Μόνο η Ελληνική στην «κούρσα» για τον Συνεργατισμό

Tης Αλεξίας Καφετζή

Η Ελληνική Τράπεζα από την πρώτη στιγμή ήταν το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του «καλού» Συνεργατισμού, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός επιθυμούν να γίνουν ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και μία συγχώνευση ανάμεσα στον Συνεργατισμό και την Ελληνική Τράπεζα είναι η ιδανική λύση καθώς πρόκειται για την 2η και την 3η μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού.

Η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών πήρε παράταση μέχρι τα μέσα Μαΐου και εν μέρει και λόγω όλων αυτών των εξελίξεων, το ΔΣ της Ελληνικής μετέθεσε την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της για τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, πάντως, η Ελληνική τράπεζα αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική πρόταση, αν και οι αποφάσεις της διοίκησης θα ξεκαθαρίσουν πριν από τότε, καθώς υπάρχουν δύο πιθανοί δρόμοι για να έχει η Ελληνική τα κεφάλαια να εξαγοράσει τον «καλό» Συνεργατισμό. Ο ένας είναι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα προσφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και ο άλλος η συμμετοχή στην ΑΜΚ ενός επενδυτικού ταμείου από αυτά που έχουν ήδη δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους αριθμούς, η Ελληνική Τράπεζα που υπερκαλύπτει όλους τους δείκτες που θέτει ο επόπτης θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για να εξαγοράσει τον Συνεργατισμό, και ακόμη δεν είναι γνωστές οι προθέσεις των υπάρχοντων μετόχων για το αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ή όχι.

Από την άλλη, τα τρία ξένα επενδυτικά ταμεία που έχουν δείξει προς το παρόν ενδιαφέρον, αυτό του Lone Star, του Apollo και τo Atlas προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικής για να συνεισφέρουν όσα κεφάλαια απαιτούνται για να γίνει η εξαγορά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις προθέσεις των υφιστάμενων μετόχων, της Third Point, της War Gaming και της Δήμητρας Επενδυτικής.

Πάντως λόγω των σοβαρών εξελίξεων που διαδραματίζονται σε σχέση με την εξαγορά της ΣΚΤ, το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας αποφάσισε να μεταθέσει την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της για τον ερχόμενο Ιούλιο.