Συνάντηση Γεν.Ελεγκτή με το κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – Όλα όσα ειπώθηκαν

Συνεργασία για πάταξη της Διαφθοράς ΕΟΠ και Ελεγκτική Υπηρεσία ενώνουν δυνάμεις για καταπολέμηση του φαινομένου.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία του κόμματος ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Το ΕΟΠ, το οποίο από την ίδρυση του έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την πάταξη της διαφθοράς, προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία Επιτροπής Ενάντια στη Διαφθορά, μέλη της οποίας παρευρέθηκαν επίσης στην σημερινή συνάντηση.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ως : «Ελεγκτική Υπηρεσία καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια, για να παταχθεί η διαφθορά και είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να μας διαβιβάσει πληροφορίες, που αφορούν θέματα διαφθοράς, για να τις διερευνήσουμε, αν αυτές εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας».

Την Επιτροπή του ΕΟΠ Ενάντια στη Διαφθορά απαρτίζουν ανεξάρτητες προσωπικότητες, κοινή έγνοια των οποίων, είναι η καταπολέμηση του φαινομένου, που αποτελεί μάστιγα πλέον για τον τόπο και δυστυχώς συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Της Επιτροπής προεδρεύει ο κ. Αλβίνος Βασιλειάδης.

Κάθε πολίτης που θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια και έχει κάτι να καταγγείλει ή να δώσει ως πληροφορία, είτε επώνυμα – είτε ανώνυμα, μπορεί να επικοινωνεί στο Email: [email protected] ή στα τηλέφωνα 22-270701 και 95-542854.

Ακολουθεί το Μανιφέστο με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες στηρίζεται η δράση της Επιτροπής:

Η διαφθορά στην Κύπρο είναι θεσμοθετημένη.

Η θεσμοθετημένη κρατική γραφειοκρατία μετατρέπει τους λειτουργούς της κυβέρνησης σε κυβερνήτες της λειτουργικότητας του κράτους. Αυτή η επικυριαρχία του υπάλληλου πάνω στον πολίτη, είναι η βάση της διαφθοράς που ταλανίζει σήμερα την χώρα. Για να μπορέσει σήμερα ο πολίτης, που δεν έχει πρόσβαση στην εξουσία, να κάνει τα αυτονόητα αναγκάζεται ή να ταλαιπωρηθεί ή να αφήσει το σύστημα να τον χρησιμοποιήσει. 

Η ιδεολογία που δημιούργησε την γραφειοκρατία – για να καταπολεμήσει την διαφθορά που δημιουργούσε η συσσώρευση των εξουσιών της  κρατικής μηχανής στους ολίγους διοικούντες – με το να εμπλέκει περισσότερους υπαλλήλους στην διαδικασία εξυπηρέτησης του πολίτη, έχει πλέον αντιστρέψει την χρησιμότητα της και αντί να εξυπηρετεί την διαφάνεια, υπηρετεί την ίδια την διαφθορά.

Η πολυπλοκότητα του συστήματος, δημιουργεί ένα προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο μπορούν να κρύβονται όλοι όσοι θέλουν να είναι διαπλεκόμενοι σε αυτό. Η αδυναμία του ελέγχου αυτού του τεράστιου όγκου άχρηστων πληροφοριών που σε μορφή ”χαρτούρας”, μολύνει το περιβάλλον της συνετής διακυβέρνησης, μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την συνδρομή των πολιτών που εκμεταλλεύεται και την συνετή συνδρομή εκείνων των λειτουργών  του, οι οποίοι επισημαίνουν τα καρκινώματα του.

Το πρόβλημα είναι όμως, ότι ως ενεργοί πολίτες, το 80% εξ ημών που θέλουμε να την καταγγείλουμε, το κάνουμε μόνο όταν η διαφθορά αυτή αγγίζει τους άλλους θεσμούς, που εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αναμεμιγμένοι μέσα τους, είτε οικογενειακά, είτε φιλικά είτε ιδίως επαγγελματικά.

Εμείς  μετά από πρόσκληση του κόμματος ”Εγώ ο Πολίτης”, δημιουργήσαμε αυτή την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ενάντια στη Διαφθορά. Η επιτροπή υποστηρίζεται από το κόμμα, αλλά το ανεξάρτητο του χαρακτήρα της, της επιτρέπει να διερευνά θέματα, που αφορούν ακόμα και το ίδιο το κόμμα που την υποστηρίζει. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασίες με όλους τους πολίτες, φορείς, θεσμούς, οργανώσεις και ομάδες εφόσον ο αγώνας ενάντια στην διαφθορά τους εκφράζει.

Αυτό φυσικά αποκλείει εκ των πραγμάτων διεφθαρμένα πρόσωπα ή  θεσμούς με τους οποίους δεν θα μπορούμε να έχουμε σχέση.

Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στον συντονισμό των πληροφοριών, που μπορεί αυτές οι κατηγορίες πολιτών και λειτουργών να έχουν στα χέρια τους, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σωστή επισήμανση της διαφθοράς, η οποία υπάρχει και να συντονιστεί ο τρόπος καταπολέμησης της, μέσα από τις δομές ενός οργανωμένου συνόλου όπως το «Εγώ ο Πολίτης», χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα άτομα που ουσιαστικά θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν μπορούν να το πράξουν από μόνα τους, είτε από φόβο είτε από αδυναμία, είτε από ελλιπή πληροφόρηση. 

Σκοπός μας είναι να λαμβάνουμε πληροφορίες μέσω των πολιτών, που έχουν να κάνουν με την διαφθορά, να τις αξιολογούμε, να τις αλληλοσυνδέουμε, να τις οργανώνουμε και να τις προωθούμε στους κατάλληλους φορείς, τους οποίους εμείς θεωρούμε ως αρμόδιους και ως αξιόπιστους, για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. 

Θέλουμε ο πολίτης του μέλλοντος να μπορεί να εμπιστευτεί την διοίκηση του κράτους. Θέλουμε να μπορεί ο κάθε πολίτης να ελέγχει και ατομικά και συλλογικά την εξουσία και να μπορεί να επεμβαίνει καταλυτικά εκεί που θεωρεί ότι το κράτος, αντί να τον υπηρετεί, τον εκμεταλλεύεται.

Είμαστε υπέρ της διαφάνειας των θεσμών και υπέρ της χρηστής διοίκησης. Θέλουμε η εξουσία όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται ότι είναι. Να μπορεί να ελέγχεται και να είναι υπόλογη στον κάθε φορολογούμενο πολίτη. Ο νεποτισμός, η κουμπαροκρατία και η οικογενειοκρατία, πρέπει να εκλείψουν και σε αυτό θέλουμε να γίνουμε σύμμαχοι με τον κάθε ένα από τους πολίτες αυτού του κράτους, ο οποίος απεχθάνεται την ιδέα, τη σκέψη, ότι έχει την ανάγκη της εξουσίας για να κάνει τα αυτονόητα. Ο νόμος ο δικός μας είναι να πάψει να υφίσταται ο νόμος της σιωπής και οι πολίτες να αρχίσουν να είναι ενεργοί στο πως πρέπει να αποκαλύπτεται η διαφθορά. Δεν είναι καιρός που πρέπει να περιμένουμε μόνο τους άλλους.

Είναι καιρός που πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να αλλάξουμε τους κανόνες κοινωνικής ηθικής, τους οποίους μας εξανάγκασε η διεφθαρμένη διακυβέρνηση να έχουμε και να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της.

Θέλουμε και μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να καταγγείλουν την διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας, κρατικής και μη. Με την νομική αρωγή των συμβούλων μας, θα οργανώνουμε την πολεμική μας προς την οργανωμένη διαφθορά, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η κρούση κατά των κέντρων, που την συντηρούν και την προωθούν. Η διαφάνεια στην διακυβέρνηση είναι βασική μας αρχή. Πρέπει ο Πολίτης να νιώθει ελεύθερος στο να καταγγέλλει την διαφθορά, γιατί θα έχει δίπλα του ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να τον προστατεύσουν και να υποστηρίξουν την κάθε του καταγγελία.

Ο έλεγχος της εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων γύρω από αυτή, είναι καθήκον του κάθε ενεργού πολίτη και εμείς ως ενεργοί πολίτες χωρίς οικονομικά συμφέροντα θα οργανώνουμε αυτό τον έλεγχο, έτσι ώστε να νιώθουν οι διοικούντες, ότι είναι ελεγχόμενοι και ότι δεν μπορούν πλέον να δρουν ως εξουσία, αλλά ως υπάλληλοι των πολιτών.

Το ”ούσσου να περάσουμε” και το ”απ΄ον φορτώνει πόσσω σου τάνα του να φορτώσει” που ισχύουν σήμερα στην Κυπριακή κοινωνία πρέπει να ανατραπούν και για αυτό τον λόγο πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί έτσι ώστε να παραδώσουμε μια κοινωνία καλύτερη στα παιδιά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε την κουλτούρα στην κοινωνία μας, ότι δεν επιτρέπεται πλέον να είμαστε μέρος της διαφθοράς, για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που βρίσκουμε μπροστά μας, αλλά ότι πρέπει να γίνουμε μέρος της αντί διαφθοράς, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να πάει μπροστά.