Αρχίζει η άσκηση “ΝΗΡΙΗΣ 2012”

Θα συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δυο πλοίωα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας EMSA.

Λεπτομέρειες γύρω από τους στόχους και το σενάριο της άσκησης, που οργανώνεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας,  δόθηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, στην παρουσία και του Εκτελεστικού Διευθυντή της EMSA Markku Milly, ο οποίος ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τη συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία ο ευρωπαϊκός οργανισμός βρίσκεται στο νησί με το πιο σύγχρονο αντιρρυπαντικό του πλοίο, το Alexandria, το οποίο ελλιμενίζεται στο λιμάνι Λεμεσού.

Ο κ. Milly σημείωσε πως ασκήσεις όπως αυτή, αποτελούν ένα σημαντικό πρακτικό εργαλείο για να δοκιμαστεί και να βελτιωθεί η συνεργασία και ο συντονισμός της EMSA με τα κράτη-μέλη και πως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 11 περίπου ασκήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανέφερε, ακόμη, πως η EMSA διατηρεί 17 πλοία σε 13 λιμάνια, τα οποία καλύπτουν όλη την ευρωπαϊκή ακτογραμμή και ενισχύουν τις εθνικές υποδομές για αντιμετώπιση τυχών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο.

Ο υπεύθυνος της άσκησης, Νίκος Αττάς, ανέφερε επίσης ότι το 1980 αποτέλεσε ορόσημο για τη δημιουργία εθνικής υποδομής προς καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης από το πετρέλαιο, λόγω της βύθισης του πλοίου “Ζηνοβία” και σημείωσε πως, ένα σοβαρό περιστατικό θα προκαλέσει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, στην οικονομία και στον τουρισμού, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος.

Ο κ. Αττάς τόνισε πως κύριοι στόχοι της άσκησης είναι ο συντονισμός, η συνεργασία, η προετοιμασία και η διαπίστωση της ικανότητας των εθνικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας, για άμεση και επιτυχημένη ανταπόκριση σε μεγάλο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο, όπως επίσης και η εξάσκηση της διαδικασίας και του συντονισμού με το κέντρο πολιτικής προστασίας της ΕΕ, για την παροχή εξωτερικής βοήθειας και χρήση του δικτύου απορρυπαντικών πλοίων της EMSA.

Υπέδειξε δε πως, ιστορικά έχει διαπιστωθεί ότι κανένα κράτος από μόνο του δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο περιστατικό ρύπανσης από πετρέλαιο και πως δεν υπάρχει το ερώτημα εάν θα υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό αλλά πότε θα γίνει τέτοιο περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κωσταράς δήλωσε πως έχει μεγάλη σημασία η διενέργεια αυτής της άσκησης “γιατί μέσω αυτής μπορούμε να δούμε τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν και ουσιαστικά εξασκούμε τις δυνάμεις μας για να δούμε πόσο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού γεγονότος”.

Η αυριανή πρώτη ημέρα της άσκησης “ΝΗΡΙΗΣ 2012”, προβλέπει την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε διαρροή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου, που ξεπερνά τις 5,000 τόνους μαζούτ, που σημειώθηκε μετά από σοβαρά ναυτικό ατύχημα ανοικτά του κόλπου της Λεμεσού. Για το σκοπό αυτό, εθνικά μέσα καταπολέμησης και δυο ειδικά εξοπλισμένα πλοία από το δίκτυο αντιρρυπαντικών πλοίων της EMSA θα αναπτυχθούν στη θάλασσα, με σκοπό τον εγκλωβισμό του πετρελαίου και την άμεση ανάκτηση του προτού ξεβραστεί στις ακτές.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση θα συμμετέχουν, μαζί με τα δυο πλοία της EMSA, μονάδες και πλωτά μέσα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Αρχής Λιμένων Κύπρου καθώς και ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας και αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, το οποίο θα προβεί σε υποτιθέμενο ψεκασμό με χημικά διασκορπιστικά, αφού στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί οικολογικά χρωματισμένο νερό.

Το δεύτερο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί την Τετάρτη και θα αφορά εργασίες προστασίας της ακτογραμμής και του θαλάσσιου χώρου του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, με τη συμμετοχή του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και του προσωπικού της ΑΗΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ