ΕΕ: Σύμφωνο ανάπτυξης 120 δις ευρώ

Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα τη σαφή άνοδο του ευρώ στην ισοτιμία του στην αγορά του Τόκιο.

“Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης”, δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην “ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση”, είπε ότι “θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης”.

Με τη συμφωνία αλλάζουν οι όροι  της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και  επιτρέπει στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, εξήγησε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.

“Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης».

Είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους αναφέροντας ότι η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Η Ισπανία και η Ιταλία, που διατύπωσαν αρχικά επιφυλάξεις, ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης.

“Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης και σημείωσε ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως είχε πει ο κ. Ολάντ, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούσαν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών, με την Ισπανία να ζητά  άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την  Ιταλία να θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πριν αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που αναμενόταν να αποφασίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ισπανία ώστε να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους τελείωσε.

“Οι δύο Πρόεδροι πρόκειται να κάνουν δηλώσεις” είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον Πρόεδρο της ζώνης του Ευρώ.

Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σαφή άνοδο σήμερα στο Τόκιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του συμφώνου από την  Ευρωζώνη. Η ισοτιμία του ευρώ στο 1,2626 δολάριο από το 1,2439 που ήταν μερικές ώρες νωρίτερα και σε πάνω από 100 γεν στις 06:02 (ώρα Κύπρου) έναντι 98,50 γεν δύο ώρες νωρίτερα.