Κόμμα για τα ζώα Κύπρου: Το «καταφύγιο αχούρι» να κλείσει και να κατεδαφιστεί

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 15/5/18, ευρεία σύσκεψη, παρουσία του Δημάρχου Λευκάρων, κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, του Προέδρου του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, κ. Κυριάκου, εκπροσώπων Φιλοζωικών Οργανώσεων και δύο λειτουργών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Λάρνακας, για το θέμα του ιδιωτικού χώρου κράτησης, από το οποίο αγόραζε υπηρεσίες ο Δήμος Λευκάρων και λειτουργούσε ως προσωρινός χώρος κράτησης αδέσποτων σκύλων.

Ο Δήμος Λευκάρων, ενώ διαθέτει ένα προσωρινό χώρο κράτησης σκύλων, εντούτοις σύναψε συμφωνία με ιδιώτη έναντι αμοιβής 20 ευρώ το μήνα ανά σκύλο για τη φιλοξενία και τη φροντίδα τους. Κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Δήμαρχος και οι παρούσες Φιλοζωικές Οργανώσεις συμφώνησαν να υιοθετηθούν τα 4 αδέσποτα σκυλιά του Δήμου Λευκάρων και σε μια μελλοντική συνεργασία με το Δήμο για την φροντίδα και την φύλαξη των αδέσποτων.

Στη συνέχεια, όλοι οι εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από την αστυνομία Λευκάρων διενέργησαν αυτοψία στα υποστατικά του ιδιώτη. Εκεί διαπιστώθηκαν εκ νέου οι άθλιες συνθήκες των υποστατικών Τσίγκοι, ακαθαρσίες, παραπήγματα,  κόκκαλα και κρανία ζώων, συνέθεταν το σκηνικό.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μετά την επιθεώρηση έδωσαν προθεσμία στον ιδιώτη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους, δηλ. να καθαρίσει το χώρο, να βάλει Microchip στα υπόλοιπα σκυλιά που διαβιούν εκεί (6 από αυτά ισχυρίστηκε ότι ανήκουν σε κυνηγούς και 5 από αυτά ότι είναι δικά του) και θα γίνει ξανά επιθεώρηση σε 15 μέρες.

Η απόφαση αυτή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΔΕΝ μας βρίσκει σύμφωνους αφού πρόκειται για μια τρανταχτή υπόθεση κακοποίησης. Αντί αυτού θα έπρεπε οι λειτουργοί να αποφασίσουν για την άμεση κατάσχεση των σκύλων και την κατεδάφιση των παράνομων και άθλιων υποστατικών.

Η αστυνομία Λευκάρων λαμβάνει για το θέμα καταθέσεις και μαρτυρίες όπως επίσης και μαρτυρικό υλικό με σκοπό να στοιχειοθετηθεί  υπόθεση ενάντια στον ιδιοκτήτη των υποστατικών και με βάση τον νόμο περί σκύλων 184(Ι)2002 και τον περί ευημερίας 46(Ι)1994 εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα τότε θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη.

Η κατάληξη αυτή, σε μια υπόθεση που τα στοιχεία βοούν και τα ζώα υποφέρουν ζώντας σε άθλιες συνθήκες  δε μας ικανοποιεί καθόλου. Καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών να παρέμβουν, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά με αποφάσεις που θα βάλουν επιτέλους τέλος στο συνεχή μαρτυρικό βασανισμό αθώων πλασμάτων .

Φωτό/αρχείο