Ιωνάς Νικολάου: Εγκληματικές πράξεις του εξωτερικού αντιγράφονται στην Κύπρο

Η Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα “νέο και αδίστακτο είδος εγκλήματος” και πρέπει να της δοθούν τα απαραίτητα μέσα από τους αρμόδιους για να το αντιμετωπίσει, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου,κάνοντας λόγο για εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές προερχόμενες από χώρες του εξωτερικού και εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη του προς τους δυο τραυματίες αστυνομικούς και τις οικογένειες τους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας από πλευράς του διαμήνυσε ότι ο υπόκοσμος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει.

Εξερχόμενος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου επισκέφθηκε τον σοβαρά τραυματία αστυνομικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως όλοι αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας του και “φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια εξελικτική σταθεροποίηση, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι έχει διαφύγει του οποιουδήποτε κινδύνου”.

“Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των δύο μελών της Αστυνομίας”, είπε και σημείωσε ότι  πρόκειται για αστυνομικούς οι οποίοι έδειξαν πως, εκτελώντας το καθήκον τους ήταν έτοιμοι να θέσουν σε κίνδυνο – και έθεσαν σε κίνδυνο – τη ζωή τους.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είναι πως η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει ό,τι χρειάζεται για στήριξη τους, ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειες τους, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα τους και ό,τι χρειαστεί θα το πράξει.

Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης των εγκληματικών στοιχείων που πυροβόλησαν τους δυο αστυνομικούς την ώρα που επιχειρούσαν να τους ελέγξουν, ο Ιωνάς Νικολάου είπε πως, δυστυχώς, “η πράξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές, ότι δηλαδή το έγκλημα στον τόπο μας μετεξελίσσεται και γίνεται πιο αδίστακτο και είναι αυτό το έγκλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Αστυνομία συνεχώς αναθεωρεί τα μέτρα που λαμβάνει και θα συνεχίσει να τα αναθεωρεί, “γιατί ουσιαστικά εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, πέραν από τον οποιονδήποτε άλλο λόγο, το έγκλημα στον τόπο μας άρχισε να αντιγράφει εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές προερχόμενες από χώρες του εξωτερικού”.

Εκείνο που προέχει, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης “είναι να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, να συνεχίσουμε και θα αξιολογήσουμε εκ νέου πάλι την όλη κατάσταση σε σχέση με το έγκλημα”.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως “θα πρέπει να σταματήσουν όσοι προτρέχουν, με διάφορους τρόπους, να επικρίνουν από τη μια την Αστυνομία και από την άλλη, να αποφασίσουν εκείνοι που έχουν αρμοδιότητα, να προσφέρουν στην Αστυνομία αυτά τα οποία είναι απαραίτητα και χρειάζεται, για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το νέο έγκλημα που υπάρχει στον τόπο μας και να μην αφήνουμε την Αστυνομία με δεμένο το ένα χέρι από πίσω”.

Σε σχόλιο ότι τα μέλη της Αστυνομίας φαίνεται να είναι εκτεθειμένα σε αυτό το είδος του εγκλήματος, ο κ.Νικολάου είπε πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να απαντήσει και θα πρέπει να μιλήσουν γι αυτό οι αρμόδιοι.

“Εκείνο που θεωρώ ότι είναι σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι, να κάνουμε υπομονή και όταν η Αστυνομία είναι έτοιμη να ανακοινώσει κάτι θα το ανακοινώσει”, είπε και διαβεβαίωσε πως η πληροφόρηση θα είναι ακριβής και ορθή.

Αρχηγός Αστυνομίας: Ο υπόκοσμος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει
 
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε τον τραυματία αστυνομικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, δήλωσε ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια στράφηκε κατά της Αστυνομίας “και η Αστυνομία είναι το κράτος και αυτό δεν θα μείνει απαρατήρητο”.

“Ο υπόκοσμος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει”, τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, υποδεικνύοντας ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να γίνουν όλα τα δέοντα για την πλήρη και άμεση εξιχνίαση του εγκλήματος, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι εμπλεκόμενοι και κυρίως, να σωθεί ζωή του σοβαρά τραυματία αστυνομικού.

Ενός συνάδελφου, συνέχισε, “ο οποίος θεωρείται από τους πλέον εκπαιδευμένους, κατάλληλα καταρτισμένους στοΝ συγκεκριμένο τομέα, αλλά και παλικάρι και αυτό είναι γενικά παραδεκτό”, και πρόσθεσε ότι “ενώ δέχτηκε σφαίρες, αντάλλαξε πυρά και είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε σε σχέση με τους δράστες”.

“Στάθηκε παλικαρίσια να αντιμετωπίσει αυτό που όπως φαίνεται είναι το οργανωμένο έγκλημα”, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους τραυματίες αστυνομικούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει διευθετηθεί να φτάσουν το απόγευμα Ισραηλινοί γιατροί για να εξετάσουν κατά πόσο ο σοβαρά τραυματίας αστυνομικός μπορεί να μεταφερθεί, με νοσοκομειακό αεροσκάφος, στο Ισραήλ.