Τις εκατό πλησιάζουν οι περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και η τύχη κάποιων από αυτές αναμένεται να κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου αναμένεται να προσφύγουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Κυπριακά Δικαστήρια.
Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές αφορούν μεγάλες εκτάσεις γης επί των οποίων έχουν ανεγερθεί και προσφυγικοί συνοικισμοί. Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως προκύπτει από μελέτη του τέως διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, συνολικά 2.932 οικίες/διαμερίσματα κτίστηκαν σε 32 οικισμούς, εμβαδού 901.129 τετραγωνικών μέτρων, επί τουρκοκυπριακής γης. Δέκα κυβερνητικοί οικισμοί βρίσκονται στην Πάφο, επτά στη Λάρνακα, οκτώ στη Λεμεσό και επτά στη Λευκωσία.
Σημειώνεται, επίσης, πως οι πρόσφυγες στον συνοικισμό αυτοστέγασης Πολεμιδιών είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν διεκδίκησε την περιουσία του ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης της γης, ενώ ο ιδιοκτήτης της γης στην οποία κτίστηκε ο συνοικισμός αυτοστέγασης Δρομολαξιάς είχε κινήσει τις διαδικασίες ανάκτησής της, αξιώνοντας να του επιστραφεί στην κατάσταση που βρισκόταν προ του 1974. Εξάλλου, στη Νήσου, Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης διεκδίκησε έκταση στην οποία βρίσκονται 11 κτηνοτροφικές μονάδες και 4-5 καταστήματα. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στους επηρεαζόμενους πρόσφυγες πως πρέπει να τα βρουν με τον ιδιοκτήτη.
Οι προσφεύγοντες στα κυπριακά δικαστήρια Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να ανατρέψουν τη νομοθεσία περί Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών που είναι ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών και αν πετύχουν τον σκοπό τους τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, αφού αναμένεται κύμα διεκδίκησης από Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες.
Από πλευράς της η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζεται στη θέση που είχε εκφράσει ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει τους Τουρκοκύπριους ότι θα τους διανεμηθούν οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Με βάση το πιο πάνω η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιστρέφει τουρκοκυπριακή γη στους ιδιοκτήτες της, οι οποίοι την ίδια ώρα κατέχουν ελληνοκυπριακές περιουσίες. Θεωρεί, εξάλλου, πως λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε συνεπεία της τουρκικής εισβολής, τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών ανέλαβε με νομοθεσία ο Κηδεμόνας.
Μια από τις μεγάλες υποθέσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια αφορά και 1.500 σκάλες γης, οι οποίες ανήκουν σε Τουρκοκύπριο και τις οποίες διεκδίκησαν οι κληρονόμοι του αλλά και Ελληνοκύπριος ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους κληρονόμους. Η πρόσφατη απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου εδραιώνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, αφού ο Ελληνοκύπριος διαχειριστής της συγκεκριμένης περιουσίας προτίθεται να καταχωρήσει έφεση με απώτερο στόχο να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να μπορέσει να προχωρήσει απαιτείται να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αξία των 1.500 σκαλών είναι τεράστια και επιπλέον παρουσιάζει ενδιαφέρον καθότι σε αυτήν έχει ανεγερθεί ο Διεθνής Αερολιμένας Πάφου, η Αεροπορική Στρατιωτική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», συνοικισμός αυτοστέγασης ενώ τεμάχια έχουν δοθεί και για γεωργικές καλλιέργειες σε Ε/κ πρόσφυγες.
Διεκδικούν τ/κυπριακή γη που είναι… χρυσάφι
Ο Ελληνοκύπριος διαχειριστής των 1.500 σκαλών τουρκοκυπριακής γης στην Τίμη της Πάφου, συμφώνησε με τους κληρονόμους του ιδιοκτήτη να αγοράσει την περιουσία και μάλιστα φέρεται να πλήρωσε στο Κτηματολόγιο μεταβιβαστικά τέλη 30.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, η γη δεν μεταβιβάστηκε επ’ ονόματί του λόγω της στάσης που τήρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Κατόπιν τούτου καταχώρησε δύο αγωγές ενώπιον Δικαστηρίου. Μάλιστα, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωνε έτοιμος να τις αποσύρει, αν κατέληγε σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποίαν πρότεινε να πουλήσει την επίμαχη έκταση γης έναντι €10 εκατ. (σε τρεις δόσεις). Ο διαχειριστής είχε ζητήσει και αύξηση του συντελεστή δόμησης σε ένα από τα κτήματα που αποτελούσε τμήμα των 1.500 που θα του απέμεναν προς αξιοποίηση.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου, οι ενάγοντες (Τ/κ ιδιοκτήτες, κληρονόμοι και Ε/κ διαχειριστής) απαιτούσαν άμεση παράδοση και ελεύθερη κατοχή της επίδικης περιουσίας, καθώς και επιπλέον αποζημιώσεις άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για την, κατ’ ισχυρισμόν, παράνομη επέμβαση από τη Δημοκρατία.
Πάντως, το Δικαστήριο έκρινε με την απόφασή του ότι ο Κηδεμόνας (υπουργός Εσωτερικών) ορθά αποφάσισε να μην επιτρέψει την απόδοση της εν λόγω περιουσίας και τη μεταβίβασή της στον Ε/κ διαχειριστή και ότι δεν έχει αποδειχθεί παράνομη επέμβαση εκ μέρους της Δημοκρατίας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εναγόντων.
πηγή: Philenews