Ιστορική μέρα η 1η Ιουλίου 2012

 

Σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Ομήρου είπε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 συνιστά μια σημαντική ιστορική στιγμή για την Κύπρο», προσθέτοντας ότι, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού η χώρα μας καλείται να αποδείξει ότι αποτελεί ένα ισότιμο αλλά συνάμα και ένα υπεύθυνο κράτος – μέλος της Ένωσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Καλείται ακόμα η Κυπριακή Προεδρία να ενεργήσει για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν την σημερινή βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Προεδρία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία καλείται ακόμα να ενεργήσει ως επιδέξιος διαμεσολαβητής για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές που θα αποτρέπουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα μέσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Με πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για να επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων», είπε.

«Μπορεί το κυπριακό πρόβλημα να μην είναι στην ημερήσια διάταξη της Κυπριακής Προεδρίας αλλά αναπόδραστα θα αναδειχθεί με διάφορες ευκαιρίες. Όπως θα συμβεί με την συζήτηση που θα αφορά την εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε. Άλλωστε», συνέχισε, «το γεγονός ότι για έξι ολόκληρους μήνες οι προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, την Κύπρο, της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της, βρίσκονται κάτω από την στρατιωτική κατοχή μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, της Τουρκίας, αποτελεί την μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκαιρία ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

«Η Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. ενέχει εθνική διάσταση και σημασία. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και αποτελεί έργο του οποίου η επιτυχής υλοποίηση απαιτεί καθολική συνεργασία κυβέρνησης, Βουλής, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, των πολιτών και των ΜΜΕ. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια μιας επιτυχούς άσκησης της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ εξισώνει την παρανομία με τη νομιμότητα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι στο προσχέδιο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, επιχειρείται μια απαράδεκτη εξίσωση, εξομοίωση, των ευθυνών της Τουρκίας για τις απειλές που διατυπώνει εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και των νόμιμων αντιδράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά ακριβώς αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Είναι αδιανόητο, ξενίζει, θα έλεγα είναι και προκλητικό, ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε που είναι ο θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας, εκείνος ο οποίος επιφορτίζεται με βάση τον καταστατικό χάρτη να ενεργεί για την εφαρμογή των αρχών του καταστατικού χάρτη αλλά και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να εξισώνει την παρανομία με τη νομιμότητα», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν έντονες παραστάσεις και έγκαιρες κινήσεις από  πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης για να διαγραφεί αυτή η απαράδεκτα επιχειρούμενη εξομοίωση και εξίσωση ευθυνών της Τουρκίας, έκδηλα παράλογων ενεργειών, προκλήσεων, απειλών, με τη νόμιμη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.