Τον ήλιο πολλοί αγάπησαν, τον καύσωνα ουδείς…Ποια χρονιά και μέρα μας «έκαψε» η θερμοκρασία

Με την  Μετεωρολογική υπηρεσία να μας προειδοποιούσε ότι σήμερα η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς τις πρωινές ώρες, ενώ το βράδυ στους 23 βαθμούς κελσίου, κάνοντας λόγω μάλιστα για «κολλημένο» τον υδράργυρο μέχρι την Παρασκευή.  Ο καύσωνας του Ιουλίου μας θύμισε άλλες εποχές όταν στην χώρα μας καταγράφονταν τα πιο ψηλά νούμερα θερμοκρασίας, από το 1983.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο ήταν την 1η Αυγούστου του 2010 με τον  υδράργυρος να ανέρχεται στους 45.6 βαθμούς κελσίου!  Η πιο ζεστή μέρα  για πέρσι καταγράφηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου όταν το θερμόμετρο άγγιξε τους 44,6 βαθμούς κελσίου και την επόμενη μέρα να πέφτει στους 44 βαθμούς.

 

Aξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του σήμερα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες, στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.