θύματα εκμετάλλευσης και ότι οι σωματέμποροι τα εκμεταλλεύονται. Συχνά οι γυναίκες θύματα εμπορίας, μιλούν στην Αστυνομία για κάποιον που τις «προστατεύει» και τις «βοηθά» κι αυτός είναι ο σωματέμπορος! Για τα θύματα αυτά, οι σωματέμποροι είναι οι «σωτήρες» τους, γιατί όταν τα στρατολογούν, τους υπόσχονται ένα διαμέρισμα για να διαμένουν, τροφή και στέγη, ενώ συνεχίζουν να εκπορνεύονται, όπως έκαναν στη χώρα τους! Έτσι, όταν αντιμετωπίσουν την Αστυνομία και τις Αρχές, δεν αντιλαμβάνονται ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης και αυτό κάνει πιο δύσκολο για τις Αρχές να συλλάβουν τους σωματέμπορους. Στις περιπτώσεις αυτές, τα θύματα δεν θέλουν να συνεργάζονται με την Αστυνομία, αφού δεν αντιλαμβάνονται τι τους συμβαίνει. Οι σωματέμποροι επίσης γνωρίζουν τις νομικές διαδικασίες και τα κενά τους, σε κάθε χώρα και φέρνουν τα θύματα στην Κύπρο, νόμιμα, μέσω της άδειας εισόδου για εργασία, ή με τουριστικές άδειες εισόδου. Τα θύματα μπορεί να έρθουν στην Κύπρο νόμιμα και να δουλεύουν νόμιμα, αλλά την ίδια ώρα, τυγχάνουν εκμετάλλευσης, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, είναι ταυτόχρονα θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης». «Όλοι, μπορεί να συναντήσουμε πιθανά θύματα παντού, στο δρόμο, σε διαμερίσματα ως οικιακές φροντίστριες, στα χωράφια, που δεν μιλούν για το πρόβλημα, που φοβούνται, που αντιμετωπίζουν απειλές, ή δεν αντιλαμβάνονται καν, ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης. Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επειδή τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα και δεν θέλουν να μιλήσουν, είτε λόγω θρησκευτικών ή πολιτιστικών πεποιθήσεων και ιστορικού, ή επειδή δεν εμπιστεύονται τις Αρχές, λόγω προηγούμενων εμπειριών στις πατρίδες τους, ή επειδή δεν θέλουν να μάθουν οι οικογένειές τους για την κατάστασή τους. Όλο και συχνότερα, οι Αρχές συναντούν θύματα με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, που είναι ακόμα ένα στοιχείο που οι σωματέμποροι χρησιμοποιούν σήμερα – δηλαδή όταν αυτά τα θύματα έρθουν σε επαφή με τις Αρχές, δεν είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες για την ταυτότητα των εκμεταλλευτών τους. Εμείς για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό και την αναγνώριση των θυμάτων, πρέπει να αναφέρουμε για διερεύνηση από την Αστυνομία, όταν αντιληφθούμε οτιδήποτε δεν φαίνεται φυσιολογικό σε μας».

Από αριστερά ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Σταύρος Μαυρομμάτης, η βουλευτίνα του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και η Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Tζόζη Χριστοδούλου, αμέσως μετά τη συνεδρία της Βουλής.

Αριστερά η Δρ. Μυρτώ Αζίνα για το Υπουργείο Υγείας και η Νατάσα Οικονόμου για το Υπουργείο Εσωτερικών (Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης).

Η λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Θέκλα Δημητριάδου, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΚΙΣΑ, Δώρο Πολυκάρπου.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση της 26ης Μαρτίου 2018.

Φωτό: Η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, Επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, στη διάρκεια της παρέμβασής της στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.