“1974: Δεν ήταν εισβολή αλλά επέμβαση”

 

Αφορμή της επιστολής του Τούρκου πρεσβευτή Ουνάλ Τζεβίκοζ στην εφημερίδα Guardian, ήταν η αναφορά της σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας «στην υπό τουρκική κατοχή βόρεια Κύπρο» σε ρεπορτάζ της για την υπόθεση Ασίλ Ναδίρ.

Στην επιστολή του ο Αλέξανδρος Ζήνων παρατηρεί ότι εκείνο που χρειάζεται να αλλάξει στην Κύπρο δεν είναι η λέξη εισβολή αλλά το απαράδεκτο στάτους κβο.

Ο κ. Τζεβίκοζ, προστίθεται, επαναφέρει μόνο την απόρριψη του σχεδίου Ανάν χωρίς να δίνει οποιεσδήποτε εξηγήσεις για την αποτυχία όλων των προηγουμένων προσπαθειών  για την εξεύρεση λύσης για περίοδο 30 χρόνων και ούτε όλες τις άλλες προσπάθειες από τότε.

«Για την Τουρκία φαίνεται ότι ο χρόνος για τη Κύπρο άρχισε και τελείωσε το 2004 και είναι περιττό να αναφέρω ότι το σχέδιο Ανάν απερρίφθη με ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα», αναφέρει.

Πιστεύω, καταλήγει η επιστολή του Υπάτου Αρμοστή, ότι η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας είναι η μόνη οδός για την επίτευξη λύσης που να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής.