Δεν πλήρωσαν το χαράτσι 500.000 ιδιοκτήτες

 

Περίπου 500.000 ονόματα έστειλε η ΔΕΗ στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας έως και τις 30 Απριλίου δεν είχαν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.  Στις 30 Απριλίου έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας το τέλος ακινήτων για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα”, ο κ. Ζανιάς έδωσε κατευθύνσεις στους εφοριακούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν χαράτσι και στην περίπτωση που εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει, ότι οι εφορίες του λεκανοπεδίου αύξησαν τα έσοδά τους στο πεντάμηνο κατά 14%, έναντι 9% αύξησης στο τετράμηνο, ενώ κατά 3,7% αυξήθηκαν οι εισπράξεις των τελωνείων.

Εν τω μεταξύ, παράταση μέχρι τις 16 Ιουλίου για να κλείσουν τα μπλοκάκια οι επιτηδευματίες, χωρίς να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Ζαννιάς τονίζεται ότι η διακοπή μπορεί να γίνει ακόμα και μετά της δήλωσης των φορολογουμένων.
Εφόσον αποδειχθεί η διακοπή επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο, επιστρέφεται το τέλος επιτηδεύματος.

Στις ΔΟΥ η αποπληρωμή του ειδικού τέλους.

Σε κάθε περίπτωση πελάτη με χρέος από το ειδικό τέλος, η ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πίστωσε το λογαριασμό του με αντίστοιχο ποσό της οφειλής του.
Στις περιπτώσεις πελατών όπου οι λογαριασμοί τους περιελάμβαναν καθυστερούμενες οφειλές για το ειδικό τέλος και εξοφλήθηκαν εκπρόθεσμα μετά την 30η Απριλίου 2012, το χρηματικό ποσό που κατεβλήθη και αντιστοιχούσε στην οφειλή του ειδικού τέλους θα τους επιστραφεί, με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, όποιος επιθυμεί να του επιστραφεί το χρηματικό ποσό νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού μπορεί ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ για την είσπραξη.

Περισσότερες ελληνικές ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.