Astrobank – USB: Περισσότερο συγχώνευση παρά εξαγορά…

Ο Maurice Sehnaoui πήρε το ΟΚ από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έδωσε την συγκατάθεσή της, την εβδομάδα που μας πέρασε, για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Astrobank (πρώην Τράπεζας Πειραιώς) με την USB, μία συγχώνευση που αρχικά είχε αναφερθεί σαν εξαγορά της USB από την strobank, αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο μοιάζει με… συγχώνευση.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον πολλών επικεντρώνεται και στο τι θα γίνει με το προσωπικό των δύο τραπεζών, μετά τη συγχώνευση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρώτος Eκτελεστικός Διευθυντής της AstroBank, Γ. Άππιος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, διαβεβαίωσε την ΕΤΥΚ ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το σύνολο των υπαλλήλων της USB θα μεταφερθεί με όλα του τα δικαιώματα στην Astrobank, αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «24», ετοιμάζεται ήδη σχέδιο εθελουσίας αποχώρησης όσων υπαλλήλων το επιθυμούν.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού που θα προκύψει από την συγχώνευση, συνδυάζει πλέον την επιθετική πολιτική της Astrobank με την οποία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2017, όταν μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο του Maurice Sehnaoui και της ομάδας επενδυτών που εκπροσωπεί με την μετονομασία της Τράπεζας Πειραιώς σε Astrobank, με το εξαιρετικό εταιρικό πελατολόγιο που έχει η USB.

Βέβαια, μετά την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν αφορούν το ανώτερο στελεχιακό δυναμικό που θα αναλάβει τη διοίκηση της νέας τράπεζας (που θα διατηρήσει το όνομα της Astrobank). Ο Maurice Sehnaoui, ο ιθύνων νους της Astrobank είναι σε εξαιρετικά προνομιακή θέση, καθώς η USB είναι και δικό του δημιούργημα και γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανώτερο προσωπικό της USB είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια που διαθέτει η μικρή κατά τα άλλα τράπεζα.

To κυπριακό τραπεζικό τοπίο αλλάζει
Μετά τις ραγδαίες αλλαγές στην Τράπεζα Κύπρου στα χρόνια μετά το «κούρεμα» και την σχεδόν ολοκληρωτική αλλαγή στο μετοχολόγιο της Ελληνικής Τράπεζας, το κυπριακό τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει τόσο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το 2013 και την καταστροφή που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες.

Η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού μπαίνει στην τελική της ευθεία μετά το σοβαρό ενδιαφέρον που έδειξαν επενδυτές και τελικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να καταλήξει τελικά στην Ελληνική Τράπεζα σε μία ακόμη συγχώνευση μεταξύ κυπριακών τραπεζών.

Ελληνική Τράπεζα: «Αξιολογούμε τις πιθανές επιλογές για τον Συνεργατισμό»
Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αξιολογεί πιθανές επιλογές για τη ΣΚΤ σε περίπτωση που χρειαστεί οποιοδήποτε κεφάλαιο για το συγκεκριμένο σκοπό της συναλλαγής.

Με αφορμή δημοσιεύματα, η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει ότι συμμετέχει σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές στην Ελληνική Τράπεζα.

«Στο παρόν στάδιο, ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί επί του θέματος και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί», σημειώνει.

Η Ελληνική Τράπεζα σημειώνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα υπόκειται στην έγκριση των εποπτικών αρχών.

Επίσης οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, που τυχόν χρειαστεί, υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ελληνική Τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις, εάν απαιτείται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς.

Παράταση για τις διαδικασίες μέχρι μέσα Μαΐου
Παρατείνεται μέχρι τα μέσα Μαΐου η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η παράταση δόθηκε μετά από έγκριση της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, γνώστης της υπόθεσης ανέφερε ότι: «Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία πάει καλά, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και σοβαρό και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει άνεση χρόνου στην όλη διαδικασία».

Ως εκ τούτου η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται για τα μέσα Μαΐου αντί την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Απριλίου.

Οι Ευρωπαίοι επόπτες αντιλαμβάνονται ότι η συναλλαγή είναι μεγάλη και δεν θα πρέπει να υπάρχει πίεση χρόνου.

Η διαδικασία προσέλκυσης ιδιώτη επενδυτή διαλαμβάνει δύο επιλογές. Είτε την απόκτηση ολόκληρης της τραπεζικής οντότητας (συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου), είτε την απόκτηση του καλού μέρους της ΣΚΤ (εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία), καταθέσεων και δικτύου καταστημάτων.

Στη διαδικασία συμμετέχουν τρεις βασικοί επενδυτές, εκ των οποίων η Ελληνική Τράπεζα, η οποία έχει επιβεβαιώσει και επισήμως τη συμμετοχή της.