Συρία: Τα επόμενα βήματα του Τραμπ και οι επικρίσεις στο εσωτερικό

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεπικουρούμενος από Γαλλία και Βρετανία, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ με τη χρήση πυραύλων κρουζ ωστόσο οι Ρώσοι τονίζουν πως πλέον θα επιδιώξει διάλογο!

Οι ΗΠΑ θα θέλουν να διατηρήσουν έναν διάλογο με την Ρωσία σχετικά με την στρατηγική σταθερότητα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της Συρίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινή δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της Συρίας, οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός στρατηγικού διαλόγου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Βλαντιμίρ Ερμακόφ, που είναι επικεφαλής της διεύθυνσης για την μη εξάπλωση, αλλά και τον έλεγχο των όπλων, στο ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Αμερικανοί…, δεν επιδεικνύουν μία επιθυμία προς την κατεύθυνση ενός στρατηγικού διαλόγου. Στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι με τους οποίους είναι πιθανό να συνομιλήσεις», τόνισε ο ίδιος Ρώσος αξιωματούχος.

Μόλις 24 ώρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Γαλλία και τη Βρετανία, εκτοξεύοντας συνολικά 105 πυραύλους εναντίον τριών στόχων στα περίχωρα της Δαμασκού και στην πόλη Χομς, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ξεχνούν τον βομβαρδισμό και να επιστρέφουν στα εσωτερικά τους προβλήματα. Ο Ντόναλντ Τράμπ παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία και να αποσύρει, όπου είναι δυνατόν, τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που διατηρεί στη χώρα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Πρόεδρος ήθελε μια μεγαλύτερη επίθεση, αλλά ο υπουργός Άμυνας, ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις -ο μόνος ανώτερος αξιωματικός της ομάδας Άμυνας και Ασφαλείας του Προέδρου που έχει παραμείνει στην κυβέρνηση από την άφιξή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο- τον έπεισε να περιορίσει τον βομβαρδισμό από το φόβο ότι θα προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

Από την πλευρά τους οι New York Times επικρίνουν σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «εξακολουθεί να στερείται συνεκτικής στρατηγικής για να τερματιστεί πραγματικά η σύγκρουση στη Συρία και ότι, αντίθετα, προσπάθησε να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια και να κλείσει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες».

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ουσιαστικά άφησε όπως ήταν το status quo στο έδαφος. Δεν έκανε τίποτα για να αποδυναμώσει τον Άσαντ πέρα από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων που κατέστρεψε, αφήνοντάς τον να συνεχίσει να επιτίθεται στο λαό του με συμβατικά μέσα… Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προσπαθήσει να οδηγήσει σε μια λύση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία» γράφουν οι Νew York Times.

Πηγή:newpot.gr