10ετής φυλάκιση για 10 κιλά κάνναβη

Κάθειρξη 10 χρόνων επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 68χρονο, πατέρα επτά παιδιών. Κρίθηκε ένοχος σε αδικήματα που αφορούν σχετικά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή 10 κιλών κάνναβης (9 κιλά και 925 γρ.) με στόχο την προμήθεια. Η ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερη, καθώς σύμφωνα και με το Δικαστήριο «στην παρούσα υπόθεση, για το αδίκημα της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’ με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα προβλέπεται ποινή διά βίου φυλάκισης».

Ωστόσο, στην απόφαση για επιβολή της υπό αναφορά ποινής διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και η εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του καταδικασθέντος, την οποία αποδέχθηκε το δικαστήριο. Στην ετυμηγορία του, το Κακουργιοδικείο, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «στο πλαίσιο των προσωπικών του περιστάσεων, λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του, κρίνοντας ότι η ποινή που θα του επιβληθεί πρέπει να είναι τέτοιας διάρκειας που να μην εξανεμίζει την προσδοκία για συνέχιση και συμπλήρωση της ζωής του εκτός φυλακών».

Μάλιστα, το τριμελές δικαστικό σώμα επικαλείται την υπόθεση Lucas, στην οποία «αναγνωρίστηκε, προκειμένου για ηλικιωμένα πρόσωπα, ότι οι συνέπειες της φυλάκισης είναι βαρύτερες, ότι το λευκό ποινικό μητρώο έχει μεγαλύτερη αξία και ότι πρέπει να διατηρείται ‘φως στο τέλος της σήραγγας’, υπό την έννοια ότι μια πολύχρονη φυλάκιση δεν πρέπει να καταλήγει, στην πράξη, σε φυλάκιση διά βίου». Ο καταδικασθείς θα εκτίσει την ποινή του μέχρι το 2030 (κάθε έτος στη φυλακή εκτίεται σε εννέα μήνες). Ωστόσο, εντός του 2026 θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους.

Ο 68χρονος συνελήφθη είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών τον περασμένο Ιούνιο και είχε ανακοπεί στις 16/6/2022 σε σημείο του δρόμου Ανθούπολης – Αγίων Τριμιθιάς. Εν συνεχεία έγινε με τη συγκατάθεσή και τη συνεργασία του έρευνα σε οικία όπου διέμενε. Εκεί εντοπίστηκε και η επίδικη ποσότητα ναρκωτικών.

πηγή: Philenews