1 στους 5 μαθητές δεν τρώει πρωινό

{loadposition ba_textlink} 

Το 79% των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου παίρνει πρωινό, ενώ το 21% δεν παίρνει, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο οποίος σημειώνει τα οφέλη από τη λήψη προγεύματος και τους κινδύνους σε άτομα με διαβήτη που δεν λαμβάνουν πρόγευμα.

Σε ανακοίνωση για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που φέτος έχει θέμα “Διαβήτης: Η υγιεινή διατροφή ξεκινά με πρόγευμα”, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην επιδημιολογική έρευνα 2005-2009 με θέμα “Το ποσοστό της παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος βάρους στην Κύπρο και διαπίστωση των διατροφικών συνηθειών του Κύπριου πολίτη”, σύμφωνα με την οποία μόνο το 24,2% λαμβάνει πρωινό, το 11,1% λαμβάνει δεκατιανό, ενώ 3,7% δεν λαμβάνει κανένα από τα δύο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την πιλοτική έρευνα 2012 του Συνδέσμου για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, το 79% των παιδιών τρώνε πρωινό, ενώ το 21% δεν τρώνε.

Παιδιά ηλικίας δημοτικού έδειξαν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας ή υπερβάλλοντος βάρους ή και περίμετρο μέσης όταν δεν κατανάλωναν πρόγευμα συγκριτικά με παιδιά που λάμβαναν πρόγευμα.

Επίσης, παιδιά στην Κύπρο που παίρνουν πρωινό τακτικά φαίνεται να ακολουθούν περισσότερο το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις Fe ορού και χαμηλότερες μετρήσεις όσο αφορά ΔΜΣ, περιφέρεια μέσης, ποσοστό λίπους σώματος και γλυκόζη νηστείας, σε σύγκριση με παιδιά που παραλείπουν το πρωινό.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι “η έλλειψη του πρωινού σε άτομα τύπου 1 Διαβήτη θα οδηγήσει σε υπογλυκαιμικές κρίσεις και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη” και ότι “το σωστό πρωινό μπορεί να καθορίσει τη ρύθμιση του σακχάρου την υπόλοιπη ημέρα”.

Προσθέτει ότι ο συνδυασμός υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολλές φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, μήλα και φράουλες, μαζί με πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ