Σε εξέλιξη οι προσπάθειες των κυπριακών αρχών για επαναπατρισμό τους
Συνεχίζονται οι προσπάθειες των κυπριακών αρχών για επαναπατρισμό Κυπρίων από το Ισραήλ αλλά και από το Ιράν, υπό τη σκιά της πολεμικής ανάφλεξης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο ορκισμένων εχθρών.
Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, είπε πως αρχικά είχαμε στο Ισραήλ 12 ασθενείς με 16 συνοδούς. Πλέον, οι δύο έχουν επιστρέψει μέσα στο Σαββατοκύριακο με προγραμματισμένες πτήσεις νοσοκομειακών πτητικών ασθενοφόρων και αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Ισραήλ 10 Κύπριοι ασθενείς με 14 συνοδούς.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, λέγοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια αερομεταφορά σήμερα και μία ή δύο αύριο ασθενών και συνοδών από το Ισραήλ για την Κύπρο, ανάλογα με το αν αυτές θα μπορούν να γίνουν. Η σημερινή αερομεταφορά αν καταστεί εφικτή θα αφορά έναν ασθενή και 4 συνοδούς.
Ο Μιχάλης Δαμιανός είπε πάντως, πως «όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση η οποία θα υπάρχει στο Ισραήλ και κατά πόσο θα υπάρχει δυνατότητα να φύγουν αερομεταφορές για να έρθουν στην Κύπρο».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Alpha ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Ισραήλ βρίσκονται ακόμη 19 Κύπριοι που είχαν μεταβεί εκεί για ολιγοήμερη παραμονή.
Όλα αυτά τα πρόσωπα, είπε ο κ. Γκότσης, βρίσκονται σε επαφή με τις προξενικές αρχές της Κυπριακής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, έχουν ληφθεί αιτήματα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Εστία», σε συνεργασία μέχρι στιγμής, με τη Σλοβακία και την Πορτογαλία.
Σε σχέση με τα αιτήματα από Κύπριους μόνιμους κατοίκους του Ισραήλ, τέσσερα άτομα είχαν ζητήσει να επιστρέψουν στην Κύπρο. Στο Ιράν, από την άλλη, έχουν καταγραφεί έξι άτομα εκ των οποίων οι τρεις επιθυμούν να αναχωρήσουν το συντομότερο.
πηγή: alphanews.live